„Kockázatos, de korrekt döntés” – visszhangok a félbeszakadt Sepsi-meccs után

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2023.01.30. 12:57
null
A vendégszurkolók magyarellenes rigmusai miatt 0–0-s állásnál véget ért a találkozó (Fotó: Tókos Csaba)
A FCU Craiova vezetőit és szurkolóit, valamint a radikális, nacionalista ultracsoportokat leszámítva a romániai közvélemény többsége egyetért abban, hogy Andrei Chivulete játékvezető helyesen cselekedett, amikor alig 26 perc után, a vendégszurkolók magyarellenes rigmusai miatt 0–0-s állásnál véget vetett a Sepsi OSK–FCU Craiova élvonalbeli mérkőzésnek.

Marius Avram korábbi FIFA-játékvezető a Digi Sport televíziónak úgy nyilatkozott, hogy “kockázatos, de korrekt döntést hozott”, betartva a szabályzat ilyen esetekre vonatkozó valamennyi lépését. Még a Superliga közvetítési jogait birtokló cég vezetője, Orlando Nicoara is elismerte Chivulete döntéségének helyességét, pedig a mérkőzés elmaradása anyagi veszteséget jelent neki.

„Nem szeretnék több ilyen esetet Romániában. Ezért a találkozóért fizettek, de senki sem láthatta. A szurkolóknak meg kell érteniük, hogy nem mehet így tovább. Meg kell szűnniük az ilyen megnyilvánulásoknak, mert látjuk, hova vezetnek” – idézi a Pro Sport portál Nicoarát.

Justin Stefan, az élvonalbeli bajnokságot szervező Profi Liga főtitkára szerint viszont a játékvezető veszélyes precedenst teremtett, hatalmas nyomást helyezve a többi hasonló helyzetbe kerülő bíróra. „A bíró a szabály szerint járt el, de ez nem oldja meg a rasszizmus, az idegengyűlölet problémáját. A bajnokság szervezőiként abban vagyunk érdekeltek, hogy a pályán dőljenek el a meccsek. Tapintatra, felelősségre, a körülmények részletesebb elemzésére van szükség. Ha százötven balhés ember van a stadionban, inkább az eltávolításuk módját kellene átgondolni" – nyilatkozta Stefan a Digi Sportnak.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester – aki maga is jelen volt a mérkőzésen – Facebook-bejegyzést tett közé, amelyhez a craiovai szurkolók magyarellenes dalait megörökítő videót is csatolt. „Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, ahogyan a szélsőséges szurkolók gúnyt űznek a fociból és a sportból a minősíthetetlen magyargyűlölő viselkedésükkel. Ugyanakkor ma végre először meghozták a megfelelő döntést, ami, azt gondolom, nagyon fontos és jó döntés: a bíró leállította a mérkőzést a magyarellenes megnyilvánulások miatt" – írta a városvezető.

A craiovai klub a mérkőzés utáni nyilatkozat alapján úgy próbál szabadulni a várható következményektől (a mérkőzés elvesztése zöldasztalnál, pénzbüntetés és zárt kapus mérkőzések), hogy azt állítja: semmi köze szurkolói szentgyörgyi utazásához. „Nem mi kértünk jegyeket számukra, nem mi szerveztük meg az utazásukat. A Sepsi OSK vállalta a felelősséget minden nézőért ebben a stadionban, ezért egyedül felelős a törvények és szabályok megszegésért a mérkőzés során” – áll a FCU közleményében, amelyhez a csendőrségnek és a Sepsinek küldött, találkozót megelőző jegyzékeket is csatolták, melyek szerint a craiovai klub nem tervez szurkolói utat a vasárnapi összecsapásra. Diószegi László, a Sepsi elnöke szerint viszont a szentgyörgyi klubot a csendőrség értesítette, hogy 90-100 vendégszurkoló jön a mérkőzésre. A román szövetség fegyelmi szabályzata alapján a FCU érvelése aligha lesz hatásos, mivel csak az számít, hogy a szabályszegő szurkolók melyik csapatnak szurkoltak.

A Sepsi-elnök így fogalmazott a Digi Sportnak: „A Craiova tábora egy pillanatig sem szurkolt saját csapatának, kizárólag rasszista rigmusokat kiabált, és Mititelu urat szidalmazta. Szerintem a botrány kedvéért jöttek, hogy Mititelut üssék. Egyáltalán nem örülök ennek a végkifejletnek, mindig a pályán akarok nyerni, de ezt a meccset most le kellett állítani, szükség volt egy normalitás irányába mutató döntésre.”

A FCU Craiova ügyvezetője, Marcel Puscas szerint nemcsak a vendég-, hanem a hazai szurkolók részéről is voltak rasszista megnyilvánulások, és ezt felvételekkel is bizonyítani tudják. Puscas szerint Chivulete túlbuzgó döntést hozott, elég lett volna a vendégszektor kiürítését elrendelni.

„Nem lehet így meccseket félbeszakítani. Amikor az oltyánokat gyalázzák, az nem rassziszmus? Nincs meccs, amelyen ne lennének ilyen üzengetések a táborok között. Én tudok magyarul, és voltak nekünk szóló magyar nyelvű sértések, de a bíró és a megfigyelő nem tud magyarul. Kíváncsi vagyok, mit szól majd a szövetség, amikor bemutatjuk bizonyítékainkat” – nyilatkozta Puscas, aki szerint a Sepsit mint szervező klubot is meg kell büntetni.

A craiovai klub Peluza Sud 1997 nevű kemény magja szerint viszont ők csak a román nemzeti integritást védték Sepsiszentgyörgyön, az állam cinkosságát élvező kisebbségek támadásától. „Egyetlen meccs, egyetlen pont, egyetlen helyezés sem hasonlítható az ősi földünkhöz. Sohasem fogadjuk el, hogy Románia területén egy mérkőzés bemondója más nyelvet használjon, mint a nemzeti nyelvet, hogy a lelátókat ellepjék a szeparatista zászlók vagy hogy román állampolgárokat gyalázzanak a régiót benépesítő kisebbségek” – fogalmaznak a Facebookon a csoport képviselői, még drasztikusabb akciókat ígérve, ha nem változik a helyzet.

Hétfőn megszólalt az ügyben Razvan Burleanu, a Román Labdarúgó-szövetség elnöke is, aki szintén helyeselte Chivulete döntését. „A szövetség álláspontja világos. Elsősorban nem akarunk rasszista, diszkriminatív és/vagy idegengyűlölő bekiabálásokat, üzeneteket a társadalmunkban, és egy futballstadion a társadalmunk része. Másrészt, Andrei Chivulete játékvezető a nemzetközi szinten is alkalmazott protokoll mindhárom lépését betartotta. Azt szeretnénk, ha a stadion egy civilizált tér lenne, ahova korától függetlenül elviheted a gyerekedet” – nyilatkozta a Prima Sport televíziónak Burleanu, hozzátéve, hogy a szövetség akkor is kitart ezen álláspontja mellett, ha bizonyos szurkolói csoportok nem támogatják ezt az üzenetet.

A félbeszakadt Sepsi OSK–FCU Craiova mérkőzés végeredményét a fegyelmi bizottság állapítja majd meg a játékvezető és a megfigyelő jelentése alapján.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik