Kicsi MU Lyonban? Újabb unitedessel és két exunitedessel tárgyal az OL

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.01.22. 13:40
null
Memphis Depay a Lyonhoz szerződött az MU-tól (Fotó: The Independent)
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League, a Bundesliga és a Serie A eseményei után a Ligue 1-gyel folytatjuk heti transzfertúránkat.

 

Mondjuk meg őszintén, az OLYMPIQUE LYON is tudván tudja, hogy reális esélye nincs megfosztani hazai bajnoki címétől a PSG-t (hacsak be nem segít lyoni Szent Iréneusz), de a francia és nemzetközi kupák, no és az elvárható Ligue 1-ezüstérem kedvéért erősít becsülettel a klub.

Vagy legalábbis mindent megtesz ezért.

Ezúttal abszolúte nem sikertelenül próbálkozott, sőt a közelmúltban először sikerült egy kellemetlen kis gyomrost bevinni a transzferpiacon a PSG-nek, ugyanis a párizsiak szintén érdeklődtek a Manchester Unitednél a holland támadó, Memphis Depay iránt.

A szélső végül az OL kedvéért hagyta ott a vörös mezeseket – tetemes anyagi kárt okozva, lévén a lyoniak mindössze 16 millió euróért kapták meg a 22 éves játékost, akit előző klubja a PSV-től 34 millióért csábított el. Plusz aláírási és ügynöki díjak, nem beszélve Depay heti százezer euró körüli fizetéséről – nos, ebből egy kicsit (angol források szerint valamivel kevesebb, mint húsz százalékot) engednie kellett a hollandnak a rendszeres játéklehetőségért.

Ha a Lyon bejut a Bajnokok Ligájába, akkor egy kis pénzhez jut még az MU, a játékos esetében is új szerződés lép életbe; ha minden a felek tervei szerint alakul, akkor a vételi végösszeg körülbelül 25 millió euró lesz. Olyan sokat megégette már a száját az átigazolási piacon mostanában a Manchester, hogy nagy óvatosan visszavételi lehetőséget is kikötött magának.

Remek hír az is az Olympique-drukkereknek, hogy a nagy alkudozás végén a PSG majdnem keresztbe tett a lyoniaknak egy nagyobb ajánlattal, de a holland nem akart Párizsba menni.

Eddig Depay az egyetlen lyoni érkező, miközben távozott kölcsönbe két tehetséges fiatal, a középpályás Olivier Kemen és a támadó Aldo Kalulu (természetesen mindketten utánpótlás-válogatottak), és visszavonult a 25 esztendős szűrő, Gueida Fofana.

Aki szintén koptatta a Les Bleus fiataljainak mezét, ám már régóta sérülésekkel bajlódott, az elmúlt két idényben nem is lépett pályára, és már a nyáron szóba került, hogy szögre kell akasztania cipőjét. Fofana továbbra is a klub alkalmazásában marad, sporton kívüli területeken.

Depay Angliából jött, oda mehet az algériai szélső, Rasid Gezzal, akit az Everton és az Arsenal is vinne (ligán belül a Monaco döng körötte), és gyors eladása mellett szól, hogy a nyáron lejár a szerződése. Jó fél éve az Evertonnak tízmillió euróért sem adták el Gezzalt, aki azonban azóta sem hosszabbított. Ügynökét látta egy angol lap Londonban, míg a liverpooliak évi ötmillió eurón felüli fizetéssel szirénkednek körötte – a franciák ehhez képest egy 3.5 milliós bérrel marasztalják.

Felmerült még: Atlético Madrid, Valencia, AC Milan.

A topklubok régi jó célpontja Alexandre Lacazette, és a modern futball egyik nagy csodája, hogy a támadó még mindig a Lyont szolgálja (igaz, évi 4.2 milliós bérért), legújabban a Juventusról és hetvenmilliós ajánlatról írtak vele kapcsolatban. Kapós még a középső középpályás, az ötszörös felnőtt válogatott Clément Grenier is, akit az AS Roma, a West Ham, a Nice és a Lille is megkeresett pár hete. Megszólalt az ügyben maga a játékos is, aki elismerte: két angol klubbal tárgyal, de német, olasz és francia kérőkkel is dicsekedhet.

Nagy tervekben egyébként Depay után sincs hiány: a Juventus veterán bal oldali védője, Patrice Evra és a Leverkusenben magára talált, és érdekes módon korábban szintén a Manchester Unitedben futballozó Javier Hernández is szóba került. A fiatalabb korosztályhoz tartozó szélső, Adnan Januzaj jelenleg is az MU játékosa, de a nyárig kölcsönben a Sunderlandben futballozik.

A manchesteri szálra az elnök is ráerősített, aki bevallotta, hogy két éve szerette volna leszerződtetni José Mourinhót.

Evra szerződése egyébként a nyáron lejár (akkor már 36 esztendős lesz), érdeklődnek iránta a Premier League-ből is, de segítheti a Lyont, hogy a Juventus erősen érdeklődik a középpályás Corentin Tolisso iránt. Evra B-terve a sokkal fiatalabb Ferland Mendy (Le Havre).

A Lyon elnöke, Jean-Michel Aulas nem titkolózik, az egyik interjúban elismerte, hogy Tolissóért, Nabil Fekirért és Lacazette-ért hat-hét ajánlatot is kapott, és a mai világban csodálatra méltó módon nem variált a Juventusszal sem: az olasz klubbal kapcsolatban állnak, de Tolisso a télen biztosan nem távozik.

Januzajnál egyébként jóval drágább kiszemelt a genti Leon Bailey, de mivel őt a Lyonnál tehetősebb klubok, mint például a Liverpool és a Chelsea is kinézték maguknak, róla minden bizonnyal lemaradnak a franciák; ellenben az Angers-t tavaly ilyenkor a Derby Countyra cserélő sokszoros francia korosztályos, de már guineai felnőtt válogatott Abdoul Camara vagy a Pepe-névcsalád legújabb tagja, a most az Angerst erősítő Nicolas Pépé már inkább lehet OL-es.

Már ha sikerül előbbi esetében az angol másodosztályú csapatok, utóbbi esetében a Monaco és az Everton vonzalmát túllicitálni, sőt egy francia oldal szerint a Marseille-től kerek tízmilliót kértek Pépéért, Aulas sem nyert a maga hatmilliós ígérvényével.

Talán ezért is került célkeresztbe a Ludogorecet erősítő brazil Jonathan Cafu, de rá meg a Leicester City és Lazio is alkudozik az RMC információi szerint.

Ha Fekirék távoznának a télen (erre kevés az esély), a szerb Filip Djordjevics lehetne helyettes az olasz sajtó szerint – érdekes felvetés, a 29 éves játékos a Lazióban tizenegy bajnokin nulla gólig és nulla gólpasszig jutott ebben az idényben. A franciák első ajánlata ötmillió euróról szólt, de a rómaiak nyolcat kérnek érte.

Pontosabban már csak nyolcat: a nagy tudor Gianluca Di Marzio szerint a Lazio elnöke elsőre tizenötmillió euróval rettentette el kollégáját. Nagy célpont még az AS Roma nagy vándora, Juan Iturbe, csak éppen ő most kölcsönben a Torinóban futballozik, vételi opcióval a háta mögött – ám kiegészítő emberként.

LIGUE 1, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

ANGERS SCO
Érkezett:
Abdoulaye Bamba (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Kévin Bérigaud (Montpellier), Jonathan Bamba (St.-Étienne)
Távozott: Ibrahima Diallo (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Aissa Laidouni (Les Herbiers)

SC BASTIA
Érkezett:
Kölcsönbe: Lindsay Rose (Lorient), Prince Oniangué (Wolverhampton Wanderers)
Kölcsönből vissza: Julien Romain (GFC Ajaccio)
Távozott: Mathieu Peybernes (Lorient, 2.000.000), Thievy Bifouma (Osmanlispor)
Kölcsönbe: Julien Romain (Pau)

FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett:
Távozott: Pablo (Corinthians)
Kölcsönbe: Isaac Thelin (Anderlecht, 700.000), Frédéric Guilbert (Caen), Pablo (Corinthians), Kévin Soni (Pau)

SM CAEN
Érkezett:
Kölcsönbe: Frédéric Guilbert (Bordeaux)
Távozott: Andy Delort (Tigres, 8.000.000)
Kölcsönbe: Jordan N'Kololo (Stade Laval)

FCO DIJON
Érkezett: Kvon Csang Hun (Szuvon Bluewins)
Távozott: Quentin Bernard (Stade Brest)

EA GUINGAMP
Érkezett:
Távozott:

LOSC LILLE
Érkezett:
Távozott:

FC LORIENT
Érkezett: Mathieu Peybernes (Bastia, 2.000.000), Alhassan Wakaso (Rio Ave, 1.000.000), Ibrahima Conté (Lorient B), Jérémie Aliadiere (egyesület nélküli)
Távozott: Moryké Fofana (Konyaspor, 150.000)
Kölcsönbe: Lindsay Rose (Bastia)

FC METZ
Érkezett:
Kölcsönbe: Fallou Diagne (Werder Bremen, 400.000), Cheick Diabaté (Osmanlispor)
Távozott: Janis Ikaunieks (Larisza), Popoola Saliu (szerződését felbontották), Fadil Sido (szerződését felbontották)

AC MONACO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Elderson (Standard Liége), Paul Nardi (Stade Rennes), Fares Bahlouli (Standard Liége)
Távozott: Abdou Aziz Thiam (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Paul Nardi (Crcle Bruges), Elderson (Standard Liége)

HSC MONTPELLIER
Érkezett: Nordi Mukiele (Stade Laval, 1.500.000), Cédric Mongongu (egyesület nélküli), Stéphane Sessègnon (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Jonathan Ikoné (PSG)
Távozott: Dylan Gissi (Rosario), Morgan Sanson (Marseille, 9.000.000)
Kölcsönbe: Kévin Bérigaud (Angers)
Kölcsönből vissza: Anthony Vanden Borre (Anderlecht, majd visszavonult)

AS NANCY-LORRAINE
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Alexis Busin (Clermont Foot)
Távozott: Clément Lenglet (Sevilla, 5.000.000)
Kölcsönbe: Christophe Mandanne (al-Fudzsairah)

FC NANTES
Érkezett:
Kölcsönbe: Felipe Pardo (Olympiakosz)
Kölcsönből vissza: Kolbeinn Sigthórsson (Galatasaray)
Távozott: Nicolaj Thomsen (FC Köbenhavn)

OGC NICE
Érkezett:
Távozott: Mathieu Bodmer (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Dorian Caddy (Clermont Foot), Szaid Benrahma (GFC Ajaccio)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Jean-Philippe Mateta (Chateauroux, 3.000.000), Memphis Depay (Manchester United, 16.000.000)
Távozott: Gueida Fofana (visszavonult)
Kölcsönbe: Olivier Kemen (GFC Ajaccio), Gaetan Perrin (Orléans), Aldo Kalulu (Stade Rennes)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Morgan Sanson (Montpellier, 9.000.000)
Távozott:

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Julian Draxler (Wolfsburg, 40.000.000)
Kölcsönből vissza: Giovani Lo Celso (Rosario)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Ikoné (Montpellier)

FC STADE RENNES
Érkezett:
Kölcsönbe: Aldo Kalulu (Olympique Lyon)
Távozott: Paul-Georges Ntep (Wolfsburg, 5.000.000)
Kölcsönbe: Kermit Erasmus (Lens)
Kölcsönből vissza: Paul Nardi (Monaco)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Arnaud Nordin (St.-Étienne U19)
Kölcsönből vissza: Jonathan Bamba (St. Truiden)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Bamba (Angers)

FC TOULOUSE
Érkezett: Clément Michelin (Toulouse), Kelvin Amian Adou (Toulouse U19), Mathieu Cafaro (Toulouse B)
Távozott:

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

GFC AJACCIO
Érkezett:
Kölcsönbe: Olivier Kemen (Olympique Lyon), Szaid Benrahma (Nice)
Távozott: Mohamed Larbi (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Julien Romain (Bastia)

STADE REIMS
Érkezett: Romain Métanire (Kortrijk)
Távozott: Christopher Glombard (Stade Laval)

ES TROYES AC
Érkezett: Jonathan Tinhan (Amiens, i.)
Távozott:
Kölcsönbe: Jan Kaye (Grenoble)

Lezárva péntek este, dőlt betűvel a nyári transzferzárás és a téli átigazolási időszak kezdete közötti játékosmozgások, vastaggal az elmúlt egy hét eseményei.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik