Payet a draxleri útra lépett, izzítja a kasszát a PSG

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.15. 11:17
Itt van immár a had – no, nem Laczfi nádor hada üget elő a Toldiból, hanem a nyalka, kolcsagos legények és cifra nyergű mének helyett a topligák frissiben vett labdarúgói sorakoznak táblázatunkban. Szokásunk szerint a Premier League, a Bundesliga és a Serie A eseményei után a Ligue 1-gyel folytatjuk heti transzfertúránkat.

Hogy, hogy nem, de a Paris Saint-Germain most is rárogyasztotta a téli átigazolási idényt hazai riválisaira, és máris nyélbe ütött két nagyszabású transzfert.

Az egyik érkező, az argentin támadó középpályás, a húszesztendős Giovani Lo Celso még a nyáron elkötelezte magát a francia klub mellett, amely kerek tízmillió eurót fizetett akkor érte a Rosariónak – amely egy fél évre megkapta kölcsönbe a játékost.

Az összeg más források szerint 16 millió euró (az adó és a közreműködők költsége okozhatja a különbséget), de akár tíz, akár tizenhat, klubtörténelem, ugyanis a Rosario eddigi eladási rekordját egy bizonyos Ángel Di María (2007, Benfica, nyolcmillió euró) tartotta, Ezequiel Gonzálezzel (2001, Fiorentina) holtversenyben.

Kell is a szorgalom, mert a nyáron az új edző, Unai Emery nem tudta befejezni a csapat(át)építést: bár a Grzegorz Krychowiak, Jesé, Thomas Meunier, Hatem Ben Arfa négyes érkezett, az igazi nagy dobás elmaradt.

Ez már csak azért is fájó lehetett a PSG-nek, mert ha a nyári új fiúkhoz hozzámérjük a David Luiz, Lucas Digne, Benjamin Stambouli, Gregory van der Wiel, Zlatan Ibrahimovic nevével fémjelzett veszteséget, illetve azt, hogy a nagyon várt Ben Arfa hamar összerúgta a port a vezetőkkel, akkor nem mondhatjuk, hogy olyan nagyon megerősödött volna 2016 nyarán a gárda.

Érezte ezt Emery is, ezért a lehető leggyorsabban vett egy remek, azonnali erősítésként – mégpedig több poszton – bevethető játékost.

Aki a német Julian Draxler lett: a 23 éves legényke már a nyáron sem rejtette véka alá, hogy csalódott a Wolfsburgban, és szeretne lelépni a Bundesligából is – ahhoz képest, hogy a „farkasok” 2015 nyarán 43 millió euróért vették, a PSG olcsón megúszta, 40 millióért az övé lehetett a szélső és középső támadó középpályás, karmester.

Aki fiatal kora ellenére már 27-szeres német válogatottnak vallhatja magát, tehát remek fogás a PSG számára – és rossz üzlet a Wolfsburgnak, elvégre a mostani vételárból a korábbi megegyezésnek megfelelően hétmillió euró a Schalkét illeti.

Draxler sokkal jobban járt, évi kilencmillió eurót fog keresni, 2021-ig, és ez majdnem háromszor annyi, mint korábbi bére (amelyet negyvenöt mérkőzésen nyolc góllal és tíz gólpasszal szolgált meg).

Nemrégiben még az Arsenal, a Sevilla, a Juventus és a Bayern München is érdeklődött iránta, főleg, hogy a nyár végétől már nyíltan árulta a középpályást a Wolfsburg, és érdekes módon akkor 70 milliós összegek röpködtek vele kapcsolatban.

Igaz, az idő tájt még mi is azt hittük, hogy James Rodríguez lesz a PSG nagy 2016-os fogása.

Ha nem is a nagy James, de egy másik, ráadásul éppen a Real Madrid által csábított Rodríguez még a télen Párizsba költözhet: a svájci balbekkről, Ricardo Rodríguezről van szó, akit a nyáron huszonegynéhány millió euróért meg lehet szerezni a szerződése értelmében, tehát jó ötlet lenne már most lecsapni rá; és egyáltalán nem mellékesen ő sem szerepelt a Wolfsburggal az ősszel az európai kupákban...

Rodríguez vetélytársa Layvin Kurzawa lenne, a brazil Maxwell a nyáron már 36 éves, tehát balhátvédre mindenképpen szüksége van a klubnak. Felbukkant még a védelmet erősítendő a Southampton óriásának, Virgil van Dijknek a neve, Niklas Süléről ellenben biztosan lemaradnak a gallok a Bayern München miatt.

A másik kardinális kérdés a csatároké: Ibrahimovic örökébe magától értetődő természetességgel lépett Edinson Cavani, de már a nyáron keresgetett Emery egy klassz helyettest, ám Carlos Bacca, Kevin Gameiro és Mauro Icardi ügyében is kosarat kapott.

A legújabb kiszemelt a Chelsea Michy Batshuayija, aki remekelt a Marseille-ben, még ha aztán Londonban csődöt is mondott. Kérdés, hogy Diego Costa váratlan kín(ai)ja milyen hatással lesz a belga jövőjére, mert az biztos, hogy Antonio Conte nem ragaszkodik hozzá foggal-körömmel. Nem biztos, hogy rosszul járna vele a PSG, ne „Bacu” mostani formájából (12 bajnoki, egy gól, egy assziszt) induljunk ki, mert korábban az OM-et 78 mérkőzésen 43 kanadai ponttal segítette, utolsó ottani idényében a bajnokságot 17 góllal és 9 gólpasszal zárta.

Hogy még szorosabb legyen a chelsea-s szál, a L'Équipe úgy tudja, hogy a Conte-célpont Fernando Llorentét Emery is szívesen fogadná.

C-terv talán Javier Hernández, a D pedig Christian Benteke.

Hallani más kiszemeltekről is, de Yannick Carrasco vagy Alexis Sánchez nem „téli mese”, a River Plate, illetve a Benfica éke, Lucas Alario és Goncalo Guedes nem azonnali erősítés, a tizenéves olasz szélső, az ascolis Riccardo Orsolini pláne nem az – a Tottenham Szon Hung Minje pedig azokon a posztokon bevethető, mint Draxler és Lo Celso – plusz a Javier Pastore, Hatem Ben Arfa, Ángel Di María, Lucas Moura, Jesé ötös.

Igaz, ez a kvintett hamarosan trióra szűkülhet, lévén Jesé olyannyira felvette a párizsi ritmust, hogy máris kölcsönadnák a Las Palmasnak vagy gyakorlatilag bárkinek, mert a Middlesbrough, a Liverpool, a Roma és a Milan is kibérelné. A nyáron erősen csodálkoztunk magunk is Jesé negyedszáz milliós vételárán, azóta a Ligue 1-ben egy, a Bajnokok Ligájában nulla, a hazai kupában egy kanadai pontot jegyez.

A Roma ajánlatáról tudni vélnek konkrétan is olasz lapok: kölcsönbe, vételi opcióval 23 millió euró, éves 3.5 millió eurónyi bér – és éppen itt akadtak el a tárgyalások, mert a spanyol a Párizstól ennél pár százezerrel többet húz.

Menne ügynöke szerint Lucas Moura is, legfőképpen Angliában lennének képesek megfizetni a brazil (és persze ügynöke) képességeit. Korábban a Manchester Unitednél vetődött fel a neve, legújabban az ügynök nagy ujjongással fogadta az Arsenal érdeklődését.

Keveset játszik Krychowiak, ezért került állítólag szóba az Arsenalnál (véleményünk: ebből nem lesz semmi), ugyanakkor a liverpooli Adam Lallana meg a párizsiaknál (véleményünk: dettó), a manchesteri Memphis Depay megvétele ugyan csak pénzkérdés, de sok értelmét nem látjuk, ha nem szabadulnak meg előtte Jesétől.

Szintén eladó a liverpooli bekk, Mamadou Sakho, rá már inkább szüksége lehet a PSG-nek, amelyet a sajtó összeboronál a WHU-t erősítő Dimitri Payettel, aki most kezdett abba a játszmába, amibe a tavasz végén Draxler.

Ez utóbbi hír akkor nyer értelmet, ha hozzátesszük, hogy Javier Pastorét Kínából csábítják.

Az egykori csodacsatár, a mostani sportigazgató, Patrick Kluivert még nincs régen a szakmában, ugyanis nem mismásol, nem variál: „Egy játékost még biztosan veszünk, de lehet, hogy kettőt. Nagyon bonyolult dolog a transzferpiac, de az tuti, hogy csak a vásárlás kedvéért nem fogunk játékost igazolni, fontos, hogy a megszerzett játékos valódi erősítést jelentsen...”

 

LIGUE 1, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2017 JANUÁRJA

SCO ANGERS
Érkezett: Abdoulaye Bamba (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Kévin Bérigaud (Montpellier), Jonathan Bamba (St.-Étienne)
Távozott: Ibrahima Diallo (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Aissa Laidouni (Les Herbiers)

SC BASTIA
Érkezett:
Kölcsönbe: Lindsay Rose (Lorient)
Kölcsönből vissza: Julien Romain (GFC Ajaccio)
Távozott: Mathieu Peybernes (Lorient, 2.000.000 euró)
Kölcsönbe: Julien Romain (Pau)

FC GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Isaac Thelin (Anderlecht, 700.000), Frédéric Guilbert (Caen), Pablo (Corinthians), Kévin Soni (Pau)

SM CAEN
Érkezett:
Kölcsönbe: Frédéric Guilbert (Bordeaux)
Távozott: Andy Delort (Tigres, 8.000.000)

FCO DIJON
Érkezett:
Távozott: Quentin Bernard (Stade Brest)

EA GUINGAMP
Érkezett:
Távozott:

LOSC LILLE
Érkezett:
Távozott:

FC LORIENT
Érkezett: Mathieu Peybernes (Bastia, 2.000.000), Alhassan Wakaso (Rio Ave, 1.000.000), Ibrahima Conté (Lorient B), Jérémie Aliadiere (egyesület nélküli)
Távozott: Moryké Fofana (Konyaspor, 150.000)
Kölcsönbe: Lindsay Rose (Bastia)

FC METZ
Érkezett:
Kölcsönbe: Fallou Diagne (Werder Bremen, 400.000), Cheick Diabaté (Osmanlispor)
Távozott: Janis Ikaunieks (Larisza), Popoola Saliu (szerződését felbontották), Fadil Sido (szerződését felbontották)

AS MONACO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Elderson (Standard Liége), Paul Nardi (Stade Rennes), Fares Bahlouli (Standard Liége)
Távozott: Abdou Aziz Thiam (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Paul Nardi (Cercle Bruges)

HSC MONTPELLIER
Érkezett: Nordi Mukiele (Stade Laval, 1.500.000), Cédric Mongongu (egyesület nélküli), Stéphane Sessègnon (egyesület nélküli)
Távozott: Dylan Gissi (Rosario)
Kölcsönbe: Kévin Bérigaud (Angers)
Kölcsönből vissza: Anthony Vanden Borre (Anderlecht, majd visszavonult)

AS NANCY-LORRAINE
Érkezett:
Távozott: Clément Lenglet (Sevilla, 5.000.000)

FC NANTES
Érkezett:
Kölcsönbe: Felipe Pardo (Olympiakosz)
Kölcsönből vissza: Kolbeinn Sigthórsson (Galatasaray)
Távozott: Nicolaj Thomsen (FC Köbenhavn)

OGC NICE
Érkezett:
Távozott: Mathieu Bodmer (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Dorian Caddy (Clermont Foot), Szaid Benrahma (GFC Ajaccio)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Jean-Philippe Mateta (Chateauroux, 3.000.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Olivier Kemen (GFC Ajaccio), Gaetan Perrin (Orléans), Aldo Kalulu (Stade Rennes)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:
Távozott:

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett: Julian Draxler (Wolfsburg, 40.000.000)
Kölcsönből vissza: Giovani Lo Celso (Rosario)
Távozott:

FC STADE RENNES
Érkezett:
Kölcsönbe: Aldo Kalulu (Olympique Lyon)
Távozott: Paul-Georges Ntep (Wolfsburg, 5.000.000)
Kölcsönből vissza: Paul Nardi (Monaco)

AS SAINT-ÉTIENNE
Érkezett: Arnaud Nordin (St.-Étienne U19)
Kölcsönből vissza: Jonathan Bamba (St.-Truiden)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Bamba (Angers)

FC TOULOUSE
Érkezett: Clément Michelin (Toulouse), Kelvin Amian Adou (Toulouse U19), Mathieu Cafaro (Toulouse B)
Távozott:

AZ ÉLVONALBÓL KIESETT CSAPATOK

GFC AJACCIO
Érkezett:
Kölcsönbe: Olivier Kemen (Olympique Lyon), Szaid Benrahma (Nice)
Távozott: Mohamed Larbi (szerződését felbontották)
Kölcsönből vissza: Julien Romain (Bastia)

STADE REIMS
Érkezett:
Távozott: Christopher Glombard (Stade Laval)

ES TROYES AC
Érkezett: Jonathan Tinhan (Amiens, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe: Jan Kaye (Grenoble)

Lezárva szombat délben, dőlt betűvel a nyári transzferzárás és a téli átigazolási időszak kezdete közötti játékosmozgások.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik