Játékossors: visszavonult a katari vb legidősebb kezdőként pályára lépő mezőnyjátékosa

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.06.18. 10:53
null
Atiba Hutchinson az Egyesült Államok elleni CONCACAF Nemzetek Ligája-döntőn játssza pályafutása utolsó mérkőzését (Fotó: Getty Images)
Bejelentette visszavonulását a kanadai labdarúgó-válogatott ikonja, az elmúlt tíz évet a török Besiktasnál töltő veterán, Atiba Hutchinson, aki a 2022-es katari világbajnokságon rekordot döntött és a vb-k történetének legidősebb, kezdőként pályára lépő mezőnyjátékosa lett.

 

A trinidadi szülők gyermekeként már Kanadában született Hutchinson 2002-ben lett felnőtt labdarúgó a York Region Shootersnél, majd a Toronto Lynxtől szerződött Európába 2003-ban, amikor a svéd Österhez igazolt, majd egy idénnyel később a Helsingborghoz szerződött.

A kanadai középpályás 2006-ban hagyta el Svédországot és igazolt a dán fővárosba, a Köbenhavnhoz, melyet négy évig erősített, s 22-szer volt eredményes.

Hutchinson ezt követően volt pályafutása csúcsán, hiszen 2010 és 2013 között a holland PSV-t erősítette, majd a török Besiktashoz igazolt, melynek színeiben tíz év alatt 270 bajnoki mérkőzésen (összesen 334 tétmeccsen) lépett pályára.

Hutchinson 2003 januárjában mutatkozott be a kanadai válogatottban, melyet régóta vezetett csapatkapitányként, s összesen 104 mérkőzésen kilenc gólt szerzett. A középpályásnak lejárt a szerződése a Besiktassal, s úgy döntött, hogy a június 18-i, Egyesült Államok elleni CONCACAF Nemzetek Ligája-döntőn játssza pályafutása utolsó mérkőzését.

„Hihetetlen húsz év volt, amíg magamra húzhattam a kanadai válogatott mezét és képviselhettem gyönyörű országunkat, de itt az idő, hogy felakasszam a stoplist a holnapi mérkőzés után. Azt gondolom, számomra ez a tökéletes idő, hogy visszavonuljak. Minden pillanatát szerettem. Voltak hullámvölgyeink, de a nagy pillanatok fantasztikusak voltak. Hálás vagyok és megtiszteltetve érzem magam, hogy Kanadát képviselhettem ilyen sokszor és most nyerhetünk egy trófeát, szóval úgy érzem, hogy így kell befejeznek a karrieremet” – mondta a kanadai válogatott Twitter-oldalán Atiba Hutchinson.


Hutchinson ott volt a tavalyi, katari világbajnokságon és a torna történetének legidősebb, kezdőként pályára lépő játékosa lett 39 évesen, kilenc hónaposan és 15 naposan, s abból a kanadai keretből ő volt az egyetlen, aki élt, amikor nemzeti csapata legutóbb világbajnokságon járt 1986-ban.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik