GY. B.
2023.03.31 12:20 Frissítve: 2023.03.31 13:09

Játékossors: Robinho leadta az útlevelét, és készülhet a börtönre

Aligha kerülheti el a börtönt az Olaszországban nemi erőszakért elítélt Robinho, a brazil igazságszolgáltatás ugyanis bevonta az útlevelét, és hajlik arra, hogy az európai ítéletet ratifikálva Brazíliában küldje rács mögé a labdarúgót.

 

Robinho nem ússza meg a börtönt, de Olaszország helyett Brazíliában töltheti le büntetését (Fotó: Getty Images)

Nem ússza meg a börtönt Robinho! A korábbi brazil válogatott labdarúgó kelet-európai idő szerint csütörtök hajnalban leadta az útlevelét a hatóságoknak, miután a múlt héten Francisco Falcao, a legfelsőbb szövetségi bíróság elnöke elrendelte az okmány bevonását, és megtiltotta, hogy Robinho elhagyja Brazíliát. Az ügyész azután döntött így, hogy a Mulheres do Brasil (Brazil nők) nevű civil szervezet csatlakozott az olasz kormány kéréséhez, hogy a játékos Brazíliában töltse le a rá Olaszországban nemi erő­szakért kiszabott kilencéves börtönbüntetést. A civil szervezetet első lépésben érdekelt félként ismerte el a brazil jogrendszer a Robinhóval szemben indított perben, így kérése nagyobb súllyal esett latba.

 
Brazília: Robinho nemi erőszak miatt börtönbe kerülhet – sajtóhír

Az ügyész határozatát követően a korábban rejtőzködő Robinho felfedte a hollétét, és bejelentette, szándékában áll önként átadni az útlevelét – ez történt meg most. Meglehet, a játékos jogi képviselete ezt megelőzően igyekezett elnyújtani a folyamatot, és kérvényezte, hogy az olasz kormány csatolja a játékos elítéléséhez vezető olaszországi eljárás portugálra lefordított példányát, mert meglátása szerint a milánói tárgyalás során csorbultak a játékost megillető jogok. Ezt a kérelmet viszont Falcao elnök elutasította.

Robinhót három ízben is bíróság elé állították Olaszországban, mert a vád szerint 2013-ban többedmagával megerőszakolt egy fiatal albán nőt egy milánói szórakozóhelyen. Az ítélet Olaszországban jogerőre emelkedett, további fellebbezésre nincs mód. Robinho ugyanakkor időközben elhagyta az európai országot, és 2014 óta – kisebb megszakításokkal – Brazíliában él, amelynek nincs kiadatási egyezménye Olaszországgal. Így az olasz kormány hiába kérte először Robinho kiadatását, Brazília elutasította az igényt. Ezt követően viszont az olaszok arra kérték a brazil igazságügyi minisztériumot, ratifikálja a futballista büntetését, azaz Brazíliában ne azt vizsgálják, hogy Robinho követte-e el a bűncselekményt vagy sem, hanem hogy az esetért az országban kiszabható-e letöltendő börtönbüntetés. A szövetségi igazságügyi minisztérium nemrég olyan véleményt adott ki, hogy nincs akadálya a vizsgálat lefolytatásának.

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.