Újabb trófeát nyertek Messiék, most sem ment az olaszoknak

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.06.01. 20:35
null
Újabb argentin siker (Fotó: AFP)
Dél-Amerika bajnoka, Argentína 3–0-ra megverte az Európa-bajnoki címvédő Olaszországot az Interkontinentális Szuperkupában. A mérkőzésnek a Wembley adott otthont.

INTERKONTINENTÁLIS SZUPERKUPA
Olaszország–Argentína 0–3 (0–2)
London, Wembley, 87 000 néző. Vezette: Maza Gómez (chilei)
Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (Lazzari, a szünetben), Emerson Palmieri (Bastoni, 77.) – Pessina (Spinazzola, 62.), Jorginho, Barella – Bernardeschi (Locatelli, a szünetben), Belotti (Scamacca, a szünetben), Raspadori. Szövetségi kapitány: Roberto Mancini
Argentína: E. Martínez – N. Molina, C. Romero (Pezzella, 85.), Otamendi, Tagliafico – De Paul (E. Palacios, 76.), Guido Rodríguez, Lo Celso (Dybala, 90+1.) – Messi, Lautaro Martínez (Julián Álvarez, 85.), Di María (Nicolás González, 90+1.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni
Gólszerző: Lautaro Martínez (28.), Di María (45+1.), Dybala (90+4.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Finalissimát harmadszor rendezték meg, 1985-ben az Európa-bajnok Franciaország (a Joël Bats, Yvon Le Roux, Maxime Bossis, William Ayache, Alain Giresse, Luis Fernández, Michel Platini, Dominique Rocheteau, Jean-Francois Domergue sorral a fedélzeten, a nagy Henri Michel vezérletével) legyőzte Dél-Amerika bajnokát, Uruguayt (Nelson Gutiérrez, Enzo Francescoli), 1993-ban az Alfio Basile igazgatta Argentína (Sergio Goycochea, Diego Simeone, Diego Maradona, Leonardo Rodríguez, Gabriel Batistuta, Claudio Caniggia, Néstor Gorosito) megverte a dánokat (Peter Schmeichel, Lars Olsen, Johnny Mölby, Kim Vilfort, Henrik Larsen, Brian Laudrup).

Ez utóbbi mérkőzést Puhl Sándor vezette.

Még 2021-ben állapodott meg az UEFA és a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL), hogy megrendezik a döntők döntőjét: a Finalissimának elnevezett összecsapáson az aktuális Európa-bajnok és a Copa América győztese találkozik. Azaz a világbajnokságról újfent lemaradó olaszok és a Lionel Messi-korszakban „végre valamit nyerő” argentinok, a helyszín pedig London, a Wembley volt.

Az olaszok legjobbja az első félidőben a Sassuolo támadója, Giacomo Raspadori volt, de gólig ő sem jutott, a másik oldalon Messi kihagyott egy helyzetet, majd a legszebb napjait idézően adott egy gólpasszt Lautaro Martíneznek; a félidő ráadásában pedig Lautaro Martínez remek indítása után Ángel Di María lehagyta Giorgio Chiellinit, és a kapuba emelt a kifutó Gianluigi Donnarumma fölött.


Apropó, Chiellini: a 37 éves játékos a 117. alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban, amelytől most búcsúzott el. A szünetben lecserélte Roberto Mancini, aki a Gianluca Scamacca, Manuel Locatelli, Manuel Lazzarri triót vezényelte akkor a pályára, majd később Leonardo Spinazzolát is beküldte... Mindhiába, mert nem ment az olaszoknak.

(Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

Donnarumma lábbal mentette a gólvonalon a 35 esztendős Leonardo Bonucci hazaadását, majd Di María és Messi egy-egy lövése után röpködött sikerrel a kapu különböző sarka elé.

A volt párizsi Giovani Lo Celso kihagyott egy kisebb és egy óriási helyzetet, Paulo Dybala beállt a kilencvenedik percben, és lőtt egy szép gólt: továbbra sem megy az olaszoknak, újabb trófeát nyertek az argentinok, így jó formában, önbizalommal telve várhatják az év végi világbajnokságot. 0–3

PERCRŐL PERCRE


Döntetlennél nem lett volna hosszabbítás, egyből 11-esek jöttek volna.


90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!


90+4. PERC MÉG EGY GÓL, a Dybala indította Messit megállítja a 16-oson Bonucci és Di Lorenzo, de PAULO DYBALA középről, 15 méterről ballal a bal alsóba lő. 0–3!

Négy perc a ráadás.

Eredeti, 2006-os Scaloni-portré ITT!

Dybalát pedig a kezdőbe jelölte Scaloni.

90+1. perc Di María és Lo Celso le, Nicolás González és Paulo Dybala be.

90. perc Spinazzola kap nagy passzt Barellától, de les.

85. perc Julián Álvarez és Germán Pezzella be, L. Martínez és Romero le.


83. perc Szinte ugyanonnan Messi ballal egy olasz védőbe lő.

81. perc Lo Celso kissé jobbról, 11-ről ballal a jobb felsőbe emelne, fejjel az ötösön eléri azonban a labdát Bastoni.

78. perc Barella passzát Scamacca a kapu tetejére emeli jobbal nyolcról, de les.

Messi a 2021-es Copa América (társ)gólkirálya lett, előtte a sorozatban Gabriel Batistuta kapott aranycipőt honfitársai közül. 1995-ben.

77. perc Nicolo Barella odarúg Di Maríának, sárga lap.

77. perc Alessio Bastoni be, Emerson le.

76. perc Exequiel Palacios be, De Paul le, motorcsere.

Fotó: AFP
Fotó: AFP



73. perc
Messi ballal a jobb felső fölé rúgja a 23 méterről járó szabadrúgást.

72. perc Giovanni Di Lorenzo nagyot lök Messin, sárga lap és kicsi pogó.



69. perc
L. Martínez passzol Messi elé a 16-osról, aki ballal a jobb sarokba lőne, de vetődve eléri a félmagasan szálló labdát Donnarumma!


Argentína legutóbb 2019-ben kapott ki, azóta sorozatban 31 mérkőzésen maradt veretlen. A 2019-es Copa Américán bronzérmet, a 2021-es viadalon aranyérmet szerzett.


67. perc
De Paul passzát Messi jobbal a jobb alsóba rúgná 18-ról, kissé jobbról, Donnarumma legördülve fogja a labdát.

65. perc Messi szereli Jorginhót, majd hatamas vágta után az ötös bal sarka elő ballal kapura lő, nagy erővel, de a leguggoló Donnarumma jobb kezében elakad a labda! ZICCER volt bizony ez is.

63. perc MELLÉ, mellé, pedig eldőlhetett volna, Messi jobb oldali, lapos beadását Lo Celso kissé balról, négy méterről a jobb felső sarok mellé rúgja.

62. perc Leonardo Spinazzola be, Pessinának nem ment ma. Három középső védővel már az olaszok.

62. perc Messi emelését Di María ballal nagy erővel kapura vágja kapásból, középről, 22-ről, Donnarumma ezt is fogja.

60. perc De nagy védés! Otamendi passzol jobbra Di Maríához, aki ballal kapura lő a 16-os jobb sarka elől, Emerson odalép, a labda a jobb felsőbe perdülne róla, de hatalmasat véd Donnarumma, vetődve.

58. perc Locatelli lő kapura jobbról 18-ról, középről, Rodríguez odalép, a labda felperdül róla, Martínez fogja a labdát a jobb felső előtt. Majd megrándul picit a jobb vádlija, de nincs ápolás.

56. perc Micsoda jelenet! Bonucci hazaadását Donnarumma éppen csak eléri a jobb alsó előtt, szinte a gólvonalon állítja meg a labdát, jobb lábbal, a kapufával is ütközve.

52. perc Hat szabálytalanság az előző három percben...

50. perc Messi passzát De Paul tenné Martínez elé, a 16-oson közbelép azonban Belotti.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Gianluca Scamacca, Manuel Locatelli és Manuel Lazzarri be, Belotti, Bernardeschi és Chiellini le.

Ötször lőttek kapura az olaszok, hatszor az argentinok, 2, ill. 3 ment ezekből a kapuk felületére.

„Álmodni sem mertem arról, amit az olasz válogatottal elértem – mondta Chiellini. – Gyerekként arra vágytam, hogy a nemzeti csapatban játszhassak. A hab a tortán az, hogy több mint száz mérkőzésen szerepeltem, kapitány voltam és Európa-bajnokok lettünk. Remélem, a szurkolóink jó emberként emlékeznek majd rám!”

Az augusztusban a 38. életévét betöltő Chiellini már eldöntötte, az Argentína elleni összecsapás lesz az utolsó fellépése címeres mezben. A Juventus védője 2004-ben mutatkozott be a squadra azzurrában, összesen 116 meccsen lépett pályára. Tagja volt a 2012-es Eb-ezüstérmes csapatnak, míg a tavalyi kontinenstornán csapatkapitányként győzelemre vezette az olaszokat.

A nagy csippentő. Lesz még ilyen fináléja?





Forrás: Weltfussball

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


45+1. PERC ÉS ITT EGY GÓL, a kapuskirúgás után a Bonucciról leforduló L. Martínez indítja ÁNGEL DI MARÍÁT, akit elenged Chiellini, pontosabban a kapusára vár a bekk... az argentin szélső pedig nagyon gyors, és az ötös jobb sarka elől, ballal kilenc méterről a kapu közepébe emel. A kifutó Donnarumma fölött: 0–2!

45. perc Két perc a ráadás.

42. perc Di María a jobb szélen megindul, jók a cselek is, a 16-oson belül jár már, de beadását elrúgja az ötös és az érkező Martínez elől Chiellini. Jó az öreg...

Súlyos következményekkel jár a világbajnokságról 2018 után 2022-ben is lecsúszó válogatott kudarca: a 2006-os győztes hátországában egy teljes korosztály marad közös vb-élmény nélkül.

37 veretlenül megvívott meccs után kaptak ki a Nemzetek Ligájában az olaszok a németektől, egy 2018-ban megkezdett, az Eb-n is átívelő sorozat ért véget. De mi volt ez a vb-selejtezős kudarchoz képes?!

39. perc Leonardo Bonucci lekönyökli Messit, sárga lap. És ápolás.

38. perc Raspadori kiteszi balra a labdát a felfutó Emersonnak, a ballábas beadás a jobb sarok elé befutó Belottinak éppen csak magas, Otamendi sem érte el.

Lautaro Martínez 20. gólja volt ez, a 38. válogatottbeli fellépésén, idén három meccsen három találatnál jár.


Az argentinoktól Lisandro Martínez és Leandro Paredes sérült, az olaszoktól a Lorenzo Insigne, Marco Verratti, Ciro Immobile trió maródi.

31. perc
L. Martínez eladja a labdát a 16-os előtt, Barella jobbal kapura lő, de véd a jobb sarok előtt a kapus Martínez.


Otmanedi szerelt keményen a felezőnél, Lo Celso azonnal indította a meginduló Messit.

28. PERC VEZETNEK AZ ARGENTINOK! Messi ad be balról ballal laposan Di Lorenzo mellől, LAUTARO MARTÍNEZ két méterről jobbal az üres kapu jobb sarkába lőtt. 0–1!

27. perc Di María jobbról jövő beadását Messi tízről kapura teszi, jobbal, de véd a balra ledőlő Donnarumma. Fogja is a labdát.

26. perc Lo Celso passzát Messi ballal 22-ről kapura teszi, blokkol Bonucci, de korner. Messi adja be balról ballal, a gólvonal elől ment fejjel Belotti! A bal, azaz a rövid saroknál. Messi újabb beadása is veszélyes, Chiellini nem éri el nyújtott lábbal, Bonucci kisegíti, Barelláé a lecsorgó, megrúgja őt Martínez. Interesek egymás között, ápolás.

Fotó: AFP
Fotó: AFP

25. perc Chiellini talán utoljára fogja Messit, meg is rúgja őt gyorsan. Szabadrúgás.

24. perc Raspadori jobbal 19-ről, kicsit jobbról jobbal a sorfalba lő, majd a kipattanót is blokkolja egy védő a már szétrebbenő falban. Rodríguez és Otamendi állt jó helyen.

23. perc Nicolás Otamendinek sárga lap Emerson felrúgásáért.

21. perc Raspadori emel egy szabadrúgást az ötös elő, Belotti fejesét fogja azonban a léc alatt Martínez.

20. perc Raspadori adja be jobbról jobbal, kifejeli az ötös elől csuka mozdulattal Rodríguez.

19. perc Mellé, Bernardeschi elfut a jobb szélen Chiellini passzával, a beadást Romero elhalássza az ötösön a gólra éhes Raspadori elől!

17. perc Mezőnyharc, kemény csatákkal a középpályán, sok szabálytalansággal.


13. perc
Jorginho passzol Raspadorihoz, aki jobbal 17-ről a bal alsó felé lő, Martínez legördülve fogja azonban a labdát.

10. perc Messi csele rossz, Di María elé pattan a labda, aki megfordul a 16-oson a labdával... amely végül Di Lorenzo elé csorog.

Di Lorenzo fejelte ki bátran a labdát.

6. perc Szabadrúgás kissé jobbról, 22 méterről... Messi hosszas készülődés után ballal a sorfalba lő.

5. perc Jorginho nagyot rúg Messiben, majd lökdösni kezdi De Pault, aki sárga lapot reklamál. Alakul!

2. perc Di María ballal a felezőről meg akarja lepni párizsi csapattársát, Donnarummát, de ballal a bal sarok mellé talál.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Az olaszok kék mezben és fehér nadrágban, az argentinok világoskék-fehér mezben és sötétkék nadrágban.

Chiellinit külön köszöntik a mérkőzés előtt.

Javier Zanetti és Marco Tardelli hozza be a trófeát!


„Játékosként imádtam ilyen erős csapatok ellen játszani – így Lionel Scaloni argentin kapitány, aki 2018-ban vette át az együttes irányítását. – Furcsa, hogy Argentína nem tud gyakrabban megmérkőzni a legjobbakkal. Szeretnénk, ha többször lenne erre lehetőség. Igyekszünk kihasználni ezt az alkalmat. Nem foglalkozunk a veretlenségi szériánkkal, az a fontos, hogy tudjuk, miben akarunk fejlődni és hogyan valósítjuk meg a céljainkat. Aki az argentin válogatott mezében játszik, minden mérkőzést meg akar nyerni. Az, hogy egy trófeáért küzdünk, csak plusz motivációt jelent.”


Az Európa-bajnok és a Copa América-győztes válogatott összecsapását Angliában, a Wembleyben rendezik meg. A kontinensbajnok olaszok márciusban a vb-pótselejtezőn Palermóban 1–0-ra kikaptak Észak-Macedóniától, így nem lesznek ott a katari tornán. Öt nappal később felkészülési meccsen Konyában 3–2-re nyertek a törökök ellen. Argentína az idén négy vb-selejtezőn lépett pályára, otthon Kolumbiát és Venezuelát legyőzte, vendégként Chilében nyert, legutóbb Ecuadorban ikszelt.
Olaszország–Argentína 2001: 1–2 (felkészülési), 2013: 1–2 (felk.), 2018: 0–2 (felk.)

A kapitány... (Fotó: AFP)
A kapitány... (Fotó: AFP)



„Öröm visszatérni a Wembleybe, fantasztikus stadion – nyilatkozta az UEFA hivatalos honlapjának Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya, aki 2021-ben az angliai stadionban ünnepelt Eb-győzelmet a csapatával. – Egy évvel ezelőtt jártunk itt legutóbb, különleges emlékeink fűződnek a helyszínhez. Pazar összecsapás vár ránk, hiszen Argentína nagyszerű gárda. Szórakoztató mérkőzés lesz. Ez a meccs egy korszak végét jelenti és egyben a kezdete egy új érának. Helyénvaló, hogy akik megnyerték az Európa-bajnokságot, lehetőséget kapnak arra, hogy ezen a találkozón szerepeljenek.”

Egy kis örökmérleg: 15 találkozó, 6 olasz és 4 argentin sikerrel, 22, ill. 15 rúgott góllal.



Ő eddig 121 összecsapáson játszott az argentin válogatottban, 24 gólt szerzett – többek között tavaly júliusban az ő találatával győzte le Argentína 1–0-ra Brazíliát a Copa América döntőjében, ezzel az albiceleste 28 év után első nagy trófeáját hódította el.

Ezen a meccsen elbúcsúzik a válogatottól az olasz futball egyik meghatározó alakja, Giorgio Chiellini. A 37 éves játékos 117. alkalommal lép pályára a nemzeti csapatban, amelynek hosszú évek óta a kapitánya. A másik oldalon Ángel Di María, a PSG játékosa jelentette be: a katari vb után elköszön a csapattól.

Who are you supporting?#Finalissimapic.twitter.com/Pd6PzVljI9


A Finalissimát harmadszor rendezik meg, de az 1985-ös (Franciaország−Uruguay 2−0, Párizs) és 1993-as (Argentína−Dánia, 1−1, 11-esekkel 5–4-re győzött Argentína, többek között Diego Maradonával, Gabriel Batistutával a soraiban, ezt a mérkőzést Mar del Platában Puhl Sándor vezette) találkozó után közel három évtizedet kellett várni az újabb alkalomra. A két kontinentális szövetség, a dél-amerikai és az európai tavaly december 15-én szentesítette a megállapodást, amelynek értelmében felújítják az interkontinentális vetélkedést. Az olaszok tavaly történetük során másodszor hódították el az Eb-trófeát, a 2020-ról 2021-re halasztott tornán éppen a Wembley Stadionban értek a csúcsra, miután a döntőben 11-esekkel legyőzték a házigazda angolokat.

„Hosszú múltra tekint vissza az UEFA és a CONMEBOL együttműködése – mondta az Artemio Franchi-trófeára és az Interkontinentális Kupára utalva Aleksander Ceferin UEFA-elnök. – Nagy büszkeség, hogy újra rendezhetünk ilyen nagy presztízsű válogatott mérkőzést.”


NAGY TÉTJE NINCS, de a németek és a magyarok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésre kiváló felkészülés lehet az olasz válogatottnak: a londoni Wembley-ben Argentína ellen lép pályára Roberto Mancini együttese. Még 2021-ben állapodott meg az UEFA és a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL), hogy megrendezik a döntők döntőjét: a Finalissimának elnevezett összecsapáson az aktuális Európa-bajnok és a Copa América győztese találkozik.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ARGENTÍNA–OLASZORSZÁG MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik