Íme, a recept: betörni az angol piacra, és uralni a saját piacot

Vágólapra másolva!
2023.02.17. 11:07
null
Magasra jutott az exfradista Gorriarán (Fotó: AFP)
Véget ért a téli átigazolási időszak nemcsak Európában, hanem a világ többi részén is – igaz, hol a nyári, hol a téli átigazolási időszak ez, földrajzi fekvéstől függően. Tanulságos időszaka ez a futballvilágnak...

 

PORTUGÁLIÁBAN a Benfica ellopta mindenki elől a transzfershow-t, Enzo Fernándezért ugyebár 121 millió eurót fizetett a Chelsea, az összeg negyede a River Plate-é lett, amely korábban 14 milliót kapott a középpályásért. Diogo Goncalves, Tomás Tavares és Gil Dias személyében korábbi portugál U21-es válogatottakat adtak el, pármillió euróért, a brazil Rodrigo Pinho, az argentin Germán Conti, az amerikai John Anthony Brooks korábban ingyen jött, mellettük a kolumbiai támadó, Yony González sem tudott kitörni a tehetség kategóriájából – távozásuk nem is üzlet, nem is veszteség.

Brazil is, kapus is, de Helton Leite nem lett az új Helton, az ismertebb játékosok közül Haris Seferovic és a nyáron 9.5 millióért vett brazil hátvéd, Joao Victor is „kölcsönadásra került”, a nyolcszoros válogatott csatár, André Almeida szerződését pedig simán csak felbontották január legvégén.

Látjuk, nem minden igazolás aranybánya, ráadásul a kiváló Alejandro Grimaldo aligha hosszabbít, de a nyáron Goncalo Ramos, David Neres vagy a Florentino, António Silva, Morato trió bőséges nyereséget biztosíthat…

Vissza a gyökerekhez!


Még csak 26 éves, százmillió eurónál is többet fizettek érte a karrierje során, a Wolverhamptonnál mégsem kellett most Goncalo Guedes, ingyen kölcsönkapta a Benfica; a 22 éves dán csatárért, az igen gólerős Casper Tengstedtért hétmilliót kellett fizetni a Rosenborgnak (plusz ötmilliós a bónuszkeret és 15 százalékos a továbbadási jutalék), a norvég balszélső, Andreas Schjelderup kilencmillióba került, plusz a következő vételár ötöde. A kiterjedt megfigyelőhálózatra támaszkodva sok fiatallal tárgyalt és tárgyal még a Benfica, Kebir Ali Canpolat, Joshua Wynder, Kenan Yildiz, Carlos Borges, Milos Kerkez vagy Oszkar Glouh lehet az új Fernández.

Az FC Porto általános transzfercsendet tartott a télen, a Sporting CP „kabátgombokért” megszerezte Héctor Bellerínt a Tottenhamnek ötmillió euróért kölcsönadott Pedro Porro helyére (akiért az angol csapat a nyáron fizet még 45 millió eurót, ugyanis a vételi kötelezettség máris érvénybe lépett). A Braga nagy sikerét Vitinha hozta, akiért 32 milliót fizetett az Olympique Marseille; a rutinos Pizzi, Bruma kettős mellett a Braga is vett északról egy fiatalt: a svéd jobbhátvédet, Joe Mendest. Érdekes, hogy a többiek az evidens brazil piac mellett sokat transzferáltak Törökországból és Izraelből, de főleg ingyen igazolgattak.

 

Az ARAB VILÁGBAN az al-Szadd elengedte a Nottinghamhez a 33 éves André Ayew-t, az al-Rajjan hatmillió eurót fizetett Szofian Bufalért az Angersnek, a Qatar SC leszerződtette a veterán Javier Pastorét az Elchétől. Az argentin játékmester Spanyolországban évi 1.5 millió eurót keresett, erre nyilván alaposan ráígértek. A szaúdiak közül természetesen az al-Naszr gurította a legnagyobbat, egyrészt mert az európai topkluboknak nem kellett már Cristiano Ronaldo (bére és személyisége), másrészt ott nem érvényes az UEFA Fair Play. A nyáron a kispadra leülő Rudi Garcia az európai hagyományoknak megfelelően Ronaldo mellett szerzett egy kapust is, az argentin Agustín Rossit egy fél évre 1.2 millió euróért adta kölcsön a Boca Juniors, hogy a lesérült David Ospina helyettese legyen. Rossi nyáron ingyen ír majd alá… a Flamengóhoz!


A télen célpont volt még Akram Afif, Keylor Navas, Sergio Busquets, Marco Reus, Eden Hazard, Mauro Icardi, Sergio Ramos, N'Golo Kanté, Luka Modric és Juan Cuadrado, nyilván ha a tulajdonosok elégedettek lesznek a Ronaldo keltette felhajtással, és nem találják fel közben a levegővel hajtott járműveket, akkor nagy sztárok sora követheti a portugál klasszist, akár évi 50 milliós fizetéssel is. Például Busquets... Az al-Naszr sportigazgatója a horvát Goran Vucevic, aki négy éven át a Barcelona scoutja volt, előtte a Hajduk Split edzője és sportigazgatója, és a neve nem véletlenül ismerős, mert e két klubot és az 1. FC Kölnt is szolgálta futballistaként.

Ligaválogatott (Transfermarkt)
Ligaválogatott (Transfermarkt)

 

A szaúdi ellenlábasok közül az al-Batin 4.7 milliót adott az igen magas, de teljesen ismeretlen uruguayi támadóért, Renzo Lópezért, akit a nyáron közel hárommillióért vett a Central Córdoba; a Barca-nevelés Cristian Tello a napfényes Los Angelesből a még napfényesebb és még jobban fizető al-Mubarrazba költözött, az al-Fateh rajongóinak kitörő örömére.

Edzője az egykori villámlábú görög szélső, Jorgosz Donisz, de az argentin legenda, Ramón Díaz (al-Hilal, egyik főnöke a helyi ikon, Szami al-Dzsaber) és a portugál Nuno Espírito Santo (al-Ittihad) mellett a spanyol Vicente Moreno (volt Real Mallorca-mester), a román Mirel Radoi, Marius Sumudica, a holland Roel Coumans, a szerb Vuk Rasovics (Partizan Beograd), a francia Patrice Carteron (játékosként a Sunderland, St.-Étienne, Olympique Lyon trió, edzőként Mali, a kairói al-Ahli és Zamalek voltak állomáshelyei), a több kontinenst bebarangoló brazil Péricles Chamusca, a horvát Alen Horvat, az FC Portóból ismert Pedro Emanuel, a szlovák Martin Sevela és a korábbi kőkemény középpályás, a chilei José Luis Sierra is a ligában dolgozik – ahol csakis légiósok töltik be a vezetőedzői posztot, és általában a stáb zöme, az egészségügyi személyzet is légiós, sőt nem egyszer a vezetők nagy része is európai.

 

DÉL-AMERIKA. Mexikóban a mostanában szokásos módon pármillió eurós nagyságrendben igazoltak főleg Argentínából, és így keresik a szerencséjüket, a világbajnokság most nem mozgatta meg a játékospiacot, bár Guillermo Ochoa elindult egy utolsó nagy kalandra a Serie A-ba a CF Américától. A felnőttek között még csak válogatott kerettagságig jutó, 25 éves Luis Malagónt 1.88 millió euróért vették meg a helyére a Necaxától, és 4.2 millióért a védelem közepére a háromszoros válogatott Israel Reyest a Pueblától.

A tél nyertese a Tigres volt, amely 12.2 milliót fizetett Fernando Gorriaránért a Santos Lagunának, amely 2019-ben 2.5 milliót adott a Ferencvárosnak az uruguayi középpályásért, aki egy kisebb hullámvölgyből kilábalva egyre jobban futballozott Mexikóban. Az FTC sem járt éppen rosszul, mert 600 ezer euróért vette Gorriaránt, aki most bombaformában kezdett új csapatában. 10.1 millió euró, plusz aláírási pénz, plusz ügyvédi díjak, ennyibe került Nicolás Ibánez, a 28 éves argentin középcsatár, aki 62 mérkőzésen 35 gólt vágott a Pachuca színeiben, és hogy regisztrálni tudják, ingyen elengedték Udinébe Florian Thauvint! Akinek a játékjoga tízmillió eurót ér, és a világbajnok az utolsó négy mexikói bajnokiján három kanadai pontot szerzett, mindannyiszor csereként pályára lépve. Jelentjük, a 37 esztendős, egyébként Ibánezhez hasonlóan jó erőben lévő André-Pierre Gignac még mindig a Tigrest erősíti, ebben az idényben 24 mérkőzésen 15 gólt rúgott, és adott 5 gólpasszt is. A klubrekorder (318 mérkőzésen 181 gól, emellett 45 gólpassz) a minap 2025-ig hosszabbított.

Jók a futballgénjei, az egyik unokatestvére, Yohan Mollo játszott a Monacóban, a St.-Étienne-ben, a Fulhamben és a Zenitben is, a másik, Jacques Abardonado a Marseille-ben és a Nice-ben is játszott. Az ecuadori Jordy Caicedo helyére kölcsönkérték a Betistől az örök ígéret Diego Lainezt, akit 14 millióért vett a spanyol csapat, de igen megbánta. Lainez testvére, Mauro szintén válogatott, a Juárez néhány hónapja 2.4 milliót fizetett érte.


Az ismertebb, Európában is megforduló játékosok közül Diego Rolán (Deportivo La Coruna, Málaga, Bordeaux) hazaigazolt Uruguayba, Abel Hernándezzel (Palermo, CSZKA Moszkva, Hull City) egyetemben, hazatért az argentin Facundo Ferreyra (Newcastle United, Benfica) is, Darwin Machíst ingyen kapta meg a Real Valladolid, a kiváló támadó, Diego Klimowicz már német U21-es válogatott fia, Mateo Klimowicz ellenben a San Luisban szeretné lendületbe hozni a karrierjét. Ékpárja a Wolverhamptontól megszerzett Léo Bonatini lesz.

Ligaválogatott (Transfermarkt)
Ligaválogatott (Transfermarkt)

 

Argentínában nyilván a River Plate lett az utolsó európai átigazolási nap nagy és mindenki által irigyelt nyertese, Enzo Fernández az összesen 44.25 milliós transzferdíjjal és a négymillió eurós nevelési költségtérítéssel azonnal klubrekorder lett, megelőzve Javier Saviolát (2001-ben a Barcelona 35.9 millió eurót fizetett érte), Julián Álvarezt (2021, Manchester City, 21.4), Pablo Aimart (2000, Valencia, 21.3) és Marcelo Salast (1998, Lazio, 17.5)

Az új edző a Bayern München tartalékjaitól érkező Martín Demichelis lett, a kapusedző és segédedző Germán Lux, illetve a minap visszavonuló Javier Pinola, a sportigazgató a nagy Enzo Francescoli, a fiatalokért pedig Hernán Díaz felel, aki nyolcszoros bajnok lett anno a Riverrel, 1994-ben vb-résztvevő – és a kapuskérdésekben meghallgatják a 72 esztendős Ubaldo Fillolt, az 1978-ban világbajnoki címet szerző kapust. Az egykori védekező szakember, Demichelis elsősorban a védelmet erősítette meg: a 27 éves balbekkért, Enzo Díazért 2.3 milliót fizettek, a tavalyelőtt 4.9 millióért eladott, 33 éves Nacho Fernándezt 1.88 millióért vásárolták vissza Brazíliából, nem sokkal kevesebbért jött a párszoros válogatott szűrő, Matías Kranevitter, de ő csak a tavasz legvégére lesz bevethető (akkor már a harmadik X-be lép), az egymillió euróba kerülő paraguayi hátvéd, David Martínez október óta sérült. A csatársorba a krisztusi korban lévő venezuelai csatár, Salomón Rondón érkezett, ingyen. Rondónért karrierje során 68.5 millió eurót fizettek, legtöbbet a kínai Talien Professional, 18.3 milliót, nem sokkal megelőzve a Zenitet és a West Bromwich Albiont. Kínába távozott kölcsönből vissza Juan Fernando Quintero, Rondón egyébként a súlyos sérülést szenvedő Matías Suárez helyére jött.

Mivel Argentínában a téli átigazolási időszak a legfontosabb, lévén két bajnokság közé esik, lehetnek még változások a River-keretben, már csak azért is, mert nem a legjobban rajtoltak.

A címvédő Boca Juniors sikerrel védte az értékeit, és igyekszik a saját utánpótlásra támaszkodni. A legnagyobb reménység a középpályás Ezequiel Fernández, a keret legértékesebbje a 21 éves szűrő, az FC Barcelona és a Bayer Leverkusen által is figyelt Alan Varela, miközben 11-en is idősebbek harmincnál a csapatban – a Rivernél csak ketten.

A többiek rengeteg igazolással próbálnak elmenekülni a gazdasági válság és a pusztító infláció elől, az Arsenal például 28 játékost igazolt, 20-at pedig elengedett, az érkezők között ott van Rolando Zárate és Jorge Burruchaga fia is. A néhai Freddy Rincón gyermeke elhagyta az országot, a Barracastól a litván Panevezyshez igazolt. Jó üzleteket kötött a Vélez Sarsfield, a Manchester City 11 milliót adott a középpályás Máximo Perronéért, a fiatal szélsőt, Luca Orellanót 3.72 millióért vette meg a Vasco da Gama. Felbukkant a ligában a Guillermo és Guillermo Barros Schelotto testvérpár unokaöccse, a jobbhátvéd Bautista és az 1986-os világbajnok Óscar Garré unokája, Benjamín Garré (a KSZ Szamara 1.7 millióért vette meg). A volt olasz U-válogatott José Mauri (Milan, Parma; a testvére, Juan Alberto Mauri szintén játszott a Milanban) a Kansas City után féléves szünetet tartott, most a Sarmiento Junin szerződtette.

És még 15 százalék a továbbadási jutalék


Ha már fentebb szóba került a Zárate-család: a 22 esztendős Tobías Zárate nagybátyja, a 35 éves Mauro is aktív még, sőt ismét felcsapott légiósnak, Brazíliából hazatérve nemrégiben a Cosenzához igazolt. A Racing Club sem panaszkodhat a télre, lévén a húszéves középső és jobb oldali középpályásért, Carlos Alcarazért 13.65 milliót kapott a Southamptontól, az éppen csak nagykorú karmesterért, Facundo Buonanottéért hatmilliót adott a Brighton a Rosariónak.

Régi „ismerősünk” a 32 éves, kétszeres argentin válogatott Lucas Orbán, akivel nem hosszabbított a Racing Club, a 36 éves, 88-szoros kolumbiai válogatott védekező szakember, Carlos Sánchez a hazájabeli Independiente Santa Fétől a San Lorenzóhoz szerződött, ingyen.

Észak-Amerikában, az MLS-BEN a gazdasági szabályozók és a gazdasági visszaesés miatt nem jutott pénz az igazolásokra: ha a bevételek zöme elmegy a fizetésekre, és nincs plusz pénz a tulajdonostól vagy az állami kasszából, akkor nem költekeznek a klubok. Ennyire egyszerű a képlet az MLS-ben, és az ottani Bajnokok Ligája nem hoz annyi bevételt, hogy érdemes legyen érte anyagilag is kockáztatni. A címvédő Los Angeles FC a Mexikóba eladott kolumbiai ék, Cristian Arango árából megvette 6.5 millióért a Hajduk Split fiatal támadóját, Stipe Biukot, és leigazolta a középpályára a Greuther Fürthttől Timothy Tillmant, és az Evertontól szerződtette a veterán kapust, Eldin Jakupovicot. A Barca-nevelés Sergi Palencia mellett öt játékost szereztek, de mindet a védelembe, a drafton a cseh-kanadai, a Sparta Prahában pallérozódó kapus, Jassem Koleilat jutott nekik. Az Orlando City a CONCACAF BL-re az argentin csatárpárossal, a Martín Ojeda, Ramiro Enrique duóval erősített, 8-9 millió euróért, a másik két induló, a Philadelphia Union és az Austín FC nem remekelt a helyi mercatón.

Az Inter Miami elveszítette a visszavonuló Blaise Matuidi, Gonzalo Higuaín kettőst, Phil Neville mesternek elnöke, David Beckham az ecuadori Leonardo Campanát és az argentin Nicolás Stefanellit szerezte meg a támadósorba (négymillió euróért), de a legértékesebb új játékos is csatár, a venezuelai Josef Martínez. A legnevesebb érkező talán a 31-szeres ukrán válogatott bekk, Serhij Krivcov, a Sahtar Doneck ingyen engedte el őt, míg Matuidit a 17 éves üstökös, Benjamín Cremaschi, a korábbi argentin, de már amerikai U20-as válogatott pótolja majd.

Átigazolási egyenleg: pirossal a kiadás, zölddel a bevétel (Transfermarkt)
Átigazolási egyenleg: pirossal a kiadás, zölddel a bevétel (Transfermarkt)

 

Az amerikai kontinensen most a BRAZIL futballban van a legtöbb pénz: az európai topklubok megfigyelői szinte hazajárnak az óriási országba, a Wolverhampton, a Chelsea és az Olympique Lyon is tízmillió eurón felül vásárolt, lásd a lenti táblázatunkat. A bajnok és kupagyőztes, a Libertadores-kupában is első Flamengo jó húszmilliót költött a Gerson, Ayrton Luca, Guillermo Varela trióra, de így is leszerepelt a klubvilágbajnokságon...

Idősebb szurkolóknak talán meglepő módon most került vissza a másodosztályból a Cruzeiro, a Gremio és a Vasco da Gama, akik a negyedik feljutóval, a Bahiával együtt alaposan kitettek magukért (lentebb csak a félmillió eurónál nagyobb összegért klubot váltó, ismertebb, vagy hárommillió eurónál nagyobb játékjoggal bíró futballistákat „listáztuk”).

A legkülönösebb üzletet a Fortaleza kötötte: 188 ezer euróért megvette január elsején a Colóntól a 32 éves argentin szélsőt, Christian Bernardit, de tíz nap múlva szerződést bontott vele: a játékos hazautazott, ahol hosszas poszt-COVID kezelés vár rá. A vételár visszajárt.

Bolhapiac – de legalább a miénk!

A magyar még csak bolhapiacnak sem igazán mondható nemzetközi összevetésben. Ott, ahol a Benfica 121 millió eurót vág zsebre egyetlen futballistáért (a Chelsea-hez távozó Enzo Fernándezért), az arab világban pedig a szaúdi al-Naszr halandó ember számára már-már elképzelhetetlen összeggel csábítja magához Cristiano Ronaldót, addig az NB I (némileg) behúzta a nadrágszíjat. Hazai viszonylatban a transzfershow-t Aissa Laidouni Bundesligába szerződése jelentette, hetekig, napokig az jelentette a fő témát, a világbajnokságot megjárt középpályás vajon hol, és legfőképpen mennyiért köt ki. Végül az Union Berlin csapott le rá 4 millió euróért, ám hogy érezzük, nemzetközi mércével mekkora összeg is ez, gondoljunk bele, Szaúd-Arábiában Cristiano Ronaldo hetente keres nagyjából ennyit, 3.8 milliót, és még a háború sújtotta Ukrajnában is akadnak klubok – a Sahtar Doneck és a Dinamo Kijev – amely együttesen több, mint százmillióért értékesített futballistát... Cristiano Ronaldo másodpercenkénti 63 eurós (24 000 forintos) fizetése persze nem mérvadó, idehaza az a hír, hogy a fehérváriak nem sajnáltak állítólag egyaránt 600 000 eurót az újpestiek két játékosáért, Csongvai Áronért és Katona Mátyásért. Sőt, a szakadék érzékeltetéseként kiemelném, az NB I-ben szereplő klubok ezen a télen 2.4 millió euróért vettek játékosokat – mármint együtt, összesen, mind a tizenkét klub! Az energiaválság, a szomszédunkban zajló háború, az infláció nem erősítette a klubok anyagi hátterét, sőt, a kiesés elől menekülő Honvéd a financiális problémák miatt még csak felturbózni sem tudta keretét, egyedül Benczenleitner Barna érkezett, ő is kölcsönből tért vissza anyaegyesületéhez.

Itthon talán egyedül a Ferencváros jelent (némi) kivételt.

De… Míg egy évvel ezelőtt Marquinhos, Fortune Bassey, Anderson Esiti és Carlos Auzqui játékjogáért csaknem ötmillió eurót fizettek, az FTC idén nem költött annyit, négyszázezer euróért érkezett a Slovantól Myenty Abena, háromszázezerét Owusu Kwabena a Qarabagtól, Nikolai Baden Frederiksent pedig kölcsönbe szerezte meg a Vitesse-től. És itt érdemes kitérni egy korábbi ferencvárosira, aki Mexikóban vált rekorderré, a Tigres 12.2 milliót fizetett az argentin Fernando Gorriaránért a Santos Lagunának. Ha figyelembe vesszük, hogy a zöld-fehérek annak idején 600 ezer euróért vették meg, mostani piaci értéke ennek a 20-szorosa.

De Európa számára Dél-Amerika egyébként is aranybánya.

Az európai topklubok megfigyelői szinte hazajárnak a kontinensre, a Wolverhampton, a Chelsea és az Olympique Lyon is tízmillió eurón felül vásárolt portékát a télen Dél-Amerikából, de nyílt titok, hogy a Ferencváros megfigyelői is gyakran „turnéznak” arrafelé, elég csak a legutóbbi télen érkező argentin Carlos Auzquira gondolni, de jelenleg is több, mint tíz kiszemeltet figyelnek árgus szemekkel. Bombaüzletet úgy lehet(ne) csinálni, ha a Ferencváros megfigyelői hamarabb szúrnak ki egy tehetséget a többi európai klub scout-jánál, amire nagyjából akkora az esély, mint hogy a metaverzum hamarosan csírájában hal el… Hajnal Tamás sportigazgató sem tagadta, Laidouni tudású futballistát képtelenek venni, úgyhogy nekünk magyaroknak marad a szemezgetés, nézelődés, hátha kiszúrunk valami igazán érdekeset, értékeset azon a bizonyos bolhapiacon.


ÉRDEKESEBB ÁTIGAZOLÁSOK

TÖRÖKORSZÁG

Fenerbahce
Érkezett:
Jayden Oosterwolde (Parma, 6000000 euró), Bruma (PSV, kölcsön után végleg, 4250000), Samet Akaydin (Adana Demirspor, 3700000), Emre Demir (Barcelona, ingyen)
Távozott: Emre Demir (Samsunspor, kölcsönbe), Bruma (Braga, k.)

Basaksehir FK
É:
Eden Karzev (Maccabi Netanya, 2300000), Adnan Januzaj (Sevilla, k.), Edgar Ié (egyesület nélküli), Caner Erkin (e. n.)
T: Youssouf Ndayishimiye (Nice, 11500000), Bertrand Traoré (Aston Villa, kölcsönből vissza)

Besiktas JK
É:
Amir Hadziahmetovic (Konyaspor, 3200000), Vincent Aboubakar (al-Naszr, i.), Omar Colley (Sampdoria, 2300000)
T: Javi Montero (Hamburg, k.), Wout Weghorst (Burnley)

Fatih Karagümrük (vezetőedző: Andrea Pirlo)
É:
Bruno Rodrigues (Braga, k.), Adem Ljajic (e. n.), Szofian Féguli (e. n.), Andrea Bertolacci (e. n.)
T: Steven Caulker (Wigan, i.), Caner Erkin (szerződését felbontották), Jimmy Durmaz (sz. f.), Jean Kouassi (Trabzonspor, kölcsönből vissza)

Galatasaray
É:
Kaan Ayhan (Sassuolo, k., 400000), Nicolo Zaniolo (Roma, 15000000)
T: Patrick van Aanholt (PSV, k.), Haris Seferovic (Benfica, k. v.)

HOLLANDIA

Ajax
É:
Gerónimo Rulli (Villarreal, 8000000), Youri Baas (Ajax II), Kian Fitz-Jim (Ajax II)
T: Daley Blind (Bayern München, i.), Lisandro Magallán (Elche), Mohamed Ihattaren (Juventus Turin, kv.), Lucas Ocampos (Sevilla)

AZ
É:
Djordje Mihailovic (Montréal, 6000000), Sven Mijnans (Sparta Rotterdam, 2500000), Mathew Ryan (Köbenhavn, 500000)
T: Hakon Evjen ( Bröndby, 1610000), Peer Koopmeiners (Excelsior, k.)

Feyenoord
É:
Neraysho Kasanwirjo (Groningen, 1500000)
T: Fredrik Björkan (Hertha, k. v.)

PSV
É:
Thorgan Hazard (Dortmund, k., 500000), Fábio Silva (Wolverhampton, k.), Patrick van Aanholt (Galatasaray, k.)
T: Cody Gakpo (Liverpool, 42000000), Noni Madueke (Chelsea, 35000000), Bruma (Fenerbahce, 4250000), Marco van Ginkel (Vitesse), Yorbe Vertessen (Union SG, k.), Philipp Max (Eintracht Frankfurt, k.), Ki-Jana Hoever (Wolverhampton, k. v.)

BELGIUM

FC Bruges
É:
Josef Bursik (Stoke City), Jack Hendry (Cremonese, k. v.)
T: Eduard Szobol (Strasbburg, 2500000), Ibe Hautekiet (Standard Liege, 1000000), Noah Mbamba (Bayer Leverkusen, 100000), Cyle Larin (Real Valladolid, k.), Éder Balanta (Schalke, k.)

Royale Union Saint Gilloise
É:
Yorbe Vertessen (PSV, k.)
T: Dante Vanzeir (New York RB, 5000000)

Royal Antwerpen
É:
Gyrano Kerk (Szpartak Moszkva, k., 600000), Mandela Keita (Leuven, k.), Pierre Dwomoh (Braga, k. v.)
T: Radja Nainggolan (SPAL, ingyen), Michael Frey (Schalke, k.), Viktor Fischer (AIK Solna, k.)

RSC Anderlecht
É:
Anders Dreyer (Midtjylland, 4200000), Iszlam Szlimani (Brest, i.)
T: Julien Duranville (Dortmund, 8500000), Anouar Ait El Hadj (Genk, 2000000), Wesley Hoedt (Watford, 2000000), Sebastiano Esposito (Inter, k. v.), Fábio Silva (Wolverhampton, k. v.)

KAA Gent
É:
Gift Emmanuel Orban (Stabaek, 3500000), Kamil Piatkowski (RB Salzburg, k.)
T: Ibrahim Szalah (Rennes, 3000000), Andreas Hanche-Olsen (Mainz, 2500000), Elisha Owusu (Auxerre)

KRC Genk
É:
Yira Sor (Slavia Praha, 6500000), Tolu Arokodare (Amiens, 5000000), Anouar Ait El Hadj (Anderlecht, 2000000), Bastien Toma (Pacos Ferreira, k. v.)
T: Paul Onuachu (Southampton, 18000000), Németh András (Hamburg, 750000)


UKRAJNA

Sahtar Doneck
É:
Giorgi Gocsoleisvili (Szaburtalo, 1000000), Kevin Kelsy (Boston River, 1000000), Jaroszlav Rakickij (Adana Demirspor, i.), Maycon (Corinthians, k. v.), Tete (Olympique Lyon, k. v.), Dmitro Riznik (Vorszkla Poltava, 3000000)
T: Mihajlo Mudrik (Chelsea, 70000000), Maycon (Corinthians, k., 500000), Szerhij Krivcov (Inter Miami, i.), Tete (Leicester City, k.), Olarenwaju Kayode (Ümraniyespor, k.)

Dinamo Kijev
É:
Ibrahim Kargbo (Doksza Katokopiasz, k. v.), Bohdan Lednev (MOL Fehérvár, k. v.), Mikkel Duelund (NEC, k. v.), Vitinho (Athletico Paranaense)
T: Ilja Zabarnij (Bournemouth, 22700000), Viktor Cihankov (Girona, 5000000), Vladiszlav Kulacs (Zira, i.), Ibrahim Kargbo (Celje, i.), Artem Beszedin (Omonia Nikosia, k.), Mikkel Duelund (Aarhus, k.), Tomasz Kedziora (PAOK, k.)

Szerződését felbontották


OROSZORSZÁG

Zenit
É:
Nuraly Alip (Kairat Almaty, 2000000), Robert Renan (Corinthians, k. u. v., i.)
T: Dejan Lovren (Olympique Lyon, 2000000), Yuri Alberto (Corinthians, k. u. v., i.), Ivan (Corinthians, k. v.)

Dinamo Moszkva
É:
Milan Majsztorovics (Vojvodina, 1200000)
T: Guillermo Varela (Flamengo, k. u. v., i.)

FK Krasznodar
É:
Kady Borges (Qarabag, 2000000), Moses David Cobnan (Zólyombrézó, 1000000), Júnior Alonso (Atlético Mineiro, k. v.)
T: Wanderson (Internacional, k. u. v., 4500000),

CSZKA Moszkva
É:
Ilja Agapov (Nizsnyij Novgorod, 1300000), Mário Fernandesz (lejárt az eltiltása), Kristijan Bistrovic (Lecce, k. v.)
T: Adolfo Gaich (Hellas Verona, k., 500000), Bruno Fuchs (Atlético Mineiro, k., 400000), Mário Fernandesz (Internacional, k.), Kristijan Bistrovic (Fortuna Sittard, k.)

Lokomotiv Moszkva
É:
Szergey Pinyajev (Szamara, 2600000), Makszim Glusenkov (Szamara, 2600000), Germán Conti (Benfica, i.), Artyom Dzjuba (e. n.), Igor Szmolnyikov (Torpedo Moszkva, i.)
T: Gyrano Kerk (Antwerpen, k., 600000), Tin Jedvaj (al-Ain, k., 200000), Pedrinho (Sao Paulo, k.), Marko Rakonjac (Crvena zvezda, k.)
T:

Szpartak Moszkva
É:
Alexis Duarte (Cerro Porteno, 4000000), Tomás Tavares (Benfica, 2000000)
T: Ayrton Lucas (Flamengo, k. u. v., 7000000),

Torpedo Moszkva
É:
Jurij Zsuravljev (Ahmat Groznij, 1200000)
T: Damien Le Tallec (Sochaux, i.), Igor Szmolnyikov (Lokomotiv Moszkva, i.), Koszta Márk (Maccabi Bnei Reineh, k.)

BRAZÍLIA
América FC

É: Martín Benítez (Independiente, 940000), Nicolas (Athletico Paranaense, 500000), Mikael (Salernitana, k.)
T: Patric (Athletic Club, i.), Germán Conti (Benfica, k. v.)

CA Athletico Paranaense
É:
Kaique Rocha (Sampdoria, i.), Bissoli (Avaí, k. v.)
T: Abner (Betis, 7000000), Nicolas (América FC, 500000), Marlos (sz. f.), Matheus Fernandes (Palmeiras, k. v.), Hugo Moura (Flamengo)

Atlético Mineiro
É:
Patrick (Sao Paulo, 1440000), Edenilson (Internacional, 1180000), Bruno Fuchs (CSZKA Moszkva, k., 1800000), Igor Gomes (Sao Paulo, i.), Paulinho (Bayer Leverkusen, k.), Hyoran (RB Bragantino), Nathan (Fluminense)
T: Jair (Vasco da Gama, 2670000), Nacho Fernández (River Plate, 1880000), Guga (Fluminense, 1500000), Calebe (Fortaleza, 1100000), Keno (Fluminense, 1000000), Rafael Monteiro (Sao Paulo, 900000), Júnior Alonso (FK Krasznodar, k. v.)

EC Bahia
É:
Jhoanner Chávez (Independiente del Valle, 3250000), Cauly (Ludogorec, 2300000), Biel (Fluminense, 1600000), Marcos Victor (Ceará, 700000), Cicinho (Ludogorec, 255000), David Duarte (Fluminense, 90000), Everaldo (Kasima Antlers, i.), Diego Rosa (Manchester City), Raul Gustavo (Corinthians, k.), Kayky (Manchester City, k.), Marcos Felipe (Fluminense, k.), Nicolás Acevedo (New York City FC), Kanu (Botafogo)
T: Raí Nascimento (Lidogorec, i.),

Botafogo
É:
Erison (Estoril Praia, k. v.)
T: Jeffinho (Olympique Lyon, 10000000), Erison (Sao Paulo, k.), Kanu (Bahia, k.)

Corinthians
É:
Maycon (Sahtar Doneck, k., 500000), Matheus Bidu (Guarani, 270000), Yuri Alberto (Zenit, k. v., i.), Ivan (Zenit, k. v.)
T: Lucas Piton (Vasco da Gama, 3000000), Matheus Davó (Cruzeiro, 650000), Robert Renan (Zenit, i.), Raul Gustavo (Bahia), Ivan (Vasco da Gama, k.), Robson Bambu (Nice, k. v.)

Coritiba FC
É:
Bruno Viana (Braga, 1500000), Bruno Gomes (Internacional, 1000000), Rodrigo Pinho (Benfica, 500000), Alef Manga (Volta Redonda, 400000), Robson (Fortaleza, 370000), Marcelino Moreno (Atlanta United, k.)
T:

Cruzeiro
É:
Wesley (Palmeiras, 3000000), Matheus Davó (Corinthians, 650000), Nikao (Sao Paulo, k.)
T: Geovane Jesus (FC Dallas, 1370000), Romulo (sz. l.), Zé Ivaldo (Paranaense, k. v.)

Cuiabá:
É:
Fernando Sobral (Ceará, 750000), Isidro Pitta (Huesca, 600000), Matheusinho (Sampaio Correa, 300000)
T: Joaquim (Santos, 3000000), Pepe (Gremio, 1500000), Joao Lucas (Santos, 1000000), Camilo (Olympique Lyon, k. v.)

Flamengo
É:
Gerson (Marseille, 15000000), Ayton Lucas (Szpartak Moszkva, k. v., 7000000), Guillermo Varela (k. v., Dinamo Moszkva, i.)
T: Joao Gomes (Wolverhampton, 18700000), Ramon (Olympiakosz, 1500000), Rodinei (Olympiakosz, i.), Diego Alves (sz. l.), Diego (visszavonult)

Fluminense
É:
Guga (Atlético Mineiro, 1500000), Keno (Atlético Mineiro, 1000000), Lima (Ceará, 505000), Giovanni (Ajax II, i.), John Kennedy (Ferroviária)
T: Matheus Martins (Udinese, 6000000), Biel (Bahia, 1600000), Caio Paulista (Sao Paulo, k., 90000), John Kennedy (Ferroviária, k.), Nathan (Atlético Mineiro, k. v.)

Fortaleza Esporte Clube
É:
Calebe (Atlético Mineiro, 1100000), Juan Martín Lucero (Colo Colo, 920000), Júnior Santos (Sanfrecce Hirosima, 650000), Dudu (Goianiense, 629000), Christian Bernardi (Colón, 188000), Wesley Braga (Dnipro, i.), Thiago Galhardo (Internacional, k. v., i.)
T: Robson (Coritiba, 370000), Christian Bernardi (szerződését felbontották)

Goiás Esporte Clube
É:

T: Pedro Raul (Kasiva Reysol, k. v.)

Gremio Porto Alegre
É:
Franco Cristaldo (Huracán, 4250000), Felipe Carballo (Nacional, 3700000), Pepe (Cuiabá, 1500000), Luis Suárez (Nacional, i.), Joao Pedro (Porto B)
T: Elias Manoel (New York RB), Jaminton Campaz (Rosario Central, k.), Elkeson (sz. l.)

Palmeiras
É:

T: Danilo Oliveira (Nottingham Forest, 20000000), Wesley (Cruzeiro, 3000000), Gustavo Scarpa (Nottingham Forest, i.), Miguel Merentiel (Boca Juniors, k.), Daniel Alves (sz. f.)

RB Bragantino
É:
Thiago Borbas (River Plate Montevideo, 4800000), Lucas Cunha (Gil Vicente, 1500000)
T: Emiliano Martínez (Midtjylland, k. u. v., 5000 000), Júlio César (visszavonult), Jan Hurtado (Boca Juniors, k. v.), Hyoran (Atlético Mineiro, k. v.)

FC Santos
É:
Joaquim (Cuiabá, 3000000), Vinicius Zanocelo (Ferroviária, 2000000), Rodrigo Fernández (Guaraní, 1400000), Joao Lucas (Cuiabá, 1100000), Gabriel Pirani (Cuiabá, k. v.)
T: Bryan Angulo (Emelec, i.), Vinicius Zanocelo (Ferroviária, k. v.)

Sao Paulo
É:
Gabriel Neves (Nacional, 1650000), Rafael (Atlético Mineiro, 900000), Wellington Rato (Goianiense, 880000), Alan Franco (Atlanta United, 285000), Caio Paulista (Fluminense, 90000), Marcos Paulo (Atlético Madrid), Erison (Botafogo), Pedrinho (LOkomotiv Moszkva, k.), Liziero (Internacional, k. v.)
T: Léo (Vasco da Gama, 2800000), Patrick (Atlético Mineiro, 1440000), Marcos Guilherme (Himki, i.), Éder (Criciúma, i.), Luizao (West Ham United, i.), Igor Gomes (Atlético Mineiro, i.), Nikao (Cruzeiro, k.), Miranda (visszavonult), Nahuel Bustos (Manchester City, k. v.), Jonathan Calleri (Maldonado, k. v.)

Vasco da Gama
É:
Luca Orellano (Vélez Sarsfield, 3720000), Lucas Piton (Corinthians, 3000000), Léo (Sao Paulo, 2800000), Jair (Atlético Mineiro, 2670000), Léo Jardim (Lille, 2000000), Pedro Raul (Kasiva Reysol, 1900000), José Luis Rodríguez (Nacional, 1800000), Robson Bambu (Nice, k.)
T: Andrey Santos (Chelsea, 12500000)

Internacional
É:
Wanderson (FK Krasznodar, 4500000), Gabriel Baralhas (Goianiense, 900000), Mário Fernandesz (CSZKA Moszkva, k.)
T: Edenilson (Atlético Mineiro, 1180000), Bruno Gomes (Coritiba, 1000000), Daniel (San Jose Earthquakes, 600000), David (Sao Paulo, k., 213000), Taison (PAOK, i.), Thiago Galhardo (Fortaleza, i.), Braian Romero (Club Tijuana, k.), Kaique Rocha (Sampdoria, k. v.), Peglow (Dnipro, k.), Mikael (Salernitana), Gustavo Maia (Barcelona), Liziero (Sao Paulo, k. v.), Wanderson (FK Krasznodar)

KÍNAI SZUPERLIGA

VUHAN THREE TOWNS (angol átírásban: Wuhan Three Towns)
É:
T:
Marcao (al-Ahli Szaudi, 4500000)
LÉGIÓSOK: Pedro Morilla (spanyol, vezetőedző), Ademilson, Davidson, Wallace (brazilok), Nicolae Stanciu (román)

SANTUNG TAJSAN (Shandong Taishan)
É:
Leonardo de Souza (Ulszan Hyundai, k. v.), Pedro Delgado (Kunsan, k. v.)
T:
L: Jadson, Moisés, Cryzan, Leonardo de Souza (brazilok), Szon Dzsun Ho (dél-koreai), Marouane Fellaini (belga), Pedro Delgado (portugál-kínai)

CSÖCSIANG (Zhejiang FC)
É:
Alexander N'Doumbou (Sanghaj Senhua, i.), Jean Evrard Kouassi (Trabzonspor, i.)
T: Matheus (Itabaiana, i.)
L:
Lucas Possignolo (brazil), Franko Andrijasevic (horvát), Ewolo (kameruni), Nyasha Mushekwi (zimbabwei), N'Doumbou (gaboni-kínai), Kouassi (elefántcsontparti), Jordi Vinyals (spanyol, v.)

SANGHAJ PORT (Shanghai Port)
É:
T:
Cherif Ndiaye (Adana Demirspor, k.)
L:
Tyias Browning (kínai-angol), Oscar, Paulinho (brazilok), Matías Vargas (argentin), Issa Kallon (Sierre Leone-i)

CSENGTU ZSUNGCSENG (Chengdu Rongcheng)
É:

T: Matheus Saldanha (JEF United Csiba, k.)
L: Richard Windbichler (osztrák), Romulo, Felipe Silva (brazilok), Kim Min Vu (dél-koreai), Szö Dzsung Von (dél-koreai, v.)

HONAN SZUNGSAN LUNGMEN (Henan Songshan Longmen)
É:
T:
Henrique Dourado (Cianorte, i.), Guido Carrillo (Estudiantes, i.)
L: Toni Sunjic (bosnyák), Fernando Karanga (brazil), Adrian Mierzejewski (lengyel), Tomás Pina (spanyol), Javier Pereira (spanyol, v.)

PEKING KUOAN (Beijing Guoan)
É:
T:
John Hou Saeter (Ranheim, i.), Samir Memisevic (Hopej, k. v.), Marko Dabro (Riga, k.)
L: Kang Szang Vu (dél-koreai), Samuel Adegbenro (nigériai), Nico Yennaris (kínai-angol), Stanley Menzo (holland, v.)

TIENCSIN CSINMEN TIGER (Tianjin Jinmen Tiger)
É:
T:
Éder Lima (Boavista SC, i.)
L: David Andújar, Fran Mérida (spanyolok), Farley Rosa (brazil), Robert Beric (szlovén)

MEJCSOU HAKKA (Meizhou Hakka)
É:
T:
L:
Rade Dugalics, Aleksza Vukanovics (szerbek), Nebojsa Koszovics (montenegrói), Rodrigo Henrique (brazil), Chisom Egbuchulam (nigériai), Milan Risztics (szerb, v.)

SANGHAJ SENHUA (Shanghai Shenhua)
É:

T: Miler Bolanos (Emelec, i.)
L: Denny Wang (olasz-kínai), Christian Bassogog (kameruni)

TALIEN PRO (Dalian Professional)
É:

T:
L:
Vas Nunez (hongkongi-mexikói), Nemanja Boszancsics (szerb), Boriszlav Conev (bolgár), César Lobi Manzoki (Kongói DK-beli), Streli Mamba (német)

CANGCSOU MIGHTY LIONS (Cangzhou Mighty Lions)
É:
T:

L: Stoppila Sunzu (zambiai), Georgij Zsukov (kazah), Deabeas Owusu-Sekyere (holland), Oscar Taty Maritu (Kongói DK-beli), José Kanté (guineai), Szvetozar Szapurics (szerb, v.)

CSANGCSUN JATAJ (Changchun Yatai)
É:
T:
Erik (Macsida Zelvia, 1860000), Dino Ndlovu (Boluspor, i.)
L: Jores Okore (dán), Peter Zulj (osztrák), Serginho (brazil)

SENCSEN (Shenzhen)
É:
Juan Fernando Quintero (River Plate, k. v.)
T:
Juan Fernando Quintero (Junior FC, i.)
L: Lim Cse Min (dél-koreai), Romain Alessandrini (francia), Frank Acheampong (ghánai)

KUANGCSOU CITY (Guangzhou City)
É:
T:
Mousa Dembélé (visszavonult)
L:
Guilherme (brazil), Jown Cardona (kolumbiai), Delin Sun (kínai-amerikai)

CSINGTAO HAINIU (Qingdao Hainiu)
É:
T:
Ibrahim Kane (Vorszkla Poltava, k. v.)
L: Adama Guira (Burkina Fasó-i), Kingsley Onuegbu (nigériai)

NANTIN CSIJUN (Nantong Zhiyun)
É:
T:
L:
Ming-Yang Yang (svájci), Abdou Traoré (Burkina Faso-i), Oumar Camara (mauritániai), Zé Turbo (Bissau-guineai), David Patrício (portugál, v.)

KUNSAN (Kunshan)
É:
T:
Pedro Delgado (Tajsan)
L:
Hildeberto (Zöld-foki szigeteki), Nemanja Csovics (szerb), Sergio Zarco Diaz (spanyol, v.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik