IFAB: tisztázták a lesszabályt – Mbappé NL-döntőben lőtt gólja már nem lenne érvényes

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.29. 17:13
null
A lesszabály pontosítása értelmében Kylian Mbappé NL-döntőben szerzett gólja már nem lenne érvényes (Fotó: AFP)
A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) pontosította a lesszabályt. Elmagyarázta, mit jelent, amikor a védők „szándékosan játsszák meg” a labdát, valamint azt is tudatta, mit kell tennie a játékvezetőknek, ha a hátvédek a tudatos akcióval helyzetbe hozzák az ellenfél lesen helyezkedő támadóját.

A pontosítás értelmében a játékos, aki megpróbálja visszaszerezni a labdát, „szándékos cselekedetet” hajt végre – ez azt jelenti, hogy Karim Benzema érvénytelenített gólja a Bajnokok Ligája májusi fináléjában immár érvényesnek számítana.



A lesen álló támadók abban az esetben nem vétenek a szabályok ellen, ha az ellenfél védője szándékos akciót hajt végre a labda megjátszása érdekében – eddig azonban nem volt egyértelmű meghatározása a szándékos cselekedetnek.

Noha a lesszabály nem változott kifejezetten, az új irányelvek világossá teszik, hogy a lesen tartózkodó játékos pozíciója nem tekinthető automatikusan szabályosnak, ha egy védő megérinti a labdát.

Az IFAB új szabályai kimondják: a „szándékos játék” az, amikor egy játékos azzal a lehetőséggel birtokolja a labdát, hogy átadja egy csapattársának, vagy továbbra is birtokolja, netán tisztázza azt.

A hírek szerint Kylian Mbappé tavaly októberi, NL-döntőben szerzett győztes gólja miatt gondolta újra a lesszabályt az IFAB – sokan úgy vélik, hogy a spanyolok hátvédje, Eric García nem szándékosan, hanem véletlenül játszotta meg a labdát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik