Hová lett Roger Milla?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2011.06.23. 18:00
null
Roger Milla a kameruni válogatottban (Fotók: Action Images – archív)
„Hová tűnt Damon Hill?” – röppent a magyar légtérbe 1997-ben egy mára szólássá váló kétségbeesés, amely megihlette szerkesztőségünket is, hiszen a tavasszal induló sorozatunkban egykori kedvencek visszavonulás utáni sorsával foglalkozunk. Postás, színész, alkoholista, szakértő, kommentátor, feltaláló, punkzenész és szexipari munkás: bizony, változatos ösvényeken vonulnak az örök sportpályák felé az egykori közönségkedvencek.
NÉVJEGY
ROGER MILLA
Született: 1952. május 20.

Nemzetisége: kameruni

Válogatottság: 102 meccs/28 gól
Klubjai: Léopard Douala (1970–73), Tonnerre Yaoundé (1974–77), Valenciennes (1977–1979), Monaco (1979–80), Bastia (1980–84), Saint-Étienne (1984–86), Montpellier (1986–89), St. Pierroise de la Réunion (1990), Tonnerre Yaoundé (1994), Saint-Pierroise (1989-1990), Tonnerre Yaoundé (190-1994), Pelita Jaya (1994-1996), Putra Samarinda (1997)
Legnagyobb sikerei: vb-negyeddöntős (1990), 2x Afrikai Nemzetek Kupája-győztes (1984, 1988), Afrikai Kupagyőztesek Kupája-győztes (1976), kameruni bajnok (1972), Kameruni Kupa-győztes (1974), 2x Francia Kupa-győztes (1980, 1981), 2x afrikai aranylabdás (1976, 1990), az Évszázad játékosa Afrikába

Mindnyájan Gogol köpönyegéből bújtunk elő" – mondta egykoron neves orosz kollégánk (szintén pénzt kapott írásaiért), Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij, utalva a köpönyeggel bajlódó kisember és a realista stílus megszületésének összefüggéseire. Bár túlzás lenne azt állítani, hogy a mai afrikai futballisták mind a Roger Milla táncos lábai által felvert porból lettek, de az kétségtelen tény, a fekete földrész első világhírű játékosát Millában tisztelhetjük.

Nem mondhatni, hogy a legendás „Milla apónak" túl fiatalon kellett volna megbirkóznia a hirtelen jött népszerűséggel, lévén már a hetvenes évek legelején ismert játékosnak számított hazájában, Kamerunban, a világhírnevet azonban az hozta meg számára, hogy az olaszországi labdarúgó-világbajnokságon 38 évesen négy gólt szerzett! Pedig jókat nevettek a népek a torna előtt a kameruni elnökön, Paul Biyán, aki a nemzeti csapattól 1987-ben visszavonult, akkor éppen Réunion szigetén, mintegy „előnyugdíjban" profiskodó Millát reaktiválta.

Ugyancsak somolygott ezen tömeg 1994-ben, amikor „Milla apánk" a világbajnokságon újfent kerettag lett, de aztán üdvrivalgásban tört ki az ezerfejű, amikor hősünk pályára lépett és betalált az oroszok kapujába 42 évesen és 39 naposan, mindenféle vénségi FIFA-rekordot megdöntve ezzel.

Meg is érdemelt Milla némi kárpótlást kissé félresikeredett klubkarrierje miatt, amely nem mondható sikertörténetnek, noha tehetségét egyetlen pillanatra sem kérdőjelezték meg. A kis Roger sokáig mozdonyvezető szeretett volna lenni vasutas édesapja hatására, de amit elveszített a kameruni vasúttársaság és a kontinentális szélesnyomtáv, megnyerte a futball, lévén 13 évesen igazolt játékos lett az Éclair csapatában, majd alig felnőtt korba lépve a szintén doualai Léopard-hoz írt alá immáron profiszerződést. A „leopárdokkal" bajnok lett, majd a fővárosi Tonnerre-hoz igazolt, amellyel megnyerte az országos kupát és a kontinens kupagyőzteseinek vetélkedőjét is. Nem mehetett rosszul neki, lévén 1976-ban hazavihette az afrikai Aranylabdát, ez pedig európai szerződést ért.

A FIATALABBAK KEDVÉÉRT
Spanyolországban a kameruniak történelmi, első vb-mérkőzésükre N'Kono – Kaham, Kunde, Onana, N'Djeya – M'Bom, Abega, M'Bida, Aoudou – N'Guea (Bahoken, 73.), Milla (Tokoto, 89.) összeállításban futottak ki. Az eredmény: gól nélküli döntetlen Peru ellen. 1990-ben az afrikai futball egyik korai nagy dobásaként a nyitó mérkőzésen Francois Omam-Biyik fejesével legyűrték a címvédő argentinokat, majd az N'Kono – Tataw, Kunde, Massing, Ebwelle – Pagal, Libiih, M'Fedé (Ekéké, 63.), Maboang Kessack (Milla, 46.), Makanaky – Omam-Biyik legénység csak a legjobb nyolc között esett ki az angolok ellen, két vitatott büntetővel. Az öt mérkőzésen négy gólt szerző Milla bronzcipőig jutott, és a középső védő Jules Onanával együtt bekerült a torna álomcsapatába. Korábban a fekete kontinensről jött csapat soha nem jutott ilyen messzire labdarúgó világbajnokságon!

A francia Valenciennes szerezte meg az éket, ám itt csak a tartalékokat és a sértődött játékosok listáját erősítette, lévén kevesebb fizetést kapott, mint amiben korábban megállapodtak. Innen Monacóba került, ahol Francia Kupa-győztes lett, majd nemsokára már a Bastiával ismételte meg ezt. Az 1982-es világbajnokságon, túl a 30-on mutatta meg magát először a nagyvilágnak, és bár nem játszott rosszul, lőtt egy meg nem adott találatot is, a következő hét idényt a teljes nemzetközi szürkeségben töltötte a Saint-Étienne-ben és a Montpellier-ben. A gólokkal ugyan nem maradt adós, nem mellesleg a válogatottal kétszer Afrikai Nemzetek Kupája-győztes lett, de ha 1989-ben lett volna NSO, aligha lett volna a nap legolvasottabb híre, hogy Milla elbúcsúzott az igazi profizmustól és Franciaországtól.

A nemzeti csapattól korábban 1987-ben és 1988-ban is, párszázezres népünnepélyek keretében visszavonuló Millát az itáliai világbajnokság előtt az államelnök visszacsalogatta („Baj van. A csapatnak szüksége van rád. Gyere haza”), nem is hiába. A televíziós közvetítésekben anyakönyvezett nevén, Millerként szereplő ék pályára lépett a címvédő argentinok megleckéztetésékor is, de a románok legyőzése és a kolumbiaiak kiejtése, Afrika első vb-negyeddöntős szereplésének kiharcolása már elképzelhetetlen lett volna az ő duplái nélkül. Jellegzetes, szögletzászlónál előadott táncai (hivatalosan Makossa) a torna jelképei lettek, az a jelenet pedig, amikor a kolumbiai csoda(bogár)kapustól, René Higuitától elvette a labdát, majd a hálóba lőtt, nemzedékek számára felejthetetlen.

A torna után a nemzeti csapat, a „szelídíthetetlen oroszlánok” vezetőségében és a sportminisztérium stábjában kapott helyet, de az 1994-es vébére újfent aktiválták, ahol 42 évesen szerzett góljával alighanem örökérvényű rekordot állított fel. S mint tudjuk, fiatalság bolondság, „Der Alte" ezek után annyira lendületbe jött, hogy kiruccant Indonéziába némi pénzt keresni, és csak 1997-ben vonult vissza. Bár élénken élt bennünk a remény, a France '98-on már nem volt kerettag...

„BÉKÉT KELL TEREMTENÜNK”
,,Sosem szabad elfelejtenünk, hogy mindannyian afrikaiak vagyunk, és hiába beszéljük még esetleg ugyanazt a nyelvet is, a nagy csatazajban nem fogjuk megérteni egymást. Békét kell teremtenünk, hogy mindannyian szabadon és jó körülmények között élhessünk és dolgozhassunk” – hangzik az afrikai futball-nagykövet, Milla filozófiája.

Visszavonulása után ENSZ-nagykövet lett, és legfőbb feladatának e tisztségében az AIDS elleni küzdelmet tekinti. 2002-ben saját hazájában megkérdőjelezték prófétai mivoltát, amikor harcba szállt honfitársa, Issa Hayatou a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki székéért, de Milla – az elefántcsontparti származású Basile Bolival és a ghánai Abedi Pelével együtt – a hivatalban lévő Sepp Blatter mellett kampányolt. Cserébe Afrika 2010-ben vb-t rendezhetett, de akkor egyes kameruni politikusok hazaárulónak kiáltották ki hősünket, talán ezért is hanyagolták el olyan csúnyán a Millának még életében állított szobrot...

A nagyvilág gálamérkőzéseinek mindenkori szívesen hívott díszvendége 1993-ban rövid ideig a válogatott pénzügyi és adminisztrációs igazgatója lett, de innen kigolyózták, bánatában felcsapott profiklubjánál, a Montpellier-nél utánpótlásedzőnek. Leghíresebb tanítványa, a réunioni Didier Agathe később a Celticig és az Aston Villáig jutott. Milla edzői karrierjét később megszakította, de szerte a világban különböző labdarúgást népszerűsítő programokban vesz részt, legutóbb például Katarban.

Szövetségi kapitányként a fentiek miatt nem láthattuk eleddig, és utódai köreiben sem feltétlenül népszerű, hiszen a 2010-es világbajnokság előtt Samuel Eto'o kis híján lemondta a válogatottságot Milla kőkemény kritikájára válaszul. Sportminiszternek is hiába jelentkezett, bánatában felcsapott a Coca-Cola egyik reklámarcának az afrikai világverseny előtt. 2001-ben és 2006-ban is kiadott egy-egy dalt, de nem aratott ezekkel nagy sikert, cserébe róla sokkal jobbakat írtak. Nagy álma az, hogy hazája elnöke legyen.

Milla napjainkban is feltűnik a szögletzászló közelében
Milla napjainkban is feltűnik a szögletzászló közelében
GÓLJA ÉS JELLEGZETES TÁNCA

ILYEN VOLT ROGER MILLA


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik