MOLNÁR PÉTER, SCHLEINIG ÁDÁM 2016.03.07 10:35 Frissítve: 2016.03.07 10:37

Futsal: a torna, amely egy zárthelyinél is fontosabb – videó

Öt ország tizenhat csapata vett részt az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Budapesti Atlétikai Club szervezésében megrendezett VII. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája elnevezésű futsaltornán, amelyen a sporton túl a nemzeti összetartozás érzésének erősítése volt a cél. A kiváló hangulatú versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem együttese nyerte meg, a legjobb határon túli csapat az Erdélyből, Kolozsvárról érkező Góbék lett.


A 2016-os KEK-döntőt a BME csapata (pirosban) nyerte meg (Fotó: Simó Szabolcs)

2010-ben rendezték meg Budapesten először a Kárpát-medencei Egyetemek Kupáját (KEK), méghozzá az Erdélyben 1990-től kezdve minden évben megtartott Erdélyi Labdarúgó-diákkupa mintájára. Azóta évente négyszer rendeznek KEK-et, egyszer-egyszer Révkomáromban, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, illetve Budapesten, és a futsaltorna mára a Kárpát-medence legtöbb egyetemistát megmozgató eseményévé vált. A viadal a kezdetektől fogva a határokon átívelő magyar közösségek erősítését szolgálja, s ez a hetedik budapesti megméretésen sem volt másképp: Felvidékről, Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről is érkezett csapat.

A március 3-án, csütörtökön megtartott megnyitó és sorsolás után pénteken reggel kezdődött a küzdelem, a tizenhat csapat négy csoportba osztva mérkőzött, majd szombaton minden kvartett első két helyezettje a felső ágon, a második kettő pedig az alsó ágon folytatta a sorozatot. Az elmúlt öt évben egyaránt erdélyi gárda győzött Budapesten, ám ezúttal már az elődöntők után biztossá vált, hogy határainkon belül marad a trófea, ugyanis a finálét a Budapesti Műszaki Egyetem és a Debreceni Egyetem vívta.A torna csúcspontját azonban a bronzmérkőzés tartogatta. Ekkorra csaknem telt ház volt a BEAC Sportcsarnokban, a versenyt már befejező csapatok a lelátón foglaltak helyet, sőt, az erdélyiek szurkolótábort alakítottak, és honfitársaiknak, a Góbéknak szurkoltak. Zúgott a csarnok, fantasztikus hangulat uralkodott, 4–1-es győzelmével mégis a Corvinus ért oda a harmadik helyre. A lefújás után az erdélyi csapat a szurkolók elé vonult, összeölelkezett, és minden jelenlévővel együtt elénekelte a székely himnuszt. Megindító, könnyfacsaró pillanatok voltak, amint több százan, magyarok és határon túliak közösen énekeltek Erdélyért.

A döntő ehhez a felfokozott lélekállapothoz képest már visszafogottabb hangulatban zajlott, noha Baumstark Tibornak, a Digi Sport riporterének szavai olykor tapsra, szurkolásra késztették a nagyérdeműt.

A pályán a döntővel látszólag már amúgy is kissé megelégedő Debreceni Egyetem ellen simán nyert a BME, amelynek legjobb játékosai az NB II-es futsalbajnokságban edződnek, s amely a torna egésze alatt kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, így kétség sem férhetett végső sikeréhez. 2010 után lett ismét magyar csapat első helyezett a budapesti KEK-en – érdekesség, hogy akkor is a BME tudott révbe érni. A torna legjobb játékosának Weinmann Richárdot (BME), a legjobb kapusnak pedig Bálint Lehelt (Góbék) választották meg, a gólkirályi címet Kántor Tamás (Debrecen) érdemelte ki kilenc góllal.

 

2022.07.03 12:21:19

Minden más foci nemzetisport.hu

2022.07.01 23:57:43

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A jó centert ma is elsősorban az ösztönösség, mozgás, pontos befejezés hármassága jellemzi, amelyek egy bizonyos szint felett taníthatatlanok – ha egyáltalán nem alapból belülről kellene fakadniuk. Az egyre inkább technikai központú futballvilágban az akadémiai rendszerbe sem illeszthető be az ő képzésük, így aztán a mai kilencesek sokkal inkább a természetes tehetségüknek vagy a véletlennek köszönhetően kerülnek elő.

2022.06.30 15:38:06

Minden más foci THURY GÁBOR

A Taps, szénsav, Ferencváros jóval több gegparádénál: a geg a szóda, az alapot a fradizmus adja.

2022.06.25 09:14:28

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

Fülöpné Benjamin Gabriella: Hogyan lehetne az életünk ugyanolyan? Túlélni hogyan kell?