H. Á. 2021.01.21 12:55 Frissítve: 2021.01.21 13:22

FIFA: nem fogják elismerni a tervezett „európai Szuperligát”

Közös közleményt adott ki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és a hat kontinentális tagszövetség a leggazdagabb európai topcsapatok által létrehozni tervezett zárt „európai Szuperligával” kapcsolatban, amelyben azt írják, „ismételten és határozottan hangsúlyozni kívánják, hogy egy ilyen versenysorozatot sem a FIFA, sem pedig tagszövetségei nem ismerne el.”

 

Nyilatkozatban tiltakozik a tervezett sorozat ellen a FIFA és Infantino (Fotó: AFP)

A Gianni Infantino FIFA-elnök, valamint a hat kontinentális szövetség elnöke – köztük az európai szövetséget irányító Aleksander Ceferin – által aláírt közlemény szerint, „azon klubok és játékosok, amelyek és akik mégis pályára lépnének egy ilyen” (FIFA és tagszövetségei által el nem ismert – a szerk.) „sorozatban, nem vehetnek részt a FIFA vagy annak szövetsége által szervezett semmilyen versenyen” – áll a közleményben.

A nyilatkozat azt is rögzíti, hogy a FIFA és tagjai a klubvilágbajnokságot tekintik az egyetlen világméretű klubversenynek, míg a FIFA a kontinentális szövetségek szervezte klubversenyeket tekinti kizárólagos kontinentális klubversenyeknek.

Mindez azt jelenti, hogy a tervezett európai Szuperligában szereplő csapatok nem vehetnének részt az európai kupaküzdelmekben, azaz nem indulhatnának a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában, illetve az idén induló új kupasorozatban, az Európa Konferencialiga küzdelmeiben, továbbá ezen klubok játékosai nem szerepelhetnének válogatottjukban kontinentális tornákon, világbajnokságon, és azok selejtezőin, valamint Nemzetek Ligájának mérkőzésin sem.

A közlemény azzal zárul, hogy „a FIFA és tagszervezetei szerint egy versenysorozatban a kiesés és a fel/továbbjutás elvei képezik az alapját a labdarúgás piramisának”, márpedig ez egy olyan zárt, kvázi meghívásos sorozatban, mint amilyen a tervezett Szuperliga is lenne nyilvánvalóan hiányzik, így nem képezheti részét a FIFA versenynaptárának.

 

2021.02.28 08:30:15

Minden más foci Sz. M./D. Á.

Gazdagok és szépek, sok esetben pedig a partnereiket is túlszárnyalják, ha üzletről van szó.

2021.02.27 09:02:07

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Igaz, most a TSC sem volt eredményes, így egy ponttal térhet haza a Metalactól, a következő ellenfél a Crvena zvezda.

2021.02.27 13:04:31

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (Dunaszerdahely)

Az alsóházban tanyázó nagymihályiak jól tartották magukat, de a vereséget nem kerülhették el.

2021.02.26 20:32:56

Minden más foci CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Az embernek ki sem kell lépnie otthonából, az interneten percek alatt kedvére elcsatangolhat az ország eldugott zugaiba, faluvégi futballpályáira.

2021.02.26 14:25:11

Minden más foci H. D.

Ramón Miérez duplázott, Ivan Santini kiharcolt tizenegyessel és góllal mutatkozott be az NK Osijekben.