MTI/V. J. 2020.10.30 15:38 Frissítve: 2020.10.30 16:00

FIFA: felfüggesztett börtönbüntetést kapott a korábbi főtitkár

Kártérítést kell fizetnie és felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) korábbi főtitkára, Jérome Valcke egy svájci korrupciós ügyben, ugyanakkor a Paris Saint-Germain elnökét felmentették a vádak alól.

Valckét a súlyosabb vádpontokban nem találták bűnösnek (Fotó: AFP)

 

A pénteken Bellinzonában kihirdetett ítélet szerint Valcke – aki 2007 és 2015 között volt a FIFA főtitkára – világbajnokságok olaszországi és görögországi televíziós jogdíjaival élt vissza, ezért 1.75 millió euró (642 millió forint) kártérítést kell fizetnie, ugyanakkor a súlyosabb vádpontokban, mint például vesztegetési pénzek elfogadása, nem találták bűnösnek. Az ügyészség három év börtönt kért ellene.

A PSG katari elnökét, Nasszer al-Kelaifit viszont felmentették, mert nem tudták bizonyítani, hogy Valckét felbujtotta volna a törvénytelenségek elkövetésére. Valcke éppen akkoriban nyaralt egy olasz luxusnyaralóban, amikor a vb közel-keleti és észak-afrikai közvetítési jogait birtokló, al-Kelaifi vezette gazdasági társasággal a FIFA szerződést hosszabbított.