MTI 2020.07.09 17:25 Frissítve: 2020.07.09 17:53

FIFA: Egységes VAR kell mindenhova – Collina

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azt szeretné, hogy a VAR-rendszert mindenhol egyformán alkalmazzák.

 

Collina szerint ugyanazokat a szabályokat kell használni (Fotó: AFP)

A kétes esetek eldöntését segítő videoasszisztens használatát az első két évben, amely a tapasztalatszerzés időszaka volt, a sportág szabályalkotó testülete, az IFAB felügyelte, július 1-jétől viszont a FIFA veszi át ezt a feladatot, a nemzetközi szövetség nyújt háttérsegítséget a szervezőknek a VAR kiépítésében, működtetésében.

Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői testületének olasz elnöke azt mondta, természetes átmenetről van szó.

„Az IFAB-nak az a dolga, hogy a labdarúgás szabályai felett őrködjön, beleértve a VAR bevezetését, illetve az azzal kapcsolatos előírásokat és szabályozásokat. Amint azonban egy szabályt bevezettek, az IFAB munkája véget ér” – fogalmazott.

Collina hozzátette, hogy a tagszövetségeket támogatva a FIFA foglalkozik a bírók képzésével világszerte. A korábbi kiváló játékvezető szerint az egyes tornákon, illetve nemzeti bajnokságokban vannak eltérések a VAR alkalmazásában, pedig egységes megközelítés szükséges.

„A FIFA felelőssége az is, hogy a szabályokat a világ minden részén egyformán alkalmazzák, nem lehetnek eltérő megközelítések a különböző földrészeken, illetve országokban. A mi felelősségünk az, hogy biztosítsuk: a labdarúgásnak a világon mindenhol ugyanazok a szabályai. Természetesen lehetnek kisebb eltérések, de az általános alkalmazásnak ugyanannak kell lennie” – mondta a korábbi kiváló játékvezető, aki a 2002-es vb-döntő és atlantai olimpia fináléja mellett többek között a legendás 1999-es BL-döntőn is bíráskodott.

A Premier League-ben például nem használják a VAR-t arra, hogy ellenőrizzék, a kapus a vonalon maradt-e büntetőrúgásnál, pedig ez része a protokollnak. Általánosságban az a cél az egységes alkalmazással – amint arra Collina felhívta a figyelmet –, hogy a játékosokat ne érje meglepetés egy-egy bírói döntésnél nemzetközi tornán.

„Ha valami le van írva a szabálykönyvben, akkor azt alkalmazni kell. Ha egy szabály nem jó, akkor azt az IFAB-nak kell megvitatnia és adott esetben megváltoztatnia” – szögezte le.

2021.09.24 14:43:27

Minden más foci MALONYAI PÉTER

Volt a csúcson, igyekeztek a sárba taposni: sorozat a nyolcvanesztendős Mezey György életéről.

2021.09.23 23:33:23

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Arra képes, hogy tisztában legyen vele, minek hol a helye és az ideje.

2021.09.23 23:49:30

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Frank Lampard: »Mindig képes voltam reagálni az általa támasztott kihívásokra, még ha nem is feltétlenül úgy, ahogyan ő szerette volna. Azt viszont nagyon tudta, hogyan hozza ki belőlem a legjobbat. Sohasem lettem volna labdarúgó, ha nincs apám ambíciója, kemény munkája és elképzelése.«

2021.09.22 13:04:39

Minden más foci CSILLAG PÉTER

A Tokaj-Certa Kupán olyan majdani klasszisok játszottak, mint Zvonimir Boban vagy Robert Jarni.

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.