FIFA: egyéves tesztidőszakban ismertetni kell a VAR-döntéseket

Vágólapra másolva!
2023.01.18. 21:24
null
Fotó: AFP
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) eseményein a következő egy évben tesztjelleggel a játékvezetők mikrofonon keresztül ismertetik majd a stadionban szurkolókkal és egyben a tévénézőkkel a videobíró (VAR) által vizsgált szituációk után hozott döntéseket.

 

Erről a futball szabályalkotó testülete (IFAB) határozott. Mark Bullingham, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) vezérigazgatója és az IFAB ülésének vezetője szerint a játékvezető és a VAR-szakértők közötti beszélgetés továbbra is privát marad, a döntést illetően ugyanakkor a bírónak magyarázattal kell szolgálnia.

Az újítással először februárban a marokkói klubvilágbajnokságon találkozik a közönség, ezt követően a női vb-n folytatódhat a tesztelés.

A Wembley Stadionban tartott ülésen a fejsérülést szenvedett játékosok ideiglenes cseréjéről is szó esett, amelyet az angol Premier League, a francia Ligue 1 és az amerikai MLS szorgalmazott. A PL decemberben azt javasolta, hogy a vizsgálat idejére a fejen talált vagy ütött játékos helyére beküldhessenek egy másik játékost. Ha pedig az agyrázkódás beigazolódik, a csereember marad a pályán. Ebben az ügyben azonban még nem tudott döntést hozni a szabályalkotó testület.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik