MTI
R. P.
2023.01.18 21:24 Frissítve: 2023.01.18 22:09

FIFA: egyéves tesztidőszakban ismertetni kell a VAR-döntéseket

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) eseményein a következő egy évben tesztjelleggel a játékvezetők mikrofonon keresztül ismertetik majd a stadionban szurkolókkal és egyben a tévénézőkkel a videobíró (VAR) által vizsgált szituációk után hozott döntéseket.

Fotó: AFP

 

Erről a futball szabályalkotó testülete (IFAB) határozott. Mark Bullingham, az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) vezérigazgatója és az IFAB ülésének vezetője szerint a játékvezető és a VAR-szakértők közötti beszélgetés továbbra is privát marad, a döntést illetően ugyanakkor a bírónak magyarázattal kell szolgálnia.

Az újítással először februárban a marokkói klubvilágbajnokságon találkozik a közönség, ezt követően a női vb-n folytatódhat a tesztelés.

A Wembley Stadionban tartott ülésen a fejsérülést szenvedett játékosok ideiglenes cseréjéről is szó esett, amelyet az angol Premier League, a francia Ligue 1 és az amerikai MLS szorgalmazott. A PL decemberben azt javasolta, hogy a vizsgálat idejére a fejen talált vagy ütött játékos helyére beküldhessenek egy másik játékost. Ha pedig az agyrázkódás beigazolódik, a csereember marad a pályán. Ebben az ügyben azonban még nem tudott döntést hozni a szabályalkotó testület.

2023.03.30 15:33:12

Minden más foci nemzetisport.hu

Negyvenhárom edző, negyvenhárom életpálya, negyvenhárom történet.

2023.03.29 23:13:02

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. De vissza a múltba, amikor még másként mérték a futball népszerűségét. Történelmileg annyit tudunk, hogy a játék térhódításával párhuzamosan a legnagyobbak neve előkerült a kuplékban, kabarétréfákban, reklámokban, sőt még filmekben is szerepeltek a leghíresebbek, így lassan azok is tudták, kik ők, akiket egyébként nem érdekelt e sportág.

2023.03.29 23:01:05

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A status quóban eleve jómódúak még inkább azokká válnak.

2023.03.26 22:13:45

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Önmagában vöröskeresztes társaságnak minősíteni szigorúan tilos az ECA-t, hiszen részben a lázadók felvetéseire, részben pedig a tagok újabb források iránti éhségére alapozva elérte, hogy az UEFA-val együtt dolgozhasson a 2024 őszén életbe lépő kupareformokon. De hogy ezek jók lesznek-e vagy sem, most még megjósolhatatlan…