Portugália–Spanyolország: közös vb-pályázat és 0–0-s mérkőzés

Vágólapra másolva!
2020.10.07. 20:35
null
Ronaldo: majdnem gól és majdnem gólpassz (Fotó: AFP)
Felkészülési labdarúgó-mérkőzésen helyzetekig jutott csak egymás ellen a portugál és a spanyol válogatott. A találkozó előtt hivatalosan is bejelentették, hogy a két ország labdarúgó-szövetsége közösen pályázik a 2030-as világbajnokság megrendezésére.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Portugália–Spanyolország 0–0

Lisszabon, Estádio José Alvalade XXI. Stadion, 2500 néző. Vezette: Valeri (olasz)
Portugália: Patrício – Cancelo, R. Semedo, Pepe (R. Dias, a szünetben), R. Guerreiro (N. Semedo, 68.) – Moutinho (W. Carvalho, a szünetben), R. Sanches, R. Neves – C. Ronaldo (Joao Félix, 72.), André Silva (Bernardo Silva, a szünetben), Trincao (Diogo Jota, 79.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Spanyolország: Kepa – Sergi Roberto, E. García (S. Ramos, 82.), D. Llorente, Reguilón (Gayá, a szünetben) – Busquets (Rodri, 61.) – Ceballos (Campana, a szünetben), Canales (Adama Traoré, 61.) – Rodrigo Moreno (Merino, a szünetben), Gerard Moreno, Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique

ÖSSZEFOGLALÓ

Sokan nem értették, miért volt szükség a jelenlegi helyzetben egy felkészülési mérkőzésre Portugália és Spanyolország legjobbjai között, de a találkozó előtt kiderült, a két ország labdarúgó-szövetsége közösen pályázik a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére.

Az ibériai sajtó a mérkőzés előtt a koronavírus-helyzet és e kór miatt hiányzó labdarúgók számbavétele után arra koncentrált, hogy Cristiano Ronaldo és Sergio Ramos már két éve nem beszél egymással – Luka Modric Aranylabdája miatt... A portugál klasszis nem sokat mutatott tudásából az első félidőben, a második elején megdöngette a lécet egy 16 méteres, ballábas lövéssel; az első játékrészben sokkal veszélyesebben futballoztak a spanyolok, Rodrigo Moreno két helyzetet is kihagyott, majd Dani Olmo nem tudott a kapuba találni az ötösről.

A 67. percben ismét majdnem gólt szerzett a házigazda, Ronaldo szép beadását Renato Sanches a lécre lőtte, onnan a labda a gólvonalra pattant. Bemutatkozott a spanyoloknál Adama Traoré, majdnem gólpasszal, ám szép beadását Olmo a kapus lábába tüzelte ziccerből, majd Trincao veszélyeztetett – minőségi cserék szálltak be mindkét oldalon, csak úgy röpködtek az 50 millió eurón felüli játékjogok, és gyakran Angliában játszó légiósok aprították egymást, néha egyenesen angliai klubtársak, Jorge Mendes szuperügynök nagy büszkeségére...

A hajrában pályára lépett Sergio Ramos is, nem sokkal fejelt a kapu fölé egy szöglet után, majd a ráadásban már a másik oldalon a Ronaldót váltó Joao Félix hagyott ki ziccert egészen szürreális módon. 0–0

Gaya-mágia (Fotó: AFP)
Gaya-mágia (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. perc Jota megindul a felezőnél, sarokkal kötényt ad Llorentének, jobbal 18-ról lő, blokkol Llorente. A bal oldali kornert középre fejeli R. Semedo, a bal alsó előtt nem találja el a labdát Félix, az átmegy a becsúszó játékos lába között. Ilyen nincs...

89. perc Három perc a ráadás.

88. perc Camapana bal oldali szögletét Ramos mester az ötös bal sarkáról a léc fölé fejeli, nem sokkal. Elhallgatott a hazai 2500 fejű...

86. perc Felix emel jobbról Jota elé, de jő Kepa. Ramosnál a labda aztán, kifütyülik.

Reguilónt állítólag egy kisebb sérülés miatt kellett lecserélni.

84. perc Silva ad be jobbról jobbal, Carvalho az ötös bal sarka elől a léc fölé fejel. Jócskán.

Új percrekord a spanyol válogatottban!


82. perc Sergio Ramos be, García le, 173. válogatott meccsén füttyszó köszönti.

80. perc Rodri rúgja, Llorente löki Sanchest, szabadrúgás középről, 35-ről, Félix jobbal középre ad, R. Semedo elé remekül lép ki azonban Kepa. Kontra, Traoré jobbról jobbal ellő keresztbe a kapu előtt.

79. perc Trincao le, Diogo Jota be, nem lett éppen gyengébb a hazai csapat...

74. perc Félix remek passzát Trincao a 11-espont előteréből nem tudja ellőni Kepa mellett!

72. perc Traoré megvillan a jobbon, remek beadását Olmo jobbal kapura rúgja, ballal véd a bal alsó előtt Patrício.


72. perc Joao Félix be, CR le. Nem boldog.

70. perc Ronaldo ballal 18-ról ellő a túlsó felső mellett, kissé balról.

68. perc Nélson Semedo be, Guerreiro le. Ő fogja Traorét, wolverhamptonos csapattársát. Lassan egy angliai légiósválogatott lesz e két nemzeti csapat...

67. perc LÉC, GÓLVONAL! Ronaldo ad be balról ballal, Sanches jobbal a lécre lő, a labda a gólvonalra pattan, ez sem volt bent!

63. perc Silva kiharcol, majd bead egy kornert, ment ballal a rövid sarok előtt ballal Olmo.

61. perc Canales le, Adama Traoré be, Busquets le, Rodri be, ő az új csk. is. Újabb újonc Campana mellett.

56. perc Camapana ballal 24-ről, erősen balról kapura tekeri a szabadrúgást, fogja Patrício, vetődnie sem kell ehhez.

55. perc Olmo lő jobbal 24-ről a léc fölé, majd Rúben Semedo rúg belé nagyot, sárga lap. Szemen is csapta aztán.

52. perc LÉC! Ronaldo lő az ötös bal sarka elől a lécre, 15-ről, a labda a bal felső elől a gólvonal elé pattan.

A Marca szerint CR és Ramos két éve nem beszélt egymással, a portugál sértődött meg... mert Modric nyerte a 2018-as Aranylabdát, és nem ő!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc
Reguilón le, José Gayá be a spanyoloknál, balbekkcsere. José Campana és Mikel Merino pedig Ceballost és Rodrigót váltja. Rúben Dias és William Carvalho be a másik oldalon, Pepe és Moutinho jöttek le. André Silva helyett Bernardo Silva még.

Közös pályázat a 2030-as vébére. Szóval ezért kellett e meccs.

Titkos fegyver. Sergio Ramos 2019 nyara óta 12 gólt lőtt, ő a topligák leggólerősebb bekkje.

E párharc legjobb góllövői
Isidro Lángara 7
Telmo Zarra 3
Cristiano Ronaldo 3
Diego Costa 2
Eusébio 2

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Moutinho adja be jobbal a szabadrúgást, Ronaldo nyolcról a jobb alsó mellé fejeli a labdát!

44. perc Sergio Reguilón felrúgja a jobbon Trincaót, sárga le. El Clásico, reload.

43. perc HELYZET, Ronaldo fejel, Silva kanalaz, Guerreiro meg jobbal hétről, középről az égbe rúgja a labdát.


40. perc Trincao emel balról jobbal zseniálisan az ötös bal sarkára, Sánches bead, Reguilón pedig ollózó mozdulattal az ötös túlsarkáról Ronaldo hasára rúgja a beadást. Sípszó harsan... Szabadrúgás, kifelé, hasazásért...

37. perc Rodrigo jobb oldali beadását Olmo jobbal 19-ről feladja a kapusnak, beleért még Cancelo is, nagyon lelassult rajta a labda.


35. perc Ceballos és Busquets passzolgat, előbbit Semedo szereli az ötös jobb sarkánál.

30. perc Moutinho jobb oldali beadását Semedo a bal felső mellé fejeli, García is beleért, Trincao kornerét Pepe hétről a jobb alsó mellé fejeli, de lökte közben Llorentét, a másik exrealost.

29. perc Pepe jobbszélsőt játszik, Reguilón felrúgja, jót mosolyognak az egykori madridi csapattársak.

24. perc Busquets szereli Nevest, ápolás.

Jelentjük, Kepa még nem ért kézzel labdába...

22. perc Mezőnyharc, nem a legizgalmasabb fajtából.

18. perc HOPP, Rodrigo az ötös jobb sarka elől jobbal kapura perdíti Roberto jobb oldali beadását, ment a bevetődő Pepe, Sánches nem figyel, hatról kapura lő Moreno, bal lábbal véd a bal alsó előtt Patrício kapus!

17. perc Rodrigo egy csel után ballal 22-ről kapura lő, kissé jobbról, a bal alsó előtt fogja a labdát a vetődő Patrício. Rodrigo anno éveken át játszott Portugáliában. Miután a Realnak nem kellett, 6 millió euróért a Benfica vette meg.

12. perc Olmo távolija elhal Patrício ölében.

Pepe a 111., Cristiano Ronaldo a 166. válogatottságát ünnepli ma.

10. perc Rodrigo jobbal 17-ről jó méternyivel a jobb alsó mellé lő.

7. perc Rodrigo lő balról ballal élesen a kapu elé, a Guerreiro által középre mentett labdát Ceballos eltöri az ötös bal sarkáról, jobbal, de les. Megúszta.

Lisszabonban jó 23 Celsius-fok van. Mediterrán ősz.

4. perc Olmo passzát Ceballos jobbról éles szögből ellövi a kapu előtt jobbal.

2. perc ZICCERREL! Olmo bal oldali beadását áthúzza Sánchesen Moreno, de jobbal három méterről a kivetődő kapusba lő. Sánches takarít aztán.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak bordó mezben és zöld nadrágban, a vendégek tiszta fehérben. 2500 néző a stadionban.

Egy kis örökmérleg: 36 találkozó, 6 portugál és 16 spanyol sikerrel, 44, ill. 75 rúgott góllal.

Mai hír az AS-ról: nem utazott el Portugáliába Mikel Oyarzabal, a Real Sociedad szélsője. Kitalálják, igaz? A másik oldalon a veterán José Fonte jár hasonló cipőben.

Augusztus végi hír. Pozitív koronavírusteszt miatt kikerült a spanyol labdarúgó-válogatott keretéből Mikel Oyarzabal, a Real Sociedad szélsője.

A felek legutóbb 2010-ben csaptak össze felkészülési mérkőzésen, akkor az aktuális Európa-bajnok spanyolok 4–0-ra kikaptak, négy hónappal később viszont világbajnoki aranyérmet ünnepelhettek.

A portugálok tíz éve 4–0-ra verték az akkor Európa-bajnoki címvédő spanyolokat (Fotó: AFP)
A portugálok tíz éve 4–0-ra verték az akkor Európa-bajnoki címvédő spanyolokat (Fotó: AFP)

Tíz év után vív újra egymással felkészülési mérkőzést a spanyol és az Eb-címvédő portugál labdarúgó-válogatott.

Másik gigász...Tudta, hogy Cristiano Ronaldo kinek lőtte válogatottbeli góljait? Mely válogatottak kapujába nem talált be még eddig? Ki adta neki a legtöbb gólpasszt? Hányszor talált be akcióból és hányszor szabadrúgásból? A pálya mely területéről szerezte a góljai zömét? Összeállításunkból megtudhatja.

A spanyolok legjobbja a 34 éves Sergio Ramos volt, aki két gólt szerzett, ezzel 23 találatnál jár a nemzeti csapatban. A 172-szeres válogatott védő Alfredo Di Stefanóval holtversenyben a nyolcadik a spanyolok örök góllövőlistáján. Érdekesség, hogy a világ- és kétszeres Európa-bajnok védő a spanyol válogatott legutóbbi 15 mérkőzésén 9-szer volt, a 2018–2019-es idény rajtja óta pedig klubszerepléseit is tekintve 30 alkalommal volt eredményes.

Több hírportál a jelen és a jövő nagy találkozásaként jellemezte a spanyol labdarúgó-válogatott legutóbbi mérkőzését, amelyen Sergio Ramos, a Real Madrid veterán védője duplázott, Ansu Fati, a Barcelona tinédzsere pedig minden idők legfiatalabb gólszerzője lett a nemzeti csapatban.

A mali csapat Ghánával és Iránnal vív felkészülési találkozókat pénteken, illetve október 13-án.

Luis Enrique kijelentette, bízik abban, hogy a spanyol utánpótlás-válogatottakban szerepelt, masszív felépítésű csatár őket választja, ugyanakkor erről a játékosnak kell döntenie. „Bárhogy is határoz, azt tiszteletben fogjuk tartani” – tette hozzá a szakember, akinek csapata jövő szerdán az Európa-bajnok portugálok vendége lesz felkészülési mérkőzésen, ezt követően a Nemzetek Ligájában Svájcot fogadja, majd Ukrajnába utazik.

A mali szülőktől származó, de Spanyolországban született Traoré korábban azt mondta, az ibériai válogatottat részesíti előnyben, de – bár már a korábbi összetartásokra is kapott meghívót – sérülés, illetve koronavírus-fertőzés miatt még nem mutatkozhatott be az együttesben, azaz egyelőre Mali színeiben is szerepelhetne.

A 24 éves támadónak kedden az afrikai ország szövetségi kapitánya, Mohamed Magassouba küldött meghívót, majd pénteken Luis Enrique spanyol kapitány válogatta be együttese bő keretébe.

A spanyol és a mali labdarúgó-válogatottba is kapott meghívót Adama Traoré, a Wolverhampton Wanderers csatára.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PORTUGÁLIA–SPANYOLORSZÁG FELKÉSZÜLÉSI RANGADÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik