Erdélyi ütközet: a Kolozsvár legyőzésével újabb trófeát hódíthat el a Sepsi

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2022.07.09. 08:48
null
A Sepsi futballistái májusban legyőzték a Voluntari-t a Román Kupa-döntőben – szombaton a hatszoros bajnok CFR vár rájuk a Szuperkupa-mérkőzésen (Fotó: Getty Images)
A bajnok kolozsvári csapat ötödször nyerheti meg a Szuperkupát, a Sepsi azonban nem adja olcsón a bőrét, és a Román Kupa megnyerését követően ismét bravúrra készül.

Először csap össze két erdélyi csapat a román Szuperkupáért, a bajnok kolozsvári CFR és kupagyőztes Sepsi OSK csatájának pedig partiumi helyszínt, a két éve átadott aradi Neuman Ferenc Stadiont választotta a bukaresti szövetség. Amíg a hatszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes CFR immár kilencedik alkalommal játszik az idény első serlegéért (eddig négyszer nyert), az alig öt éve élvonalbeli székelyföldi együttes számára ez újabb mérföldkő – a szentgyörgyi lesz a 14. klub, amely a Szuperkupáért küzdhet.

„Zöldfülűek vagyunk még ebben a műfajban, fogalmunk sincs, milyen a Szuperkupáért játszani, de remélem, a fiúk alkalmazkodnak a helyzethez. Az ilyen meccsekre nem lehet felkészülni, hanem meg kell nyerni őket – mondta a Nemzeti Sportnak Hadnagy Attila, a Sepsi OSK klubigazgatója. – Nagyon jó ausztriai edzőtáboron vagyunk túl, remek edzőmeccseket játszottunk, legyőztük a Ferencvárost, a Legiát és a CSZKA Szófiát, de csak most látjuk meg, készen állunk-e. A CFR a bajnok, de a Bajnokok Ligája selejtezőjében azért látszott, nem állt még teljesen össze.”

VENEZUELAI TÁMADÓT IS IGAZOLTAK A SZENTGYÖRGYIEK

A két erdélyi csapat közül a nyáron a CFR-nél volt nagyobb játékosmozgás: a Kisvárdára kölcsönadott kapus, Hindrich Ottó mellett elengedte lejáró szerződésű játékosai többségét, bár közülük csak a francia-algériai csatár, Bilel Omrani (hat év alatt 208 mérkőzés, 46 gól) számított alapembernek. Helyükre főként horvátok érkeztek, a balhátvéd Karlo Bruciccsal (Koper), a belső védő Denis Kolingerrel (Vejle) és a középpályás Karlo Muharral (Lech Poznan) már hét horvát játékosa van a csapatnak. A Liga 1-ből a góllövőlista második helyezettje, a spanyol Jefte Betancor (Farul) érkezett a CFR-hez.

A Sepsi szinte kizárólag a román piacról igazolt, a kivétel a 36 éves venezuelai támadó, Mario Rondón, aki a lengyel Radom futballistája volt. Vele négyre nőtt a korábbi CFR-játékosok száma a szentgyörgyieknél, akik a bajnoktól szerezték meg a középhátvéd Denis Ciobotariut, valamint a kölcsönben már tavaly is a Sepsinél játszó balhátvéd Rares Ispast. A távozók elsősorban a korosabb játékosok közül kerültek ki, kivéve a spanyol Eder Gonzálezt, aki annak ellenére nem tért vissza nyári szabadságáról, hogy a klub szerint a szerződése automatikusan meghosszabbodott egy évvel, miután az előző évadban a mérkőzések több mint felén pályára lépett.

A Sepsi amúgy nem szeret a CFR ellen játszani, hiszen a Liga 1-ben az elmúlt öt évben egyeduralkodó csapatot eddig csupán egyszer tudta legyőzni, mindössze négy gólt szerezve a 15 egymás elleni találkozón. A szentgyörgyiek olasz edzője, Cristiano Bergodi – aki 2006–2007-ben a CFR kispadján ült, a kolozsvári klub első bajnoki dobogós helyezését elérve – két játékosára nem számíthat az aradi találkozón: a márciusban megsérülő Anass Achahbar legkorábban augusztusban lesz bevethető, míg Sztefan Askovszki a felkészülés során szenvedett kisebb húzódást.

Kolozsvári oldalon a teljes keret rendelkezésre áll, ám mivel a CFR szerdán a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében játszik visszavágót az örmény Pjunik ellen (Jerevánban 0-0 volt az eredmény), kérdés, hogy a nemzetközi szereplést mindig előtérbe helyező Dan Petrescu edző hogyan forgatja a keretet. Teljes sorcsere is elképzelhető a bajnoknál a keddi összecsapáshoz képest, de ezzel kapcsolatban Hadnagy Attila csak annyit mondott:  „A CFR-nek nincsenek tartalék játékosai, csak kerete. Bárki lehet kezdő, bármikor kiállít két teljesen egyforma tizenegyet.”

Nemcsak a Sepsit, hanem az egész romániai futballt tekintve történelmi mérkőzést játszanak szombaton Aradon, hiszen a videobíró most mutatkozik be a hazai porondon. A VAR mellé a két legtapasztaltabb, erre évek óta kiképzett román játékvezetőt, a világbajnokságra is utazó Kovács Istvánt és a tavaszi szívinfarktusa után először dolgozó, éppen aradi Ovidiu Hategant ülteti a szövetség.

ROMÁN SZUPERKUPA, ARAD
19.30:
CFR–Sepsi OSK – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik