ECA: megtartották a budapesti közgyűlés megnyitóját

Vágólapra másolva!
2023.03.27. 18:42
null
Fotó: Schmidt Ádám/Facebook
Hétfőn tartották meg az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) budapesti közgyűlésének megnyitóját, amelyen Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke, Gianni Infantino FIFA-elnök és Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár is beszédet mondott. Az eseményen döntés született a 2026-os és a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra játékost küldő klubok kompenzációjáról is.

Aleksander Ceferin kiemelte, a futballban nincs helye egoizmusnak, nárcizmusnak és féltékenységnek. A szlovén sportvezető az eseményt megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a modern futballnak szüksége van folyamatos, egészséges párbeszédre, valamint a sportágban érintettek szoros együttműködésére.

„A klubok a rendszer nélkülözhetetlen tagjai, hiszen ők alkotják annak a piramisnak az alapját, amelyen keresztül az európai sportmodellben a kontinentális versengéshez vezet az út” – mondta Ceferin, s hangsúlyozta, 15 évvel ezelőtt mérföldkő volt az ECA létrehozása. A szervezetnek jelenleg nem tagja több elitklub sem, így például a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus, amelyek az utóbbi években az Európai Szuperliga (ESL) megalapításának ötletével kivívták az UEFA, valamint a nemzetközi szövetség (FIFA), állami és politikai vezetők, illetve a futballvilág más befolyásos személyiségeinek ellenszenvét.

„Az ECA demokratikus érdekképviseleti szövetség, amelynek ajtaja nyitva van minden európai tagszervezet számára, s amelynek egyenes, őszinte, de lojális kapcsolata az UEFA-val megmutatja az egyetlen létező utat az intézmények közötti párbeszédre és együttműködésre” – hangsúlyozta az UEFA-elnök a Várkert Bazárban.

„Az elmúlt években az UEFA és az ECA együttműködésének köszönhetően új szintre emeltük az Európa-ligát, valamint létrehoztuk a Konferencia-ligát, amely minden előzetes ellenérzéssel szemben bebizonyította, hogy igenis szükség van rá” – jelentette ki az 55 éves Ceferin, hozzátéve, hogy mindezeken túl számos más, a klubokat előnyös helyzetbe hozó programot hívtak életre.

„A futball az élet iskolája, a kultúránk és a történelmünk része, megfűszerezve egy nagy adag szenvedéllyel. Ezt a játékot nekünk közösen, együttes erővel kell fejlesztenünk mindenki számára, a saját egyéni érdekeink figyelembe vétele nélkül" – zárta beszédét a szlovén UEFA-elnök.

Az eseményen többek között olyan korábbi futballsztárok is részt vettek, mint az angol John Terry, a holland Edwin van der Sar, a német Oliver Kahn és az ukrán Andrij Sevcsenko.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke ezután azt emelte ki, hogy a labdarúgás világában mindenkinek és minden szervezetnek megvan a maga sajátos szerepe, a mindenki számára megfelelő és jó eredményeket ugyanakkor csak akkor lehet elérni, ha a különböző szereplők együttműködnek.

„Ma új szándéknyilatkozatot írtunk alá az ECA vezetőivel, amely egységet és stabilitást biztosít mindannyiunk számára egészen 2030-ig” – közölte az 53 éves svájci sportvezető.

„Fenntarthatóbb és átláthatóbb sportági modell kialakításán dolgozunk, közben pedig változatlan célunk visszajuttatni a bevételeket a kluboknak és a nemzeti szövetségeknek” – mondta.

Infantino úgy fogalmazott: a FIFA világszerte felel a labdarúgásért, ezért azzal a céllal utazott Budapestre, hogy az ECA-közgyűlésen résztvevőkkel közösen, együtt dolgozva gyorsítsa tovább a futball fejlődését az egész világon.

„A mai nap mérföldkő, hiszen egy csodálatos 15. születésnapot ünneplünk, közben pedig aláírtunk egy olyan szándéknyilatkozatot, amely a 2030-as világbajnokság utánig szabályozza és világossá teszi a közös munkát, a célokat és azok elérésének módjait” – jelentette ki a FIFA elnöke, aki a budapesti közgyűlésén jelentette be, hogy a FIFA és az ECA együttműködését 2030 végéig meghosszabbították, ezt a klubok képviseletében Nasszer el-Kelaifi ECA-vezető írta alá.

A Várkert Bazárban megtartott rendezvényen – amelynek programja a Budán több helyen tapasztalt áramszünet miatt jó félórát állt – azt is bejelentették, hogy a FIFA 355-355 millió dollárral (127 milliárd forint) kompenzálja az európai klubokat, amelyek játékost küldenek a 2026-os és 2030-as világbajnokságra.

A megállapodás értelmében 70 százalékkal nő az egyesületek kárpótlása, a 2018-as és 2022-es vb-ért ugyanis még csak 209-209 millió dollárt osztottak szét az érintett klubok között.

Az ECA kötelezettséget vállalt a nemzetközi versenynaptár betartásáért, és egyben támogatásáról biztosította a klub-vb 2025-től életbe lépő formátumát. A 32 csapatos, négyévente sorra kerülő tornán 12 európai gárda vesz majd részt.

Magyar részről Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár tartott beszédet (az előzetes tervekkel ellentétben Csányi Sándor MLSZ-elnök nem szólalt fel). Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a sport 2010 óta stratégiai ágazat, s ezen belül a futball kiemelkedő helyet foglal el.

„Büszkén mondhatom, hogy kormányunknak hála, az elmúlt 12 évben olyan léptékű létesítményfejlesztések történtek, amelyek talán a világon is egyedülállók, ennek pedig egyértelmű nyertesei a magyar futballklubok is. Létrejött továbbá egy államilag elismert sportakadémiai rendszer, amely központi költségvetésből, szigorú feltételek mellett biztosítja a klubok számára az utánpótlást” – mondta Schmidt Ádám. Hozzátette, az erőfeszítéseknek az elmúlt években látható eredményei is voltak, a magyar labdarúgó-válogatott kétszer szerepelt Európa-bajnokságon, a klubcsapatok nemzetközi kupaszereplései pedig „felejthetetlen pillanatokkal ajándékozták meg a magyar szurkolókat.”

A sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a létesítményfejlesztéseknek is köszönhetően Magyarország több jelentős nemzetközi labdarúgó-eseménynek lehetett a házigazdája a közelmúltban, így Bajnokok Ligája-, valamint Európa-bajnoki mérkőzéseknek, illetve az Európai Szuperkupa-döntőnek. Hangsúlyozta, hogy májusban az Európa-liga döntőjének ad majd otthont a Puskás Aréna.

„Fontos célunk azonban, hogy a kiemelt nemzetközi sportesemények mellett a nagy nemzetközi sportszervezetek rendezvényeit, illetve képviselőit is vendégül lássuk hazánkban, ezért is nagyon megtisztelő, hogy most az ECA 15., jubileumi közgyűlésének adhatunk otthont Budapesten” – fogalmazott Schmidt Ádám. Jelezte, az új magyar sportirányítás a sportdiplomáciát is új alapokra szeretné helyezni. Ez ugyanis politikai és gazdasági szempontból is lényeges, és történelmi példák bizonyítják, hogy a sportdiplomácia hatékony eszköz lehet akár egy nemzetközi konfliktus megoldásában is.

„Fontos törekvésünk, hogy a jelentős nemzetközi szervezetekben minél több sportdiplomatánk legyen, hiszen csak rajtuk keresztül tudunk küzdeni a magyar érdekekért. Itt engedjék meg, hogy kiemeljem a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, Csányi Sándor urat, aki a nemzetközi és az európai szövetség alelnökeként a nemzetközi futballszíntéren is kiemelkedő munkát végez, ezúton is köszönet érte” – jelentette ki az államtitkár.

„Reméljük, hogy a jövőben még szorosabbá válhat együttműködésünk az ECA-vel, hiszen a szervezet nélkülözhetetlen szerepet tölt be az európai futballklubok érdekképviseletében, ami a magyar egyesületek számára is kiemelten fontos” – zárta beszédét Schmidt Ádám.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik