Dél-Afrika: 41 öngól, életre szóló eltiltás négy csapat tagjainak

Vágólapra másolva!
2022.06.09. 18:39
null
Az egyik vétkes, a Matiyasi FC (Fotó: twitter.com)
A dél-afrikai harmadosztályban igen furcsa eredmények születtek az utolsó fordulóban, szekérderéknyi öngól, 59–1-es, valamint 33–1-es győzelmek, ami után a helyi labdarúgó-szövetség az érintett csapatok játékosait életre szóló eltiltással sújtotta – számolt be róla a Marca.

 

A bajnoki címért és a másodosztályú feljutásról döntő rájátszásért hajtó Matiyasi FC-nek minimum 18 góllal kellett nyernie a Nsami Mighty Birds ellen – a küldetést 59–1-es győzelemmel abszolválta a Limpopo megyei csapat, amely 41 öngól képében segítséget is kapott a hatalmas madaraktól. Eközben viszont a listavezető Shivulani Dangerous Tigers sem tétlenkedett, s 33–1-re diadalmaskodott a Kototo Happy Boys ellen – itt „csak” hét öngólt hozott össze a vendégcsapat.

Az ilyen fajta csalásokhoz már jól hozzászoktak a Dél-Afrikai Labdarúgó-szövetségnél (SAFA), így nem is sokat tétlenkedtek: rövid, hatékony vizsgálat után úgy döntöttek, mind a négy csapat játékosait életre szóló eltiltással büntetik.

Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy a klubok mit reagáltak a büntetésre, illetve hogy végül melyik csapat nyerte meg a bajnokságot. A SAFA regionálisan illetékes fegyelmi bizottsága az 59–1-es eredménnyel záruló május 21-i meccs után június elején tárgyalta a történteket, s úgy határozott, a két csapat játékosait életre szóló, a két csapat edzőit pedig 8 évre szóló eltiltással sújtja, a mérkőzést pedig nem ismeri el hivatalosnak, az eredményét törli a bajnokságból. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a Matiyasi FC-nek például május 7-i az utolsó mérkőzése a szövetség adatbázisában...

Ami egyébként a világcsúcsot illeti: ez az 58 gólos győzelem nagyon távol áll ettől – főleg, mert hivatalosan le sem játszották. A Guinness Rekordok Könyve szerint ugyanis egy 2002-es madagaszkári bajnoki mérkőzés tartja a csúcsot A szigetország bajnoki címről dönteni hivatott rájátszásban a címvédő SO l'Emyrne 149–0-ra kikapott a bajnoki címet ettől függetlenül elhódító AS Ademától. A SOE játékosai így kívántak tiltakozni az őket sújtó játékvezetői ítéletek ellen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik