DAC: A Fortuna Liga-ezüstérem szép eredmény – Világi Oszkár

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.06.02. 08:20
null
Világi Oszkár (Fotó: Világgazdaság/Móricz-Sabján Simon)
Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa beszél a Nemzeti Sportnak az elmúlt idényről, örömről és csalódásról, Bernd Storck menesztéséről, Kalmár Zsoltról s arról, miként szerepelhet Magyarország a közelgő Európa-bajnokságon.


– Klubtulajdonosként milyennek látta az év első felét?
– A tavaszi szezon első négy fordulója, amely még az alapszakaszhoz tartozott, nem sikerült a legjobban – mondta a Nemzeti Sportnak a Dunaszerdahelyi AC-t irányító Világi Oszkár. – A rájátszás azonban már igen, főleg a hajrá. Az utolsó hat mérkőzésből ötöt megnyertünk, és egyszer döntetlenre végeztünk. A második helyen végeztünk, ilyen értelemben minden rendben. De van fájó pont is: a kupa negyeddöntőjében kiestünk a Besztercebánya otthonában, másodosztályú csapat ellen. A DAC-nak ezt az akadályt könnyedén kellett volna vennie. Sajnos nem így történt. Összegezve tehát: a kupaszereplésünk csalódást jelentett, a Fortuna Liga-ezüstérem szép eredmény, a második hely miatt nem kell szégyenkeznünk.

– Remekül kezdte a Dunaszerdahely az idényt, megnyerte az első nyolc meccset – valóban nem csalódott, hogy mégsem sikerült megszerezni a bajnoki címet?
– De. Azt sajnálom, hogy elveszítettük az előnyünket, sőt a bajnokság során a Slovannal szemben tizenhárom pontos hátrányba is kerültünk. Ezt ledolgoztuk négyre, végül hat ponttal szereztünk kevesebbet a pozsonyi bajnokcsapatnál. Mikor és hol szalasztottuk el az esélyünket? Nos, nagyon sajnálom, hogy az ősszel hazai pályán döntetlent értünk el a Garamszentkereszt ellen, ilyen kellemetlen az Aranyosmarót elleni vereség is. Ezek a meccsek nagyon fájnak. A tavasszal a ráadásban kaptunk ki Nagyszombatban, míg Trencsénben három-hármas döntetlent értünk el, márpedig ezeket a találkozókat hoznunk kellett volna. A futball persze ilyen. Nincs mindig tökéletes teljesítmény. A mérleg másik oldalára teszem, és sohasem felejtem el a pozsonyi győzelmet a Slovan ellen, az a meccs ráadásul jó játékkal is párosult.

Csúcsok idénye
66    gólt szerzett a bajnokságban a DAC
65    ponttal zárta a Fortuna Liga küzdelmeit a csapat
8 meccses győzelmi sorozattal először büszkélkedhettek a sárga-kékek

– Szlovákiában a DAC-nak van a leghűségesebb, legjobb szurkolótábora. Mit gondol, bajnok lett volna a Dunaszerdahely, ha nézők előtt játszhatott volna?
– Többször elmondtam, minket sújtott a legjobban, hogy októbertől nem lehettek nézők a lelátón. Hihetetlen ez a káosz, ami ezen a téren Szlovákiában van. Értelmetlen volt kitiltani a nézőket. Négy­ezer bérletesünket nem tudtuk beengedni a meccseinkre… Nagyon nagy gazdasági veszteség származott ebből. Persze elsősorban a nézők drukkolása, a fanatizmusuk hiányzott. A közeg, amely a DAC-ra oly jellemző. Ilyen értelemben nehéz időszak van a klub mögött, így a második hely miatt tényleg nem kell szomorkodnunk. Sokszor próbálkoztunk, hogy engedjenek be szurkolókat a meccsre, de tehetetlen voltam. Zavart, hogy senki sem beszélt a klubok képviselőivel, pedig biztos, hogy közösen tudtunk volna olyan megoldást javasolni, olyan módszert kidolgozni, amely lehetővé tette volna, hogy nézők is legyenek a stadionban, miközben minimalizáljuk az esetleges fertőzöttséget. A rájátszás időszakában már sokakat beoltottak, mégsem lehetett nézőket beengedni a lelátóra.

– Nézzük a szakmai oldalt: miért döntöttek úgy, hogy öt fordulóval a befejezés előtt megválnak Bernd Storcktól?

– A remek kezdés után mély és hosszú hullámvölgybe kerültünk, nem volt értelme erőltetni a közös munkát. A menet közbeni edzőváltás legrosszabb, ami történhet egy klubban, ráadásul végül erőnléti és kapusedző nélkül maradtunk, ezt a hiányt egy hét alatt kellett pótolni. A következő mérkőzéseken Németh Antal vezetésével jó teljesítménnyel rukkolt ki a csapat.

– Németh Antal marad a kispadon?
– Még nincs döntés. A következő napokban tájékoztatjuk a közvéleményt, ki lesz a vezetőedző.

– Milyen változások várhatók a játékoskeretben?
– A védelemben és a középpályán erősítünk, mert Kalmár Zsoltra sajnos nem számíthatunk az ősszel. Kell egy vagy két olyan középpályás, aki tudja őt helyettesíteni. Több játékosunkra érkezett vételi ajánlat, aki elmegy, azt nyilván pótolni kell. Ugyanakkor sok tehetséges labdarúgónk van, bő a keretünk. A fiatalok eddig nem kaptak elég teret, de sokan megérdemlik, hogy játéklehetőséghez jussanak. Nem kell aggódni tehát, hogy gyengébb lesz az állomány az új évadra.

– Várható további magyar játékosok érkezése?

– Igen. Eddig mindig úgy gondolkodtunk, olyan magyar labdarúgókat kerestünk, akik külföldön játszanak, de csapatukban nem kapnak elég lehetőséget, mi viszont tehetségesnek tartjuk őket. Ennek szellemében keressük az új játékosokat is, azokat, akik ha a DAC-hoz igazolnak, erősödni tudnak. Ez eddig bejött, elég, ha Vida Kristopherre, Kalmár Zsoltra vagy Schäfer Andrásra gondolunk. Figyeljük a magyar NB I-et, de onnan nehezebb idehozni játékosokat. Magyarországon mások a körülmények.

– Készül az Európa-bajnokságra?
– Igen, ott leszek a budapesti találkozókon. Bízom a jó meccsekben és a remek hangulatban, mert remélhetőleg telt ház lesz a Puskás Arénában. Két meccset játszik hazai pályán a magyar válogatott, ez nagyon sokat jelent, bízom a pontszerzésben.

– Van új híre a Közép-európai Ligával kapcsolatban. Lesz DAC–Ferencváros bajnoki a jövőben?
– Úgy tudom, az UEFA nemsokára napvilágra hoz egy új koncepciót az országok közötti bajnokságok kapcsán. Ha megszületik, abból mi is meríthetünk, sőt szerintem az ilyen újítás szükséges a régió futballjának fellendüléséhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik