CONIFA: Meg szeretnénk nyerni a vébét! – Csizmadia Csaba

Vágólapra másolva!
2018.06.06. 20:39
null
A két kép húsz év különbséggel készült...
A tizenkétszeres magyar válogatott Csizmadia Csaba csapatkapitányként vezette elődöntőbe Székelyföld válogatottját a CONIFA labdarúgó-világbajnokságon, de azt mondja, nem szeretnének megtorpanni itt, hiszen a jó képességű játékosokból álló együttes a végső győzelemre is esélyes. A Budafok védője elmondta, milyen érzések kavarogtak benne, amikor először húzta magára a székely válogatott mezét, s mit érzett akkor, amikor húsz év után találkozott újra Bölöni Lászlóval.

Négy mérkőzésen van túl a székely válogatott a londoni CONIFA labdarúgó-világbajnokságon, s a Padániától elszenvedett 3–1-es vereséget leszámítva eddig simán vette az akadályokat: a csoportkörben Tuvalunak négyet, a zimbabwei Matabelelandnak ötöt, a negyeddöntőben Nyugat-Örményországnak szintén négyet vágtak a székelyek, miközben egyet sem kaptak, így készülhetnek a csütörtöki, Kárpátalja elleni elődöntőre. Nem csoda, hogy a csapatkapitány Csizmadia Csaba elégedetten értékelt az NSO-nak.

„Tuvalu és Matabeleland is amatőr, de roppant lelkes együttes, néhány egészen jól képzett, atletikus futballistával, örülök, hogy gond nélkül jutottunk túl rajtuk. Padánia ellen sok egyéni hibát követtünk el, s hiába fociztunk jobban mezőnyben, hiába alakítottunk ki több helyzetet, a rutinos olaszok minden tévedésünket könyörtelenül kihasználták, miközben okosan tördelték a játékot. Szerencsétlen meccs volt, rossz napot fogtunk ki, maradjunk annyiban, de igazából a keddi negyeddöntő volt a torna eddigi legfontosabb találkozója számunkra. Örülök, hogy vettük az akadályt, bár az örmények sokszor nem tisztességes eszközöket is bevetettek, ütöttek-vágtak, hogy megállítsanak bennünket” – sorolta egy szuszra az elmúlt napok történéseit Csizmadia.

A tizenkétszeres magyar válogatott védő azt mondja, megtisztelő, felemelő érzés volt magára húznia a székely válogatott mezét, „olyan, mint amikor először bújtam bele a magyar válogatottéba”.

A marosvásárhelyi születésű futballista tavaly maga kopogtatott a székely válogatott ajtaján. „Korábban is figyeltem a csapat teljesítményét, s amikor olvastam Jakab Zoltán edző nyilatkozatát, miszerint nehéz egy-egy CONIFA világeseményre összeszedni egy csapatra való játékost, mert vagy a klubok nem engedik el a futballistákat, vagy a futballisták nem kaptak még vakációt, akkor magam jelentkeztem, hogy szívesen segítek, ha szükség van rám. Így kezdődött” – eleveníti fel Csizmadia, aki rögtön az első tornán, a tavalyi, ciprusi Európa-bajnokságon bronzérmet ünnepelhetett a székely válogatottal.

A Budafok labdarúgója úgy véli, Székelyföldnek van a legerősebb kerete a jelenlegi vb-n, ám felelőtlenség lenne máris világbajnoknak kikiáltani a gárdát, mivel az eddig veretlen Kárpátalja, valamint az elődöntő másik két résztvevője, Észak-Ciprus és Padánia is nagyon jó, hiszen a különböző bajnokságok élvonalában szereplő játékosokat sorakoztatnak fel.

Csizmadia az NSO-n keresztül is köszönetet mondott a „fantasztikus magyar szurkolóknak, akiknek köszönhetően szinte hazai pályán játszanak Londonban”, majd kiemelte Székelyföld csapatmenedzserének, Wenczel Kristófnak a munkáját, aki a székely válogatott mellett CONIFA-alelnökként a szervezésből is alaposan kiveszi a részét, s ennek is köszönhető a rendkívüli médiaérdeklődés: 32 ország 330 újságírója akkreditált az eseményre. „Cipruson is sok játékosügynök megfordult, s valószínűleg Londonban is rengetegen jegyzetelnek. Mondtam is a fiataloknak, sosem lehet tudni, ki figyel fel rájuk, de nyilván elsősorban a csapatért, Székelyföldért focizunk.”

A Budafok védőjének azért is emlékezetes marad a londoni vb, mert húsz év után találkozott a székely válogatott két meccsét is a helyszínen megnéző Bölöni Lászlóval. A Royal Antwerp trénere korábban több erdélyi kis futballistát is kivitt Franciaországba pallérozódni. Csizmadia a mai napig féltve őrzi azt a húsz évvel ezelőtt, Nancyban készült fényképet, amelyen Bölönivel ebédel. „Kerestem korábban is a találkozás lehetőségét, de valamiért sosem jött össze, s most itt, Londonban, két évtized után újra kezet foghattam vele. Sok kérdésemre választ kaptam a közvetlen beszélgetésünk során, valósággal feltöltődtem a találkozástól. Hatalmas élmény, megtiszteltetés volt egy asztalnál ülni, baráti beszélgetésen részt venni vele. Egyébként az ő emberi nagyságát is mutatja, hogy amikor tavaly nem tudott jelen lenni Cipruson, akkor csak videoüzenetben biztatta a csapatot, idén viszont megszakította a szabadságát, hogy velünk tölthessen két napot. A negyeddöntő után is egyből hívta a csapatvezetőt, hogy gratuláljon, további sikert kívánjon, s azt is kilátásba helyezte, hogy szombaton újra kiugrik Londonba, ha döntőbe jutunk” – mondta Csizmadia Csaba.

A védő azt mondja, kissé csalódás lenne számára, ha nem jutnának a fináléba, de „ ha már ott vagyunk, akkor meg is akarjuk nyerni azt!”

„Az eredménytől függetlenül azt gondolom, hasznos volt ez a torna, nem csak a sportértéke miatt, hiszen a CONIFA-vébé lehetőséget nyújtott sok nemzetnek, hogy megmutassák a nagyvilágnak, ők is léteznek, ők is rajta vannak a térképen. Másfél hétig rájuk figyelt a világ egy része, tíz nap alatt rengetegen megtudták szerte a nagyvilágban azt is például, hogy létezik egy csodálatos vidék: Székelyföld. Ennél nagyobb elégtétel talán nem is kell...”

A székelyföldi válogatott
A székelyföldi válogatott

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik