BABJÁK BENCE, JUDI ÁDÁM, SMAHULYA ÁDÁM 2022.01.26 08:06 Frissítve: 2022.01.26 19:22

Az első éjszaka a legnehezebb – sztárfutballisták a rács mögött

Az olasz legfelsőbb bíróság a napokban kilenc év börtönbüntetéssel sújtotta nemi erőszak miatt Robinhót, ennek kapcsán összegyűjtöttük a sztárfutballisták emlékezetes botrányait.

A százszoros brazil válogatott Robinho nemi erőszak miatt kerül börtönbe (Fotó: Imago Images)

 

ZLATAN IBRAHIMOVIC GYEREKKÉNT BICIKLIKET LOPOTT

Összeállításunkban azokra a labdarúgókra fókuszáltunk, akik profi futballistaként kerültek a bűn világába, és tetteik következményével (legalábbis elméletben) tisztában kellett lenniük. Zlatan Ibrahimovic, a Milan negyvenéves klasszisa más utat járt be, a svéd támadó önéletrajzi könyvében vallotta be, hogy gyerekként kerékpárt lopott. „Aztán én is elkezdtem biciklit lopni – olvasható az Én, Zlatan Ibrahimovic című könyv második fejezetében. – Feltörtem a zárat. Bang, bang. Ennyi. És az enyém volt a cucc. Mesterien loptam a bringákat. Eleinte ártatlan játéknak tűnt, de később elfajultak a dolgok. Egyik alkalommal fekete szerelésben indultam portyázni, mintha egy Rambo filmből léptem volna ki, és egy erővágóval elvágtam egy katonai bringa láncát. K...va jó gép volt. Csíptem. Őszintén szólva inkább az adrenalin volt az egész lényege, mint a bringa. Elkezdtem körözni a sötétben, megdobáltam a házak ablakát tojással, meg ami még a kezembe akadt, és közben őrült sebességgel tekertem.”

Sok botrányos életutat felidézhetnénk a labdarúgás világából, ám az ritka, hogy egy korábbi világ­sztár a csúcsról annyira mélyre zuhan, mint Robinho. Amikor a 38 éves brazil csatár még tinédzser volt, Pelé az utódjának tartotta, és bár végül a közelébe sem ért a háromszoros világbajnok klasszisnak, összességében sikeres pályafutással büszkélkedhet. Száz meccsen szerepelt a brazil válogatottban (ezzel nyolcadik az örökranglistán), 2007-ben Copa Américát nyert, a torna gólkirálya, valamint legjobb játékosa lett. A Real Madriddal spanyol, a Milannal olasz bajnok lett, s két évig játszott a Manchester Cityben is. Az utóbbi években azonban a 2013-ban elkövetett szexuális erőszak miatt került a figyelem középpontjába, és a napokban végleges ítélet született az ügyében. Az olasz legfelsőbb bíróság a korábbi ítéletet helybenhagyva kilenc év börtönbüntetéssel sújtotta, a vád szerint kilenc évvel ezelőtt öt társával megerőszakolt egy 22 éves albán nőt. Robinhót 2009-ben Manchesterben is erőszakkal vádolták, ám akkor végül felmentették. A 2013-as esetet is végig tagadta, azt nyilatkozta, minden a hölgy beleegyezésével történt, és egyedül azt bánja, hogy megcsalta a feleségét. A bíróság azonban a bizonyítékok alapján máshogy látta. Mivel Brazíliának nincs kiadatási egyezménye Olaszországgal, elképzelhető, hogy hazájában kell letöltenie a rá kiszabott büntetést.

RONALDINHÓVAL SEM KIVÉTELEZTEK

Az eset azért is szokatlan, mert az utóbbi évtizedekben nemigen volt példa rá, hogy ilyen szintű futballista ennyire súlyos büntetést kapjon. Leszámítva a szintén brazil Bruno Fernandes de Souzát, ám az ő ügye egyrészt brutálisabb, másrészt messze nem volt annyira ismert Európában, mint Robinho. A Flamengo korábbi kapusát 22 év börtönre ítélték (de 2019-ben, még nem egészen 7 év után kiengedték, igaz, házi őrizetben van), amiért bestiális módon megölette állapotos barátnőjét, majd a kutyáival falatta fel a holttest maradványait.

Ronaldinho, a brazilok világbajnok és aranylabdás csillaga egy paraguayi börtönben töltött néhány hetet, mert hamis okmányokkal utazott be az országba – de ott is népszerű volt, sőt még futballozhatott is, úgyhogy nem okozott neki gondot e rövid időszak átvészelése (Fotó: AFP)

A fentiek mellett eltörpül Ronal­di­nho vétke, aki 2020-ban azért volt néhány hétig egy paraguayi börtönben, mert hamis okmányokkal utazott be az országba. Állítólag jól kijött a többi rabbal, rendszeresen futballozott, aláírást osztogatott és ugyanúgy mosolygott, ahogyan a pályán megszokhattuk tőle. Ugyanakkor a 2002-es világbajnokság egyik hőse nem tagadta, megviselte a néhány hetes időszak.

 
Aztán mégse – Malonyai Péter jegyzete
Labdarúgás: Szerencsém volt a börtönben – Menyhárt Ernő

„Nagy pofon volt, amikor megtudtam, hogy börtönbe zárnak. Sohasem gondoltam, hogy ilyen szituációba kerülök. A hitemet azonban nem veszítettem el, rendszeresen imádkoztam azért, hogy jobbra forduljon a sorsom” – idézte a goal.com a 2005-ös aranylabdás klasszist.

A skorpiórúgásáról elhíresült René Higuita köztudottan jó viszonyt ápolt a hírhedt Pablo Escobarral, és egy emberrablási ügy miatt ült hét hónapot a kilencvenes évek elején. A kolumbiai válogatott korábbi kapusa akkor azzal védekezett, hogy futballistaként semmit sem tudott az emberrablással kapcsolatos törvényekről.

Joey Barton is megtapasztalta, milyen szörnyű a börtönélet

NINCS KÖNNYŰ PILLANAT A SZABADSÁGTÓL MEGFOSZTVA

Persze nem csupán a dél-amerikaiak között találunk börtönviselt futballistákat. A britek között több olyan ismert labdarúgó van, aki megjárta már a börtönt. Közéjük tartozik a zsenialitása mellett a bohém életviteléről is ismert George Best, aki 1984-ben három hónapot ült, mert ittas vezetése után az őt megbüntető járőrt is inzultálta. Hozzá hasonlóan Tony Adamset is ittas vezetésért ítélték el, Ian Wrightnak 19 évesen viszont csak annyi volt a bűne, hogy nem fizette be az autói után az adót és a biztosítást.

A botrányai miatt is elhíresült Joey Bartont többször elítélték verekedésért és erőszakért, de az ő esetében inkább azt mondhatjuk, az élsport mentette meg attól, hogy a bűn útjára lépjen.

„Az első bent töltött éjszaka volt a legnehezebb, amikor ráébredtem arra, hogy megfosztottak a szabadságomtól. Ott bent nincs könnyű pillanat. Csak az járt a fejemben, hogy még egyszer nem kerülhetek ilyen helyzetbe, igyekeztem hasznosan elütni az időt” – mondta 2016-ban a Four Four Two-nak. Joey testvérét, Michaelt rasszista indíttatású gyilkosság miatt 23 év börtönre ítélték, ami az egyébként meglehetősen erőszakos családot is megviselte.

Maradva Angliánál, a közelmúltból ide kívánkozik még Adam Johnson esete. A Sunderland korábbi 12-szeres angol válogatott szélsőjét 2016-ban hat év börtönbüntetésre ítélték, mivel a vád szerint egy 16 éven aluli lánnyal létesített szexuális kapcsolatot. Végül a büntetésének felét töltötte le, 2019-ben szigorú feltételekkel szabadon engedték.

Karim Benzema, a franciák kiváló csatára egy év felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta a zsarolási ügyét (Fotó: AFP)

KARIM BENZEMA OLCSÓN MEGÚSZTA

NS-SZAKÉRTŐ

Papp-Váry Árpád, a Budapesti Metropolitan Egyetem üzleti, kommunikációs és turisztikai karának dékánja, marketingszakember, a Mágikus márkázás – Beckham – Hogyan lett egy futballistából globális márka? című könyv szerzője:
„Karim Benzema ügye a francia válogatottat érintette, így a szövetségi kapitánynak és a szövetségnek kellett lépnie. Ezzel szemben egy-egy klub dönthet úgy, hogy az ártatlanság vélelme bárkit megillet, a bírósági ítéletig mindenképpen. A Real Madridnak azt kellett mérlegelnie, mekkora szüksége van a futballistára, hogy mi szerepel a szerződésében, illetve az is fontos lehetett, hogy nem Karim Benzema volt a legfontosabb személyes márka a Real Madridon belül, mert akkoriban többek között Cristiano Ronaldo is ott futballozott. Persze ilyenkor figyelni kell a nézők visszajelzésére is. Ha óriási molinók jelennek meg a stadionban, és a szurkolók is a játékos elküldését követelik az ügy miatt, lépni kell, de ilyesmiről ebben az esetben nem volt szó.”

Aligha ússza meg ennyivel Benjamin Mendy. A 2018-ban Franciaországgal világbajnokságot nyerő hátvédet hétrendbeli nemi erőszakkal vádolják, és nemrégiben szállították át egy másik börtönbe, mert ahol eddig raboskodott, sok volt a Manchester United-szurkoló, és ők érthető módon nem szívelték a rivális City egykori futballistáját. Robinhóéhoz hasonlóan az ő ügye is évekig húzódhat, s ha bűnösnek találják, évekre rács mögé kerül.

Karim Benzema viszont olcsón megúszta a 2015-ben kirobbant botrányát. A Real Madrid csatárát tavaly novemberben egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték csoportosan elkövetett zsarolásért, amelynek egykori csapattársa, Mathieu Valbuena volt az áldozata. Ő ezzel jóformán a lehető legenyhébb ítéletet kapta, a pályafutására azonban rossz hatással volt az ügy. A francia válogatottba hat éven keresztül esélye sem volt bekerülni, miközben teljesítménye alapján nyilvánvalóan ott lett volna a helye. A tavalyi Eb-re már behívta őt Didier Deschamps szövetségi kapitány, és négy góllal a válogatott legeredményesebb játékosa volt a tornán. Ugyanakkor valószínűsíthető, ha nincs a zsarolási botrány, tagja lett volna a 2018-as keretnek, és világbajnoknak vallhatná magát. Vagyis ha a szabadságától nem is, a futballvilág legfényesebb sikerétől megfosztotta a tette.

CRISTIANO RONALDÓNAK SIKERÜLT TISZTÁZNIA MAGÁT A VÁD ALÓL

 

Akadnak olyan labdarúgók, akiknek sikerült tisztázniuk a nevüket a súlyos vádak alól. Néhány évvel ezelőtt a Manchester United támadója, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo tőle szokatlan módon nem a pályán nyújtott teljesítményével került a figyelem középpontjába. Az amerikai Kathryn Mayorga azzal gyanúsította a portugál világklasszist, hogy 2009-ben egy Las Vegas-i szállodában szexuálisan zaklatta, majd a következő évben a nő hallgatásáért cserébe 375 ezer dollárt (119 628 000 forintot) fizetett ügyvédein keresztül. A bíróság tavaly ősszel ejtette a vádat, hiszen nem talált bizonyítékot arra, hogy Ronaldo elkövette volna a nemi erőszakot, sem arra, hogy ügyvédein keresztül megfélemlítette volna Mayorgát.

Az olasz bíróság 2018 októberében első fokon két év börtönbüntetésre ítélte a világbajnok Vincenzo Iaquintát a calabriai 'ndrangheta nevű bűnszervezet felszámolására irányuló büntetőeljárásban. A Juventus korábbi csatára a fegyverviselési szabályok megsértése és a maffia támogatása miatt volt az ügy gyanúsítottja. Iaquinta két fegyvert adott édesapjának, aki maffiakapcsolatai miatt el volt tiltva a fegyverviseléstől. A másodfokú eljárásban 2019 nyarán a bíróság kimondta, a korábbi futballista nem törekedett a maffia támogatására, s felmentette a vád alól.

A súlyos alkohol- és kábítószer-függőségben szenvedő Paul Gascoigne-t 2018 augusztusában azzal vádolta meg egy nő, hogy szexuális erőszakot alkalmazott ellene, a Yorkból Newcastle-ba tartó vonaton. A korábbi kiváló középpályás végig tagadta a vádat, s 2019 nyarán bizonyíték hiányában felmentette a bíróság.

A BŰN A MAGYAR LABDARÚGÁST SEM KÍMÉLTE

A bűn és a bűnözés a magyar labdarúgás néhány szereplőjét is megkísértette. Akadt, aki börtönbe került, más az életével fizetett tetteiért.

Bácsi Sándor, az Újpest kétszeres válogatott, magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes csatára kábítószerrel való visszaélés miatt került börtönbe. A korábbi támadó egy év tíz hónapot kapott, amiből nyolc hónapot kellett leülnie, ám mindvégig tagadta, hogy árulta volna a szert.

„Nem kereskedtem kábítószerrel – mondta Bácsi Sándor a Nemzeti Sportnak adott interjúban 2019 novemberében. – Általában ez jelent meg rosszul az újságokban. Engem ismertek a kereskedők, ezért a barátaimnak is én vettem a drogot. De nem voltam díler… Az egyik srác feltört egy rendőrautót, telefont akart lopni, de elkapták, ő nyomott fel engem… Másfél évet voltam előzetesben, a tárgyaláson huszonkét hónapos büntetést kaptam, amit az előzetessel letöltöttnek nyilvánítottak. Nem vallottam senki ellen. Kussoltam. Kétezer december tizenkettedikén szabadultam.”

A Honvéd, az ETO és a DVSC korábbi középpályása, Menyhárt Ernő kilenc évet ült börtönben a felesége elleni erőszakos cselekmény miatt – késsel támadt a nőre, többször meg is szúrta, ám az asszony túlélte a támadást. Az MTK korábbi futballistáját, Balaskó Ivánt 2005-ben négy évre felfüggesztett kétéves börtönbüntetésre ítélték, mert miután ittas vezetésen kapták, egy orvos barátjától kapott vérből adott vérmintát a rendőröknek. Az MTK korábbi középpályása, Katzenbach Imre ellen az Eclipse-ügy kapcsán pénzmosás és adócsalás vádjával adtak ki körözést. Az akkoriban edzőként dolgozó Katzenbach 2009. szeptember 28-án tűnt el XVII. kerületi otthonából azután, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint mintegy félmilliárd forintot vett magához az átmosott pénzből. Holttestét tizenegy évvel később Baranyajenő térségében találták meg a nyomozók.

2022.06.25 09:14:28

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

Fülöpné Benjamin Gabriella: Hogyan lehetne az életünk ugyanolyan? Túlélni hogyan kell?

2022.06.25 22:08:41

Minden más foci GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. Tavaly nyáron súlyos örökséget vett át Konakov.

2022.06.25 22:08:41

Minden más foci SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. Szükséges-e a sikeres edzői karrierhez a magas szintű játékosmúlt?