ILKU MIKLÓS
ILKU MIKLÓS
2019.03.06 18:23 Frissítve: 2019.03.06 19:13

Amiért érdemes futballt nézni: nagy pillanatok tökéletesen megörökítve

„A labdarúgás művészet, önmagunk kifejezésének csodálatos lehetősége” – mondta nekem a minap egy főként gyerekekkel foglalkozó futballedző. Sok minden megfordul eme mondat hallatán a korunk magyar labdarúgásán szocializálódó ember fejében, ám az igazság ott van a sorok között. Lehet szeretni és nem szeretni a sportágat (mindkettőre ad okot), de ha egy remek megmozdulást a tökéletes szögből/kameraállásból látunk, néhány pillanatra elfelejtjük a rossz érzéseket. A kérdés tehát adva van: melyik a legjobban elkapott futballpillanat?

Benjamin Pavard épp az Argentína ellen lőtt gólját ünnepli – találatát a 2018-as vb legszebbjének választották (Fotó: AFP)

 

Egy tökéletes kameraállás növeli az adott mozzanat élvezeti értékét, és talán még némi pluszt is nyújt a már ezerszer látott jelenetekhez. Kiindulópontként megmutatjuk Lasse Schöne szabadrúgásgólját a Real Madrid ellen – biztosan sokan látták a mérkőzést és ezt a találatot is, de a lelátóról rögzített felvétel mintázza azt, miről is szólna eme írásunk.


 

Talán nem vagyok egyedül azok között, akiknek egyébként a témában elsőre az évszázad mérkőzésén az évszázad gólját szerző Puskás Ferenc ugrik be: az Aranycsapat legendájának visszahúzós csele és lövése a rövidbe a kapu mögötti kameraállásból nézve lenyűgöző. Az élményt Szepesi György kommentálása teszi teljessé. „Puskás cselt csinál, lő, gól!”

 

Természetesen Roberto Carlos fizikai törvényeket meghazudtoló szabadrúgásgólját nem lehet elégszer megnézni, különösen EBBŐL a kapu mögötti kameraállásból. A brazil klasszis évekkel később azt mondta: „nincs magyarázat erre a gólra, a labda útját nem lehet így kiszámítani. A labdát a nehezebb részével, azaz a szeleppel magam felé fordítva tettem le, és elrúgtam. Tudtam, hogy csavarodni fog, de hogy ennyire, azt nem gondoltam.”

 

A nosztalgiánál maradva: emlékeznek még Gheorghe Hagi Kolumbia ellen lőtt pazar góljára az 1994-es világbajnokságon? A kapus szemszögéből még lenyűgözőbb. A brazil Josimar 1986-os vb-n lőtt bombájának visszajátszását órákig lehetne nézni. José Luis Sierra tért ölelő indítása Marcelo Salasnak az 1998-as vb-n, hátsó kameraállásból: tananyag. No meg az a labdaátvétel…


Mintha a 2018-as tornán Éver Banega és Lionel Messi őket másolta volna. Lehet, hogy Dél-Amerikában ez része az alaptantervnek? 


Ha már a világbajnokságok jól megörökített pillanatai: a 2006-os német–olasz elődöntőben Fabio Grosso tekerése ebből a szögből nézve még pazarabb, Giovanni van Bronckhorst Uruguay elleni 2010-es rakétáját a kapufától szemlélve döbben rá az ember, milyen csodálatos gól ez egy védőtől. A 2014-es vb legszebb találatához kétség sem férhet: Daley Blind beívelése és Robin van Persie fejese az oldalvonaltól nézve felejthetetlen (de talán az összes kameraállásból az).

 

A tavalyi, oroszországi világbajnokságon Philippe Coutinho Svájc ellen megmutatta, hogyan kell becsavarni, mint Beckham. A későbbi győztes Franciaország védője, Benjamin Pavard pedig Argentína ellen lőtt olyan gólt, ami minden kameraállásból kellemes a szemnek. De ebből különösen. A jól elkapott pillanatok közé sorolhatjuk Tom Huddlestone (Tottenham) Arsenal elleni találatát, a labda csapattársa, Rafael van der Vaart lábai között suhant a hálóba – szemből nézve látszik tökéletesen, mennyire fájt volna a hollandnak, ha…

 

Michael Essien (szintén) „ágyúsok” elleni löketének visszajátszásai is magukért beszélnek, és hogy az Arsenal-szurkolók ne érezzék azt, hogy eme cikk szeretett klubjuk ellen szól, ide kívánkozik Aaron Ramsey elképesztő gólja a Galatasaray elleni meccsről. A hátsó kameraállás pazar, hogy mennyire, azt Wojciech Szczesny reakciója is mutatja…

 

Tudsz te ilyet, Marco? Kérdezték Asensiót a társak a Las Palmas elleni bajnokin, ő meg csak annyit felelt: „fogjátok meg a söröm”!

 

Paul Pogba még a Juventus játékosaként csavart szenzációs gólt az Udinese ellen, a hátsó kameraállás itt is szinte tökéletes. Az exbarcás Adriano a katalánok színeiben nem akármilyen találatot szerzett az Atlético Madrid ellen, a közönség soraiból kamerázó szurkoló felvétele pedig mestermunka. Hakim Zijes Bayern München elleni Bajnokok Ligája-meccsen bemutatott keresztpasszát pedig csak úgy itt hagyjuk…

 

Természetesen cikkünk a teljesség igénye nélkül készült, ha Önöknek is van kedvenc futballpillanatuk, amely a legjobb kameraállásból látható, küldjék el nekünk a hozzászólások között!

2021.09.23 23:33:23

Minden más foci MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Arra képes, hogy tisztában legyen vele, minek hol a helye és az ideje.

2021.09.23 23:49:30

Minden más foci MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Frank Lampard: »Mindig képes voltam reagálni az általa támasztott kihívásokra, még ha nem is feltétlenül úgy, ahogyan ő szerette volna. Azt viszont nagyon tudta, hogyan hozza ki belőlem a legjobbat. Sohasem lettem volna labdarúgó, ha nincs apám ambíciója, kemény munkája és elképzelése.«

2021.09.22 13:04:39

Minden más foci CSILLAG PÉTER

A Tokaj-Certa Kupán olyan majdani klasszisok játszottak, mint Zvonimir Boban vagy Robert Jarni.

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.