Amiért érdemes futballt nézni: nagy pillanatok tökéletesen megörökítve

Vágólapra másolva!
2019.03.06. 18:23
null
Benjamin Pavard épp az Argentína ellen lőtt gólját ünnepli – találatát a 2018-as vb legszebbjének választották (Fotó: AFP)
„A labdarúgás művészet, önmagunk kifejezésének csodálatos lehetősége” – mondta nekem a minap egy főként gyerekekkel foglalkozó futballedző. Sok minden megfordul eme mondat hallatán a korunk magyar labdarúgásán szocializálódó ember fejében, ám az igazság ott van a sorok között. Lehet szeretni és nem szeretni a sportágat (mindkettőre ad okot), de ha egy remek megmozdulást a tökéletes szögből/kameraállásból látunk, néhány pillanatra elfelejtjük a rossz érzéseket. A kérdés tehát adva van: melyik a legjobban elkapott futballpillanat?

Egy tökéletes kameraállás növeli az adott mozzanat élvezeti értékét, és talán még némi pluszt is nyújt a már ezerszer látott jelenetekhez. Kiindulópontként megmutatjuk Lasse Schöne szabadrúgásgólját a Real Madrid ellen – biztosan sokan látták a mérkőzést és ezt a találatot is, de a lelátóról rögzített felvétel mintázza azt, miről is szólna eme írásunk.


Talán nem vagyok egyedül azok között, akiknek egyébként a témában elsőre az évszázad mérkőzésén az évszázad gólját szerző Puskás Ferenc ugrik be: az Aranycsapat legendájának visszahúzós csele és lövése a rövidbe a kapu mögötti kameraállásból nézve lenyűgöző. Az élményt Szepesi György kommentálása teszi teljessé. „Puskás cselt csinál, lő, gól!”

Természetesen Roberto Carlos fizikai törvényeket meghazudtoló szabadrúgásgólját nem lehet elégszer megnézni, különösen EBBŐL a kapu mögötti kameraállásból. A brazil klasszis évekkel később azt mondta: „nincs magyarázat erre a gólra, a labda útját nem lehet így kiszámítani. A labdát a nehezebb részével, azaz a szeleppel magam felé fordítva tettem le, és elrúgtam. Tudtam, hogy csavarodni fog, de hogy ennyire, azt nem gondoltam.”

A nosztalgiánál maradva: emlékeznek még Gheorghe Hagi Kolumbia ellen lőtt pazar góljára az 1994-es világbajnokságon?A kapus szemszögéből még lenyűgözőbb.A brazilJosimar 1986-os vb-n lőtt bombájának visszajátszásátórákig lehetne nézni. José Luis Sierra tért ölelő indítása Marcelo Salasnak az 1998-as vb-n, hátsó kameraállásból: tananyag. No meg az a labdaátvétel…


Mintha a 2018-as tornán Éver Banega és Lionel Messi őket másolta volna. Lehet, hogy Dél-Amerikában ez része az alaptantervnek?


Ha már a világbajnokságok jól megörökített pillanatai: a 2006-os német–olasz elődöntőben Fabio Grosso tekeréseebből a szögből nézve még pazarabb, Giovanni van Bronckhorst Uruguay elleni 2010-es rakétájáta kapufától szemlélvedöbben rá az ember, milyen csodálatos gól ez egy védőtől. A 2014-es vb legszebb találatához kétség sem férhet: Daley Blind beívelése és Robin van Persie fejese az oldalvonaltól nézve felejthetetlen (de talán az összes kameraállásból az).

A tavalyi, oroszországi világbajnokságon Philippe Coutinho Svájc ellen megmutatta,hogyan kell becsavarni, mint Beckham.A későbbi győztes Franciaország védője, Benjamin Pavard pedig Argentína ellen lőtt olyan gólt, ami minden kameraállásból kellemes a szemnek.De ebből különösen.A jól elkapott pillanatok közé sorolhatjuk Tom Huddlestone (Tottenham) Arsenal elleni találatát, a labda csapattársa, Rafael van der Vaart lábai között suhant a hálóba – szemből nézve látszik tökéletesen, mennyire fájt volna a hollandnak, ha…

Michael Essien (szintén) „ágyúsok” elleni löketénekvisszajátszásai is magukért beszélnek,és hogy az Arsenal-szurkolók ne érezzék azt, hogy eme cikk szeretett klubjuk ellen szól, ide kívánkozik Aaron Ramsey elképesztő gólja a Galatasaray elleni meccsről. A hátsó kameraállás pazar, hogy mennyire, azt Wojciech Szczesny reakciója is mutatja…

Tudsz te ilyet, Marco? Kérdezték Asensiót a társak a Las Palmas elleni bajnokin, ő meg csak annyit felelt: „fogjátok meg a söröm”!

Paul Pogba még a Juventus játékosaként csavart szenzációs gólt az Udinese ellen,a hátsó kameraállás itt is szinte tökéletes. Az exbarcás Adriano a katalánok színeiben nem akármilyen találatot szerzett az Atlético Madrid ellen,a közönség soraiból kamerázó szurkoló felvételepedig mestermunka. Hakim Zijes Bayern München elleni Bajnokok Ligája-meccsen bemutatott keresztpasszát pedig csak úgy itt hagyjuk…

Természetesen cikkünk a teljesség igénye nélkül készült, ha Önöknek is van kedvenc futballpillanatuk, amely a legjobb kameraállásból látható, küldjék el nekünk a hozzászólások között!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik