ILKU MIKLÓS
ILKU MIKLÓS
2020.04.27 18:09 Frissítve: 2020.04.27 18:58

Ahogy mi megéltük: „Az asztalon táncoltak, és azt énekelték, összetörünk mindent”

Sorozatunkban személyes élmények alapján elevenítünk fel egy-egy emlékezetes mérkőzést, eseményt. A 16. részben Ilku Miklós eleveníti fel a 2018-as labdarúgó-világbajnokság döntőjét, és ami az azt követő sajtótájékoztatón történt. 

Didier Deschamps-ot később a sajtótájékoztatón is megünnepelték játékosai (Forrás: AFP)


Moszkva, 2018. július 15., délelőtt 10 óra. Eljött a nagy nap, a világbajnokság döntője. A közeli metrómegállóból özönlenek a szurkolók a Luzsnyiki Stadionhoz, a kapukat csak araszolva lehet megközelíteni. A mérkőzés ugyan csak 19 órakor kezdődik, de már francia és horvát mezes drukkerek töltik meg a környéket. No, meg a házigazdák: az orosz szurkolók a döntőre is a szbornaja mezében érkeztek, és a meccs alatt önmaguk szórakoztatására többször rázendítettek a „Rosszija” rigmusra.

A tudósítók a szurkolókhoz hasonlóan már órákkal a kezdés előtt a sajtószobában sürögtek-forogtak, hiszen a felvezetés legalább annyira fontos, mint maga a mérkőzés. Így gondolta ezt a mexikói rádió két riportere is, akik a várakozás feszültségét emelkedett hangnemben (konkrétan ordítozva) vezették le – néhány perccel később a biztonsági személyzet intette csöndre őket, mindenki nagy örömére.

ÖN JÖN!

Várjuk olvasóink hasonló személyes történeteit, a legérdekesebbeket vasárnaponként megjelentetjük a Nemzeti Sport Online-on! A történeteket egy azokhoz kapcsolódó személyes emlékről készült fotó kíséretében az ahogymimegeltuk@gmail.com e-mail címre várjuk!

Szabó Áron: „Gascoigne piás nyolcas (volt), de vizesnyolcas soha!”

Farkas Péter: „No, kisfiam, hiába üvöltöztél, jönnek haza az aranylábúak!”     

Egy világbajnoki döntő mindig különleges, pláne, ha megadatik valakinek, hogy a helyszínen tekintheti meg – a munka ilyenkor édes teher. A francia válogatott ellentmondást nem tűrő játékkal 4–2-re legyőzte a három hosszabbításos párharc után fizikailag kikészült Horvátországot. A viharfelhők gyülekeztek már a döntő alatt, s az éremátadásra már szakadó esőben került sor. Teljes volt a katarzis, senkit sem zavart az égi áldás. Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök és Gianni Infantino FIFA-elnök villámgyorsan kapott egy-egy esernyőt, azt a fejük fölé tartó önkéntessel…

A buli a sajtótájékoztatón folytatódott: a friss világbajnok szövetségi kapitány, Didier Deschamps épp az első újságírói kérdést válaszolta meg, amikor játékosai benyitottak a terembe, és elkezdték vízzel és pezsgővel locsolni. Paul Pogba és friss világbajnok csapattársai az asztalon táncoltak közben, és azt énekelték, hogy „összetörünk mindent”. Egy-két mikrofon és pohár lett csak az áldozat szerencsére, de ez most senkit sem érdekelt.

Igy kell unnepelni #france #worldchamps #hangulat #tabledance #worldcup2018 #azestfénypontja #arcok

64 Likes, 6 Comments - Miklos Ilku (@ilqmike) on Instagram: "Igy kell unnepelni #france #worldchamps #hangulat #tabledance #worldcup2018 #azestfénypontja #arcok"
Nem sokkal éjfél előtt a stadion környékén örömittas francia szurkolók énekeltek, mi pedig egy korsó sörrel zártuk küldetésünket – persze szigorúan alkoholmentessel, hiszen a FIFA előírásai szerint a stadionokban csak ilyet lehet kapni. A franciákéhoz hasonlóan a mi örömünk is teljes lett: vége lett a világbajnokságnak, a közel öt hétig tartó, rendkívül fárasztó oroszországi küldetést sikerrel zártuk.

Bármikor újrakezdeném…

Ilku Miklós ereklyéje a 2018-as vb-döntőről

KORÁBBI ÍRÁSAINK

Kun Zoltán: Fradi-Ajax ezerötért – életre szóló élmény

Smahulya Ádám: Ilyen volt Ronaldinho szabadrúgásgólja Emma néni portáján

Malonyai Péter: Telexsokk Havannában – nem megyünk az 1984-es olimpiára

Ritz Balázs: „A román szurkolók, amit tudtak, közénk hajítottak”

Marosi Gergely: „Brazil szurkolók ezrei ülnek. Mint a zombik”

Ballai Attila: Vb-szereplést ért az osztrákverés 35 éve

Szűcs Miklós: „A lelátó még percekkel később is a veszteseket ünnepelte”

Kocsmár-Tóth István: „Szalaaaiiii! Nem kapok levegőt! Kit érdekel! Szalaaaaiiii!”    

Szeli Mátyás: „Attól féltem, hogy rám esik egy világsztár”     

L. Pap István: „Olimpiai arany valahol a Bakonyban”

Somogyi Zsolt: „Senki sem mondta, hogy a futballbarátság ilyen fájdalmat okozhat"      

Őri B. Péter: „Felkaptam a széket, és szinte önkívületi állapotban üvöltöttem”

Nagy Zsolt: „Akkorát csaptam az asztalra, hogy kiborult a paprikás krumpli” 

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.