Afrika-kupa: vége a házigazda csodájának, Ghána döntőben

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.05. 22:22
null
Ghána könnyedén legyőzte a házigazdát, ezzel döntőbe jutott (Fotó: Reuters)
Elefántcsontpart mellett Ghána jutott be a labdarúgó Afrika-kupa fináléjába, miután közvetlenül a szünet előtt szerzett két góljával eldöntötte a házigazda Egyenlítő-Guinea elleni elődöntőt. A végeredmény 3–0 lett.

 

Ghána a csapatkapitány Asamoah Gyan nélkül kezdte a találkozót, a rutinos játékos ugyanis megsérült a negyeddöntőben, így nem léphetett pálylára. Egyenlítői-Guineánál ott volt a kezdőben a Tunézia elleni negyeddöntőben duplázó Javier Balboa. A malabói stadion szépen lassan meg is telt a kezdésre, így szinte telt ház előtt rendezték az elődöntőt.

Ghána kezdett jobban a találkozón, Mubarak Wakaso már a 3. percben kapura küldött egy veszélyes szabadrúgást, de Felipe Ovono ura volt a helyzetnek és elütötte a labdát. Az első tíz perc ghánai fölénye után Egyenlítői-Guinea kijött a szorításból, többet támadott, de a befejezésekbe rendre hiba csúszott. A félidő derekához közeledve nőtt a pályán a feszültség, egyre több volt a kemény belépő és a szabálytalanság.

A 41. percben büntetőhöz jutott Ghána: Kwesi Appiah tolta meg a labdát a tizenhatoson belül, Ovono kapus azonban kapujából kirontva elütötte a támadót, a játékvezető azonnal a büntetőpontra mutatott. A labda mögé Jordan Ayew állt és nagyon higgadtan értékesítette a 11-est, a bal alsóba lőtt a jobbra dőlő Ovono mellett. (1–0)

Ám ekkor még nem volt vége az első félidőnek, az igazi hideg zuhany a hosszabbítás első percében jött Egyenlítői-Guineának. A nagy erőkkel rohamozó házigazda kinyílt hátul, ezt használta ki Ghána és egy remek kontra végén Christian Atsu gurított a jobb oldalon felfutó Wakasóhoz, aki egy csel után középről 12 méterről okosan a bal alsóba helyezett. (2–0)

Az első félidő hajrájában így gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést Ghána, a szünet után nagy változás kellett volna a házigazdától, melynek az első félidőben kaput eltaláló lövése sem volt. Ez azonban nem igazán jött el. Sőt! A 75. percben végleg pontot tett a dolgok végére Ghána: Ovono ismét rosszul jött ki a kapujából, Appiah elvitte mellette a labdát, majd középre gurított, ahol az érkező André Ayew az üres kapuba belsőzött. (3–0)

A 82. percben félbe kellett szakítani a mérkőzést, ugyanis a szurkolók áttörték a kerítést és bejutottak a pályára, legalábbis a futópályára. Mindeközben műanyag palackok repültek a pályára... Az incidens miatt sokáig állt a játék. Az eset már a félidőben kezdődött: a ghánaiak csak páncélos rendfenntartók kíséretében tudtak bevonulni az öltözőbe, ugyanis a szurkolók köveket és palackokat dobáltak rájuk. Már ekkor bemondták, hogy ha nem marad abba, akkor félbeszakíthatják a mérkőzést. Erre a találkozó hajrájában sor is került...

A rendőrség helikopterekkel próbált rendet teremteni, ám a palackok és a kövek továbbra is záporoztak. Már az egyenlítői-guineai játékosok is kivonultak a futópályára, hogy nyugtassák a szurkolókat, de nem jártak túl sok sikerrel...

Bő fél óra után folytatódott a játék, a hátralévő idő azonban már semmihez sem volt elég Egyenlítői-Guineának, így Ghána jutott a döntőbe. A házigazda a Kongói DK-val találkozik a bronzmeccsen.

AFRIKA KUPA 2015
ELŐDÖNTŐ
Ghána–Egyenlítői-Guinea 3–0
(J. Ayew 42. – 11-esből, Wakaso 46., A. Ayew 75.)
A DÖNTŐBEN
Ghána–Elefántcsontpart

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik