Afrika-kupa: Manénak még a BL- és PL-győzelemnél is többet jelent a diadal

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.02.07. 17:17
null
<strong>Sadio Mané</strong> tizenegyese döntött (Fotó: AFP)
Mint ismert, az idei Afrika-kupa döntőjét Szenegál nyerte meg azt követően, hogy a fináléban tizenegyesekkel legyőzte Egyiptomot. A győzelem után a Liverpool angol bajnok és Bajnokok Ligája-győztes támadója úgy nyilatkozott, hogy mindennél többet jelent számára ez a trófea – olvasható a BBC-n.

Szenegálnak már két elveszített Afrika-kupa-fináléja is volt, három évvel ezelőtt Algériától szenvedett vereséget. Most azonban Sadio Mané értékesített tizenegyese azt jelentette, hogy a szenegáliak elhódították a hőn áhított serleget.

„Ez életem legszebb napja, és ez pályafutásom legértékesebb trófeája – nyilatkozta a mérkőzés után a Liverpool friss Afrika-bajnoka. – Megnyertem már a Bajnokok Ligáját, és van még pár trófeám, de ez különleges számomra. Ez többet jelent nekem.”

„Boldog vagyok, magam, a hazám és a családom miatt is” – tette hozzá a 29 éves játékos, aki a rendes játékidőben még kihagyta a büntetőjét.

„Amikor kihagytam az elsőt, az nagy csapás volt számomra – emlékezett vissza Mané. – De aztán odajöttek hozzám a csapattársaim, és azt mondták: »Sadio, mi együtt nyerünk és együtt veszítünk. Ismerünk téged. Már eddig is annyi mindent tettél értünk. Lépj tovább!«”

„Ez erősebbé tett, és azt hiszem, ez jelentette a különbséget a második tizenegyesnél. Odajöttek hozzám, és azt mondták: »Sadio, hiszünk benned.« Ez pluszmotivációt adott. A trófea az egész szenegáli csapatot illeti, mindenki megérdemli, hogy részese legyen a sikernek” – jelentette ki Mané, aki éjjel a trófeával és az aranyéremmel a nyakában aludt, majd kelt fel reggel.

A korábbi (1994) ANK-győztes nigériai csatár, Daniel Amokachi úgy fogalmazott a Liverpool klasszisáról, hogy nagy jellemről tett tanúbizonyságot azzal, hogy másodszorra is odaállt a tizenegyesponthoz.

„Nem voltam benne biztos, hogy belövi, de láthattuk, hogyan varrta be a labdát a sarokba. Ilyen egy sztárjátékos. Láttuk már hibázni a Liverpoolban, de amit beletesz minőséget a játékba, végül mindig kamatozik” – állapította meg Amokachi.

Az elefántcsontparti Yaya Touré, aki 2015-ben nyert Afrika-kupát, Mané bátorságát emelte ki a döntő után.

Efan Ekoku korábbi nigériai válogatott játékos is őt méltatta, „az élete legnagyobb rúgása” megállapítást használva a tizenegyesére.

„Nagyon örülök Sadio Manénak. Sok mindenen ment keresztül a válogatottban. Bátor volt, és micsoda végrehajtás volt (a végső tizenegyes – a szerk.)! Olyan erős és pontos volt a lövés, hogy a kapus nem érhetett oda.”

A TIZENEGYESPÁRBAJ

A MÉRKŐZÉS ÉLŐ, SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSA ITT!

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
DÖNTŐ
Egyiptom–Szenegál 0–0 – 11-esekkel 2–4
Yaoundé, Stade d'Olembé, 40 000 néző. Vezette: Victor Gomes (dél-afrikai)
Egyiptom:
Gabaszki – Asur, Abdel Monem, Mahmud Hamdi, Fatuh – el-Neni, Fathi (Lasin, 99.), el-Szolia (Trezegé, 59.) – Szalah, Mosztafa Mohamed (Marvan Hamdi, 59.), Marmus (Zizo, 59.). Szövetségi kapitány: Diaa al-Szajed (Carlos Queiroz eltiltása miatt)
Szenegál: É. Mendy – B. Sarr, Abdou Diallo, Koulibaly, Ciss – N. Mendy, Kouyaté (P. Gueye, 66.) – I. Sarr (B. Dia, 77.), I. Gueye, Mané – Diédhiou (D. Dieng, 77.). Szövetségi kapitány: Aliou Cissé

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik