nemzetisport.hu 2015.01.17 18:59 Frissítve: 2015.03.25 01:45

Becsődölt „Csődörök” és négy gól az Afrika-kupa nyitó napján

Az Afrika-kupa nyitó mérkőzésén az A-csoportban a hazai válogatott, Egyenlítői-Guinea Kongó csapatával találkozott, és változatos meccsen döntetlen született, míg a másik mérkőzésen Gabon taktikus játékkal legyőzte a Csődörök becenevű Burkina Fasót.

Aubameyang és a gaboni válogatott remekül kezdett az Afrika-kupán (Fotó: Reuters)

 

 
„Egy futballkultúra, amelyben bármi megtörténhet – mint a mesében” – indít a Népsport afrikai blogja, a Mesebeli Afrika, amely a háttér szolgáltatása mellett természetesen végig is követi a 2015-ös ANK küzdelmeit.

Akinek még maradtak kérdései, itt tájékozódhat: csoport- és csapatbemutatók, keretek, selejtezős eredmények!

Nehezen akart megkezdődni, de végül csak sikerült... Egyenlítői-Guinea legnépesebb városában, Batában végre megkezdődhetett a 2015-ös Afrika-kupa.

Rosszak az edzőpályák, a szállodák nem megfelelőek, elégedetlenkednek a résztvevő csapatok, de az ismert ebolapánik miatt alig 50 napjuk volt a helyieknek felkészülni az eseményre. Ehhez képest nem is volt olyan vészes az első nap.

 

EGYENLÍTŐI-GUINEA–KONGÓ

AFRIKA-KUPA
A-CSOPORT
EGYENLÍTŐI-GUINEA–KONGÓ 1–1
(Nsue 16., ill. Bifouma 87.)
Bata. V: Gassama

Nem kellett sokáig várni, hogy megszülessen a 2015-ös Afrika-kupa első gólja, mert a 16. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat. A korábbi spanyol utánpótlás-válogatott Nsue kapott remek átadást lesgyanús szituációban Kikétől, és hét méterről a kimozduló kapus lába között a kapuba lőtt. 1–0

Jobban játszott valamivel a kongói együttes, de a kevés helyzetéből egyet gólra váltó hazaiak előnyével ért véget az első játékrész.

A második félidőre aktívabb, jobban játszó hazai csapat jött ki, ami meglepte a vendégeket.

A 61. percben növelhette volna előnyét Egyenlítői-Guinea, Balboa jobblábas lövését azonban szépen védte Mafoumbi.

Nsue is lőhetett volna még egy gólt, Mafoumbi viszont nem hagyta, és bravúrral védett. A 74. percben azonban nagyon rosszul futott ki a kapujából a kongói kapus, Nsue átemelte felette a labdát, de hiába örvendezett az ajándékjeggyel drukkoló nézők hada, a bíró les miatt nem adta meg a gólt.

Mindent egy lapra téve elkezdett támadni Kongó, és nagyon közel állt az egyenlítéshez a 83. percben, amikor egy alapvonal közeléből elvégzett szabadrúgás után a labda elszállt a berobbanó csatárok feje előtt, de a kapufa kisegítette a hazaiakat.

A 87. percben azonban már semmi sem segített. A jobbösszekötő helyén ugrott ki Bifouma, aki a kimozduló öt méterről a kimozduló kapus lába között rúgta be az egyenlítő gólt. 1–1

Az utolsó percekben már csak a védekezéssel törődött Egyenlítői-Guinea, és megköszönhette a kongói Malongának, hogy a 90. percben kihagyta százszázalékos helyzetét. Így valamelyik csapatnak nagyon fog hiányozni az elvesztett két pont.

 

BURKINA FASO–GABON

AFRIKA-KUPA
A-CSOPORT
BURKINA FASO–GABON 0–2
(Aubameyang 19., Evouna 72.)
Bata. V: Seechurn

A 2013-as ezüstérmes Burkina Faso nem állt könnyű feladat előtt, hiszen az Aubameyang vezette Gabon nehéz ellenfélnek ígérkezett, ráadásul jól ismerték egymást a játékosok, mivel a csoportmeccseken is találkoztak.

A 19. percben Burkina Faso nagy lehetőséget hagyott ki a gaboni kapu előtt, amit ugyancsak bánhatott, hiszen az ellentámadás után Gabon megszerezte a vezetést. Aubameyang kapott kiváló indítást, rá is szúrta, de a labda kijött Soulamáról. A dortmundi csatár szerencséjére újra lehetőséget kapott, egy hidegvérű csellel elküldte a menteni igyekvő védőt, majd nyolc méterről jobbal a bal felső sarokba vágta a labdát. 0–1

A gól előtt és után is többet támadott az esélyesebbnek számító Burkina Faso, de a gaboniak jól őrizték előnyüket. A 37. percben Pitroipa például már csak Ovonóval állt szemben, de hat méterről ajtó-ablak helyzetben a gaboni kapusba lőtt.

Az első félidőben fölényben játszott Burkina Faso, de a lényegében egyetlen helyzetét gólra váltó Gabon vezetett.

A második félidőben sem változott a játék képe, Gabon kiválóan rombolt, Aubameyang egyszer még helyzetbe is került. Az igazán nagy lehetőségek Burkina Faso előtt adódtak, csakhogy Ovono többször is bravúrral védett.

És ahogy az már lenni szokott, a kihagyott helyzetek megbosszulták magukat. A 72. percben szép ellentámadás után növelte előnyét Gabon. Aubameyangtól indult az akció, Bulot jobbról középre ívelt, Evouna pedig magasra felugorva az ötösről Soulama kapujába fejelt. 0–2

Azzal, hogy Gabon legyőzte a négyes legerősebbjének tartott Burkina Fasót, felcsillant az esély a csoportelsőségre. Ha így folytatja, megszerezheti.

 

2021.12.01 15:30:08

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Két piros lap, megdöngetett lécek itt és ott, kihagyott ziccerek, 11-espárbaj: a Horvát Kupában nyert az Eszék.

2021.12.01 00:01:10

Minden más foci ZOMBORI ANDRÁS

Folyamatosan változik a labdarúgás, így például bealkonyult a kirúgásnak és az emberfogásnak.

2021.11.30 21:42:20

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Az európai labdarúgás egyik legfontosabb trófeája.

2021.11.30 19:25:31

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT (percről percre)

A szentgyörgyiek már az első félidőben kétgólos előnyre tettek szert.