A labdarúgásnak nincs vetélytársa – íme, a világ legnépszerűbb sportágai!

KRASZNAI BENCEKRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2023.02.14. 14:29
null
KATTINTVA TELJES MÉRETBEN IS ELÉRHETŐ!
A földkerekség számos statisztikájával foglalkozó World Population Review nemrégiben arról közölt cikket, hogy egyes országokban melyik a legnépszerűbb sportág. A labdarúgás toronymagasan vezet, ám érdekesség, hogy a három legnépesebb ország egyikében sem ez a közönségkedvenc.

 

A labdarúgás gyakorlatilag egész Európában, Dél- és Közép-Amerikában, Afrikában, valamint a Közel-Keleten nagy fölényben van a többi sportággal szemben. A futballnak mintegy 3.5 milliárd rajongója van világszerte, s mintegy 200 millióan játsszák a világ 200 országában. Az összesítésből kiderült, hogy a világon a krikettet követik a második legtöbben (2.5 milliárd), harmadik a kosárlabda (2.2 milliárd) és negyedik a gyeplabda (2 milliárd).

A három legnépesebb országban nem a labdarúgás az első számú sportág, Kínában a kosárlabda, Indiában a krikett, az Egyesült Államokban az amerikai futball eseményeit követik legtöbben.

Európában öt olyan ország van, amelyben nem a labdarúgás dominál, Észtországban és Litvániában a kosárlabda a király, míg Finnországban és Lettországban a jégkorong a legnépszerűbb. Írországban a XIX. század végén létrejött, nemzeti sporttá váló gael futball (kelta futball) vezet.

Vannak olyan országok, amelyek a mai napig ragaszkodnak nemzeti sportágukhoz, Mongóliában például a mongol birkózásra kíváncsiak a legtöbben (a sportolók tradicionális öltözetben küzdenek egymással, az a vesztes, akinek a könyöke, a térde, vagy a feje előbb földet ér).

Akadnak további olyan sportágak, amelyek az élen állnak egyes országokban, Ausztráliában az ausztrál futball, az óceániai térségben a rögbi, Japánban, Kubában, a Dominikai Köztársaságban, Nicaraguában, Palaun, Panamában, Puerto Ricóban, Tajvanon és Venezuelában a baseball, míg Bhutánban az íjászat vezet.

Érdekesség, hogy noha a sportágak „versenyében” a negyedik helyen áll, a gyeplabda egyik országban sem vezető sportág.

A World Population Review összesítésében főként a Babbel által 2021-ben kiadott adatokra hivatkozott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik