Veretlenségi szériák: Juve 49, Honvéd 47, no de kié a 108?

Vágólapra másolva!
2012.11.06. 16:57
null
Az abidjani szurkolók hihetetlen ASEC-sikersorozatnak tapsolhattak (Fotó: Action Images)
A világfutball leghosszabb aktuális élvonalbeli veretlenségi szériája szakadt meg szombaton, amikor az Inter a Derby d'Italián meglepő, de egyáltalán nem érdemtelen 3–1-es győzelemmel sokkolta a Juventust. A torinóiak először hajoltak meg a bő egy éve átadott saját stadionjukban, egyben 49 bajnoki mérkőzés után szenvedtek újra vereséget. Hogy mire elég egy 49 meccses pazar veretlenségi sorozat? Még a kontinentális toplistán sincs csúcsközelben, miközben a világ- és a kontinentális rekord is száz veretlen találkozó fölött van. Minden idők leghosszabb élvonalbeli futballveretlenségeivel foglalkozunk.

Egy tízes veretlenség már nagy szó a bajnokságban. Húszmeccses veretlenség nagyon jó esélyt ad egy bajnoki címre. Harminc (vagy akár egy teljesen veretlen szezon) már nagyon ritkán jön össze. Ötven pláne. Száz pedig... nos, a fellelhető adatok szerint élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban ez mindössze két csapatnak sikerült.

SZÁZ FÖLÖTT

A futballannalesek szerint a leghosszabb élvonalbeli veretlenségi széria az elefántcsontparti ASEC Mimosas nevéhez fűződik: az „elefántok” legeredményesebb kirakatcsapatát ráadásul egy olyan tréner vezette, akit sokan ismernek Európában is. A klubelnök, Roger Ouégnin kérésére Abidjanba szerződő francia Philippe Troussier (azaz a Fehér Boszorkánydoktor) megkapott pénzt, paripát és fegyvert, hogy a klub saját kitűnő utánpótlására támaszkodva verhetetlen gárdát hozzon össze.

Az ASEC akadémiájának bejárata: Afrika egyik legjobb futball-műhelye
Az ASEC akadémiájának bejárata: Afrika egyik legjobb futball-műhelye

Sikerült: az ASEC 1989 és 1994 között – az első négy évben Troussier-vel, majd Eustache Mangléval, illetve Charles Rösslivel a kispadon – egyszer sem szenvedett vereséget az elefántcsontparti bajnokságban. A sorozat 108 mérkőzést számlál. A Mimózák közben persze totálisan eltiporták a hazai ellenállást, 1990 és 1995 között minden bajnoki címet megnyertek (összesen most 23-nál tartanak). Az ASEC sikerszériája egyben az elefántcsontparti válogatottnak is hasznára vált, hiszen a nemzeti csapat 1992-ben az abidjani „verhetetlenekre” építve szerezte meg története egyetlen kontinensbajnoki címét. Az aranyérmes keretben kilenc játékos (Losseni Konaté, Basile Aka Kouamé, Lassina Dao, Arsene Hobou, Sam Abouo, Saint-Joseph Gadji-Celi, Lucien Kassy, Donald-Olivier Sié, Abdoulaye Traoré) képviselte az ASEC-et.

Érdekes módon a hazai verhetetlenség nem konvertálódott nemzetközi sikerekké, az ASEC 1998-ban tudott csak afrikai Bajnokok Ligáját nyerni, majd hihetetlen módon a következő év februárjában mindössze egy tizennyolc évnél idősebb játékossal a csapatban hódította el az afrikai Szuperkupát.

A világrekordot jelentő sorozat 1994 júniusában szakadt meg, amikor Elefántcsontparton már alighanem mindenki beletörődött az ASEC sikerszériájába. A bajnokság a szokott mederben poroszkált (az ASEC 11–1–0-val kezdte az idényt), az abidjaniak ráadásul megdöntötték a Steaua Bucuresti fennálló világcsúcsát is. A tizenharmadik fordulóban jött a szenzáció: az SO Armée 2–1-re megverte az uralkodókat. Kilencvenhat győzelem és tizenkét döntetlen után szembesültek az ASEC labdarúgói a vereséggel. „Bosszújuk” brutális volt, a következő körben a Man elleni meccset 11–0-ra nyerték meg a Mimózák, gólvágójuk, Ben Badi nyolcszor talált be.

Kellett őket felbosszantani.

A másik, százon túljutó csapat a román Steaua, amely nem kis hátszéllel gázolta le a bajnoki mezőnyt a nyolcvanas években. A bukarestiek Jenei Imre, majd Anghel Iordanescu irányításával európai szinten is kitűnő csapatot hoztak össze – ebben nyilván kulcsszerepe volt annak, hogy bármelyik román játékost meg tudták szerezni –, és 1986-ban első kelet-európai csapatként megnyerték a BEK-et, majd az európai Szuperkupában is diadalmaskodtak. 1986 júniusa és 1989 szeptembere között 104 román bajnoki meccset számlált a veretlenségük, amelyet aztán a városi rivális Dinamo szakított meg egy 3–0-s, meghökkentően sima sikerrel a Ghenceában. A Steaua sztárjai nem bírták a vereséget, a szelídséggel nem vádolható Gheorghe Hagi például leterítette Ioan Lupescut, így kiállították.

„Óriási ünnep volt az öltözőben, aztán a saját stadionunkban rengeteg szurkoló várt minket. A mi meccsünk volt ez, akár hetet is vághattunk volna” – emlékezett vissza a „sorozatgyilkosságra” az első gólt szerző Dorin Mateut.

A győzelem egyben őrségváltást is jelentett: a Dinamo egy ponttal megelőzte a Steauát a versenyfutásban, és 1984 után visszaszerezte a bajnoki címet.

A MESSZE TÁVOLBAN A TÖBBIEK

A fenti két veretlenségi sorozathoz még csak hasonlót sem tudtak más csapatok összehozni, az örökranglista harmadikja a tunéziai Espérance, amely 1997 és 2001 között őrizte meg 85 meccsen keresztül a veretlenségét, míg az egyiptomi al-Ahli 2004 és 2007 között egymás után 71 találkozón nem kapott ki.

A következő a sorban az európai ranglistamásodik moldovai Sheriff: a messze legtehetősebbnek számító helyi klub 2006 és 2008 között 63 mérkőzést tudott le bajnoki vereség nélkül. Ebben az időszakban lett a Sheriff veretlenül bajnok – ezt más csapat nem tudta addig megtenni a moldovai pontvadászatban –, no meg persze 2001 és 2010 között az összes aranyérmet begyűjtötte. A szériának az utált rivális Zimbru Chisinau „csapott oda”, 1–0-ra győzött a Sheriff arénájában.

A Sheriff éppen egy veretlen mérkőzéssel előzte meg a Celtic legendás csapatát, amely 1915 és 1917 között 62 skót bajnokit vívott meg sikerrel (vagy legalább félsikerrel) Willie Maley menedzser irányításával. A széria különlegessége a Raith Roversnek és a Motherwellnek kiosztott kettős csapás, ezek ugyanis egy napon születtek! 1916. április 15-én a Celtic reggelire felfalta hazai pályán a Raith Roverst (6:0), majd elutazott a Motherwellhez, és késő délután már ott nyert 3:1-re. Egyébként aznap a Motherwell is két bajnokit játszott (és a másikat is elvesztette).

Az észt Levadia Tallinn 2008–2009 között jutott el 61-ig, majd 2009 novemberében meghajolt a Trans Narva előtt. Belgiumban a mai napig közmondásos az Union Saint-Gilloise nemzeti rekordja, a veretlenségét 1933–1935 között megőrző csapat a „Hatvanas Union” néven ismert. Akkori csapatkapitányáról, Jules Pappaertről nevezték el a szezonbeli leghosszabb veretlenségi szériát bemutató belga csapatnak járó trófeát. A sorozatnak 1935 februárjában a Daring Club de Bruxelles vetett véget.

Ötvenkilenc mérkőzéses a dél-amerikai rekord (Boca Juniors, 1924 és 1927 között), egyben az örmény csúcs is (Pjunik Jereván, 2002–2004, illetve Sirak, 1993–1995). Ázsiában a kínai Dalian Vanda a rekordtartó, 55 veretlen bajnokival 1995 és 1997 között, Óceániában az ausztrál Brisbane Roar, 36-tal. Ötven fölötti szériával büszkélkedhet még az olasz AC Milan (58), a görög Olympiakosz (58), a lett Skonto (58), a portugál Benfica (56), az uruguayi Penarol (56), a portugál Porto (55, 2010 és 2012 között – ez a legutóbbi ötven fölötti kontinentális sorozat; illetve 53 1994 és 1996 között), az ukrán Sahtar Doneck (55), a holland Ajax (52) és az egyiptomi Zamalek (52) is.

Klasszisok egymás között: Marco van Basten és Paul Gascoigne egy Milan–Lazio után
Klasszisok egymás között: Marco van Basten és Paul Gascoigne egy Milan–Lazio után

A TOPLIGÁK

A topliga-rekordot az olasz AC Milan tartja, amely az Arrigo Sacchi által kidolgozott gyilkos gépezet továbbfejlesztésével vált verhetetlenné, méghozzá Fabio Capello irányításával. A Milan 1991 májusában kezdte a sorozatát, és 1993 májusáig – 58 bajnokin keresztül – nem is adta meg magát olasz földön. Tovább növeli a Milan-menetelés értékét, hogy a Serie A ekkor a csúcson járt, elvitathatatlanul a legjobb európai bajnokságnak számított – hogy mást ne mondjunk, 1988 és 1994 között a 36, európai kupadöntőt vívó csapatból 17 olasz volt. A „Legyőzhetetlenek” szériájára a Parma, illetve kolumbiai csatára, Faustino Asprilla eresztette rá a rolót egy irgalmatlanul nagy szabadrúgásgóllal a San Siróban.

Kontinensünk többi nagy bajnokságában még nem sikerült az ötvenet elérni. Angliában Arsene Wenger nagyszerű Arsenalja 2003 és 2004 között 49 mérkőzésen őrizte meg a veretlenségét, közben veretlenül bajnokságot nyerve (2003–2004-ben 26–12–0 volt a mérlege). Az ötvenedik – akárcsak most a Juventusnak – nem jött össze, és akkor is az egyik legnagyobb rivális volt a „tettes”: a Manchester United Ruud van Nistelrooy és Wayne Rooney góljával verte meg 2–0-ra az „ágyúsokat”.

49 veretlenül – hirdetik az Arsenal-szurkolók
49 veretlenül – hirdetik az Arsenal-szurkolók

Spanyolországban Barcelona ide, Real Madrid oda, a leghosszabb bajnoki veretlenségi sorozat a baszk Real Sociedadé, amely fénykorában, 1979 és 1980 között 38 mérkőzésen nem talált legyőzőre. Az 1979 áprilisában kezdődő menetelés 1980. május 11-én ért véget – és a csúcsbeállítást is a „féltékeny” Real Sociedad akadályozta meg, amikor 2011 áprilisában megverte a rekordot megcélzó Barcelonát.

A Bundesliga-rekorder a Hamburger SV, amely 1982 januárjától egy éven keresztül maradt veretlen, 36 bajnokit letudva közben. A HSV nagyszerű sorozatát a Borussia Dortmund megközelítette, de nem tudta megdönteni – pont a hamburgiak „nyírták el” most szeptemberben a BVB szériáját. A francia csúcsot a remek játékerőt képviselő (és igen szép futballt játszó) Nantes aranycsapata tartja 32-vel 1994–1995-ből – érdekesség, hogy a hazai veretlenségi rekord is a „kanáriké”, 92 meccsel (1976 és 1981 között).

A KÖVETKEZŐT!

Adódik a kérdés: mely csapaté a jelenlegi leghosszabb bajnoki veretlenségi széria? A válasz Afrikából érkezik: a kontinens prominens alakulatának számító, Kongói DK-beli Mazembe 46 mérkőzésnél jár. Lehetne már 47 is, de Kinshasában zavargások törtek ki, így a Motema Pembe elleni bajnokit elhalasztották – a sorozat így csak november hetedikén, a Sanga Balende ellen folytatódhat. (folytatódott is, végül pedig pont a Motema Pembe ellen ért véget, 49 meccs után – a szerk.)

MI A HELYZET ITTHON?

Kocsis és Puskás gólöröme a Honvéd mezében (Fotó: Imago)
Kocsis és Puskás gólöröme a Honvéd mezében (Fotó: Imago)

Zárjuk a körképet minden idők leghosszabb magyar bajnoki veretlenségi szériájával, már amennyire ezt a fennmaradt évkönyvekből rekonstruálni lehet. A korabeli kereszttáblák (amelyekben nem jelölték a fordulószámot) megnehezítik a számítást, de valószínűnek látszik, hogy a magyar rekord a nagy Honvédé: a Bp. Honvéd 1951. szeptember 2. (a Salgótarján elleni 1:0-s vereség) és a Bp. Dózsától 1953. május 31-én elszenvedett kiütés (2:5-ös kudarc) között negyvenhét bajnoki mérkőzésen keresztül nem kapott ki, s ennek megfelelően veretlenül is nyerte meg az 1952-es bajnokságot.

A Honvéd nagy szériája az 1951-es szezon 14. fordulójában, Salgótarjánban elszenvedett vereség (gólszerző: Kovács Sándor) után kezdődött a Dorog 6:3-as legyőzésével. A negyvenhetes sorozat végül a Dózsa ellen szakadt meg, és az újpestiek ellen került közben komoly veszélybe: a lila-fehérek Virág István duplájával a 76. percig 2:0-ra vezettek Kispesten az 1952-es szezon 26. (utolsó) fordulójában, de Puskás Ferenc és Bártfai Vilmos válaszolt – enélkül a veretlen bajnoki cím úszott volna el. 1953. május 24-én Budai II László mentette meg a hajrában a Honvédot a Győri Vasas ETO ellen, hogy aztán egy héttel később a Megyeri út 22 ezer nézője előtt az újpestiek 5:2-re elporolják a korszak legendás csapatát.

A Dunaferr 1999–2000-es hatalmas menetelése 41 veretlen bajnoki mérkőzésen keresztül tartott, míg az Újpest és a Debrecen 31-es bajnoki klubrekordot mondhat magáénak. A Ferencváros klubrekordja 1931–1932-ben harminchat mérkőzést számlált (benne a legendás, százszázalékos szezonnal), míg a legtöbb nagy menetelést az MTK mutatta be. A fővárosi kék-fehérek 1913–1917 között 39, ezt követően 1917–1918 között 33, 1918–1919-ben 24, 1919–1920-ban 25, 1920–1921-ben 22, 1921–1923 között 30, 1923–1924-ben 36 mérkőzésen keresztül őrizték meg bajnoki veretlenségüket – hasonló dominancia kevés volt a magyar labdarúgás történetében. Az MTK-nak immár Hungária néven 1935–1936-ban is volt egy huszonnyolcas szériája. De negyvenhétre még a korabeli magyar futballt teljesen uraló, egymás után tízszer bajnoki címet ünneplő MTK sem volt képes – a hazai dicsőség az élvonalbeli veretlenségi sorozatokat tekintve a Honvédé.

A NAGY HONVÉD-MENETELÉS
1951. 09. 02. Salgótarján 0:1
1951. 09. 09. Dorog 6:3
1951. 09. 13. Szegedi Petőfi 4:1
1951. 09. 16. Vörös Lobogó Sortex 1:0
1951. 09. 22. Vasas 4:1
1951. 10. 21. Csepel 1:1
1951. 10. 28. Diósgyőr 3:3
1951. 11. 04. Szegedi Honvéd 8:1
1951. 11. 11. Győri Vasas ETO 1:1
1951. 11. 25. Szombathely 7:0
1951. 12. 02. Bp. Kinizsi* 2:1
1951. 12. 09. Bp. Bástya** 1:1
1951. 12. 16. Bp. Dózsa*** 3:2
1952. 02. 24. Pécsi Lokomotív 2:0
1952. 03. 02. Győri Vasas ETO 4:1
1952. 03. 09. Csepel 4:1
1952. 03. 16. Dorog 4:1
1952. 03. 23. Diósgyőr 1:0
1952. 03. 30. Bp. Kinizsi 2:0
1952. 04. 05. Salgótarján 5:0
1952. 04. 13. Szombathely 8:1
1952. 04. 16. Szegedi Honvéd 5:0
1952. 04. 20. Bp. Postás 3:1
1952. 04. 26. Vasas 4:1
1952. 05. 04. Bp. Bástya 1:1
1952. 08. 04. Bp. Dózsa 4:0
1952. 08. 31. Salgótarján 2:0
1952. 09. 07. Bp. Kinizsi 9:1
1952. 09. 14. Diósgyőr 3:0
1952. 09. 28. Dorog 2:0
1952. 10. 05. Csepel 5:2
1952. 10. 12. Győri Vasas ETO 2:2
1952. 10. 26. Pécsi Lokomotív 3:0
1952. 11. 02. Bp. Bástya 3:3
1952. 11. 16. Szegedi Honvéd 3:2
1952. 11. 23. Vasas 3:1
1952. 11. 30. Bp. Postás 4:1
1952. 12. 07. Szombathely 0:0
1952. 12. 14. Bp. Dózsa 2:2
1953. 03. 14. Vörös Lobogó Sortex 3:0
1953. 03. 22. Salgótarján 7:1
1953. 03. 25. Bp. Kinizsi 5:1
1953. 03. 29. Csepel 4:1
1953. 04. 11. Sztálin Vasmű**** 3:2
1953. 04. 19. Dorog 5:2
1953. 05. 03. Bp. Vörös Lobogó** 2:1
1953. 05. 09. Bp. Vasas 2:1
1953. 05. 24. Győri Vasas ETO 3:3
1953. 05. 31. Bp. Dózsa 2:5
*: Bp. Kinizsi = FTC
**: Bp. Bástya, Bp. Vörös Lobogó = MTK
***: Bp. Dózsa = Újpest
****: Sztálin Vasmű = Dunaújváros
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik