A Dortmundból és az Arsenalból erősíthet a Monaco

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.01.30. 12:26
null
Az Atléticóból a Monacóba? (Fotó: AFP)
Jelentjük, a labdarúgó-topligákban a téli átigazolási idény minden egészségügyi és gazdasági tragédia árnyékában is zakatol, ha a szokásosnál sokkal rövidebb formában is, de természetesen idén is jelentkezünk összefoglalóinkkal. Az angolok és az olaszok után most a franciákkal folytatjuk a második kört.

Szokás úgy emlegetni a MONACO csapatát, mint amely elszegényedett Falcaóék távozása után, és az orosz tulajdonos, Dmitrij Ribolovjev nem ad már elég pénzt, de ez több okból sem igaz: már nem az üzletember, hanem Jekatyerina nevű lánya a többségi tulajdonos (az atya ellenben a klub elnöke), a részvények egyharmada pedig a monacói Grimaldi családé, és pénzszűkéről szó sincs.

Ebben az idényben ugyanis 70 millió eurónál is többet költött a klub az új fiúkra az eladottak ára fölött, az előző idényben 150 millióval haladták meg a transzferpiaci kiadások a bevételeket, magyarán az azt megelőző két esztendő nyereségét visszaforgatták a klubba. Korábban létrehoztak egy új akadémiát, és befektettek a megfigyelői hálózatba. Tavaly nyáron a korosztályos válogatott, még húszon inneni Enzo Millot, Eliot Matazo, Chrislain Matsima sor került fel a profik közé, előtte a Khéphren Thuram, Ibrahima Diallo, Moussa Sylla, Benoi Badiashile négyest „adta fel” az utánpótlás, e kvartett összértéke ma ötvenmillió euró.

A 2020 nyarán megvett Kevin Volland, Axel Disasi, Caio Henrique hármas megszolgálja az árát, egyedül a Benficától 1.5 millióért, opció nélkül kölcsönvett szűrő, Florentino nem remekel, még a nagy meglepetésre, ingyen leigazolt 32 éves kapus, Vito Mannone is kapott kilenc bajnokit (és azokon tizennégy gólt).

Távozott kölcsönbe a tavaly ilyenkor tízmillió euróért megvett, közel két méter magas szerb középső védő, Sztrahinja Pavlovics és a 13.5 millióért megszerzett, egyelőre csapnivaló befektetésnek bizonyuló nigériai szélső, Henry Onyekuru, akiért 650 ezer fizetett most a Galatasaray, és akiért 4.35 milliót adhat a nyáron (a másik kérője a West Ham volt).

Kiszemelt a télre a Borussia Dortmund középső középpályása, a korábban 12 millióért megvett Mahmoud Dahoud, aki talán már a nemsokára a 34. életévébe lépő Cesc Fabregas utóda lesz. Nagyon kifelé áll a kétszeres német válogatott játékos szekerének a rúdja a BVB-től, egy német lap szerint a Monaco hivatalos ajánlatot is tett érte.

A Real Madridtól el lehet szipkázni Marcelót, de inkább csak a nyáron, a Barcelona pedig aligha engedi el most Riqui Puigot. Inkább reális célpont a Leicester City szélsője, a szerződéséből hamarosan kifutó, angol válogatott kerettag,Demarai Gray (aki kétmillió euróért vihető még a héten) vagy az Arsenal most éppen az Atlético Madridban játszó uruguayi futógépe, Lucas Torreira. Akit a Monaco hároméves szerződéssel csábít, ugyanakkor a Chelsea meg a Monaco középső középpályását, a 21 esztendős Aurélien Tchouaménit, az új N'Golo Kantét venné meg.

Torreirát egyébként kölcsönbe is elfogadná a hercegségbeli csapat, anno őt a londoniak 28.7 millióért vették meg, plusz aláírási és ügynöki díjak. Marcelónak évi hatmillió eurót ígért a Monaco nettóban, ez a klubcsúcs most, de a brazil évi kilencmilliót kap Madridban, és a szerződése 2022 nyaráig szól.

A világbajnok, de egykori formáját csak lassan visszanyerő jobbhátvédet, Djibril Sidibét hiába hívta vissza Angliába kétszer is az Everton, ő nemet mondott, miként a Crystal Palace és a Newcastle United érdeklődésére is. Az U20-as válogatott, két éve ingyen megszerzett Sofiane Diop felkeltette a Borussia Dortmund érdeklődését: „Diop nagyon jól illeszkedik a Dortmund profiljába, fiatal, tehetséges, gyors, de még messze van ez a transzfer a konkrétumoktól – nyilatkozta Max Bielefeld, a SkySports riportere. – De tény, hogy a Borussia Dortmund szélsőt keres.” Sokak szerint már a nyárra, Jadon Sancho helyére.

Diop utódja Monacóban a 19 éves dél-koreai szélső, a Valencia Li Kang Inje lehet.

A Derby County és a Swansea City által is hívott Samuel Grandsir visszautasította a Sporting Kansas Cityt, Jusszef Ait Bennasszer pedig azt, hogy felbontsák a szerződését, amely amúgy is lejár hat hónap múlva – mint láthatjuk, azért a Monaco szakértői is nagyon-nagyon drága tévutakra tudják vinni főnökeiket és a klub kasszáját.

Két évvel ezelőtt kétmillió euróért vette meg, most 20 millióért adta el az FC Bruges a jobbszélső Krépin Diattát, a 21 éves szenegáli játékos árát öt részletben kell kifizetni. Diatta ebben az idényben 19 bajnokin 10 gólt szerzett, és 2 gólpasszt is kiosztott.

A kölcsönbe küldött értékesebb játékosok közül Keita Baldét alighanem megtartja a nyáron a Sampdoria, ám Benjamin Henrichs visszatérhet a Lipcsétől, Antonio Barreca a Fiorentinától, a szintén balbekk Arthur Zagre pedig Dijonból, ő akár már ezen a télen. Őket hiba volt megvenni, igaz ez az egyszeres brazil válogatott, a Baselnek kölcsönadott védőre, Jorgére, a 14-14 millióért megszerzett Jean-Eudes Aholoura és Adama Traoréra, Nacer Chadlira vagy a már 7. alkalommal kölcsönadott portugál szélsőre, Gil Diasra is.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2021 TELE

ANGERS
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

GIRONDINS BORDEAUX
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Pablo (Lokomotiv Moszkva, 2 500 000)
Kölcsönbe: Over Mandanda (Laval)

BREST
ÉRKEZETT:
Muez Hasszen (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Jean Lucas (Lyon)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Heriberto Tavares (Famalicao)

DIJON
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Aurélien Scheidler (Nancy)

LENS
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Gaëtan Robail (Guingamp)
TÁVOZOTT: Didier Desprez (Paris FC, ingyen), Cyrille Bayala (AC Ajaccio, ingyen), Alekszandar Radovanovics (Kortrijk)
Kölcsönbe:
Charles Boli (Paris FC), Gaëtan Robail (Valenciennes)

LILLE
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Adama Soumaoro (Bologna), Fadiga Ouattara (Valencia B)

LORIENT
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

OLYMPIQUE LYON
ÉRKEZETT:
Iszlam Szlimani (Leicester City, ingyen)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe:
Moussa Dembélé (Atlético Madrid, 1 500 000), Jean Lucas (Brest)

OLYMPIQUE MARSEILLE
ÉRKEZETT: Franco Tongya (Juventus U23, 8 000 000)

Kölcsönbe: Pol Lirola (Fiorentina), Arkadiusz Milik (Napoli)
TÁVOZOTT: Florian Chabrolle (AC Ajaccio, ingyen), Morgan Sanson (Aston Villa, 15 800 000), Konsztantinosz Mitroglu (Arisz Szaloniki, i.), Marley Aké (Juventus U23, 8 000 000)
Kölcsönbe: Kevin Strootman (Genoa)

METZ
ÉRKEZETT:
Ernest Boahene (Rainbow FC, ingyen)
TÁVOZOTT: Paul Delecroix (Annecy, ingyen)

MONACO
ÉRKEZETT:
Krépin Diatta (FC Bruges, 20 000 000)
TÁVOZOTT: Jemerson (Corinthians, 680 000)
Kölcsönbe: Sztrahinja Pavlovics (Cercle Bruges), Henry Onyekuru (Galatasaray, 650 000)

MONTPELLIER
ÉRKEZETT:

Kölcsönből vissza: Mathías Suárez (Nacional)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Thibaut Vargas (Chateauroux)

NANTES
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Mehdi Abeid (al-Naszr)

NICE

ÉRKEZETT:
Kölcsönbe:
William Saliba (Arsenal)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Racine Coly (Amiens)

NIMES
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Ueda Naomicsi (Cercle Bruges)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Kévin Denkey (Cercle Bruges)

PARIS SAINT-GERMAIN
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT: Jesé (szerződését felbontották)

REIMS
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

RENNES
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

SAINT-ÉTIENNE
ÉRKEZETT:
Boubacar Fall (Guédiawaye, ingyen)
Kölcsönbe: Pape Abou Cissé (Olympiakosz, 600 000)
TÁVOZOTT: Stéphane Ruffier (visszavonult)

STRASBOURG
ÉRKEZETT:

TÁVOZOTT:

Vastaggal az elmúlt hét nap történései.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik