BACSKAI JÁNOS
2022.04.25 19:50 Frissítve: 2022.04.25 23:13

Ifi BL: a döntőben már nem ment a Salzburgnak, Benfica-diadal

Az UEFA ifjúsági Bajnokok Ligáját a Benfica nyerte, miután a döntőben 6–0-ra megverte a három magyar játékossal kiálló Salzburgot.

Portugál öröm (Fotó: Getty Images)

 

UEFA IFJÚSÁGI LIGA
DÖNTŐ
Salzburg–Benfica 0–6
(M. Neto 2., H. Araújo 15., 57., 89. – az utóbbit 11-esből, Ndour 53., L. Semedo 69.)
Nyon, Colovray Stadion, 2500 néző. V: Osmers (német)

2017-ben éppen ez a két csapat vívta egymással a sorozat döntőjét, akkor a győztes osztrákokat Marco Rose vezette (többek között Amadou Haidarával, Hannes Wolffal, Mërgim Berishával és Patson Dakával számolva), a portugálokat meg Rúben Dias, Florentino, a ma már celtices Jota és Joao Félix erősítette.

A Benfica ott volt már az első kiírás fináléjában is, akkor kikapott a Barcelonától, de jelzésértékű, a portugálok játszották a legtöbb mérkőzést az ifjúsági BL-ben – a salzburgiakról pedig mindent elmond, hogy a csoportkörben megelőzték a Sevilla, Lille, Wolfsburg triót, majd kiütötték a PSG-t és az Atético Madridot is.


Most hamar kétgólos előnyre tette szert a Benfica, kihasználva az osztrák védelem megingásait. A salzburgiaktól a sorozat góllövőlistáját holtversenyben vezető Roko Simic (az egykori remek horvát védő, Dario Simic fia) veszélyeztetett, de 17 méteres lövését védte a léc alatt André Gomes, aki bravúrral hárította nem sokkal később Lukas Wallner közeli fejesét is.

Az osztrákoknál a kispadon ült a kapus Tóth Balázs (korábban Haladás és Győri ETO), a csatár Berki Marcell (Videoton) és a középpályás Jánó Zétény (az SC Sopron volt játékosa, de osztrák U-válogatott) – a bő keret tagja még Kovács Patrik (Ferencváros, MTK) is.

Kiderült a fordulás után, hogy a Guttmann-átok a fiatalokra nem vonatkozik a mester bölcsességének hála, egy kissé szerencsés és egy nagyon szép góllal eldöntötte a Benfica a mérkőzés sorsát.

Pályára lépett a hajrában Jánó és Berki, a portugálok bevetették Joao Félix öccsét, Hugo Félixet, majd jött az ötödik portugál találat után egy kései büntetőgól is.

Nem minden játékosból lesz világklasszis vagy híres futballista, lásd a 2017-es döntőt, de hogy ennél a két klubnál nemcsak szóban nyújtanak világklasszis teljesítményt a vezetésben és az utánpótlásban dolgozók, az egészen biztos.

Igaz, a siker kulcsáért olykor nem is kell messzire menni: a Benfica edzője, Luís Castro nem is olyan régen még Debrecenben dolgozott...


 

2023.01.30 19:58:19

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. E tendenciát leghívebben, leglátványosabban és – sajnos, mondom – legvonzóbb módon CR7 alakja, pályaíve s maga a jelenség példázza, láttatja velünk. Aki arra kíváncsi, világunk merre tart, elég reá – pályafutására – néznie, s ha képes kilépni annak bűvköréből, mindent meg fog érteni.

2023.01.30 13:51:11

Minden más foci nemzetisport.hu

„Valahogy már langyos víz vett körül bennünket, és nem a csapból vagy a zuhanyrózsából folyt.”

2023.01.29 21:48:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sporteseményekre beülő nézők, szurkolók bizonyos mértékig mindig is lázadóknak számítottak, mert bár a sport sokáig hatékony eszköznek tetszett a mindennapok feszültségének oldásában, arra is alkalmasnak bizonyult, hogy nemzeti vagy klubszínek alapján egységbe kovácsolja a drukkereket.

2023.01.29 13:17:41

Minden más foci nemzetisport.hu

Az eszékiek három kölcsönjátékosa sem segített az ellenfélen, ismét három pontot szereztek Miérezék.

2023.01.27 14:03:23

Minden más foci nemzetisport.hu

A craiovai kemény mag hozta a formáját, nem a futballé volt a főszerep Székelyföldön.