Hollandia: 18 pontos büntetés, kiesett az élvonalból a Vitesse

Vágólapra másolva!
2024.04.20. 08:45
18 pontos büntetést kapott, ezzel kiesett a holland élvonalból a Vitesse (Fotó: Getty Images)
A Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) 18 pont levonásával sújtotta az élvonalbeli Vitessét, amely a büntetés miatt 35 év után kiesett az első osztályú labdarúgó-bajnokságból, az Eredivisie-ből.

A Holland Labdarúgó-szövetség honlapján magyarázta el, hogy a szervezet független engedélyezési bizottsága 18 pont levonásával bünteti a Vitessét, mert „hosszabb időn keresztül nem teljesítette a licencszabályzat követelményeit.”

Részletezték, azért kapott a holland futballban soha nem látott mértékű büntetést az arnhemi klub, mert rendkívül súlyosan megsértették az engedélyezési rendszert, amikor téves információkat adtak meg.

Arról is írtak, hogy az engedélyezési bizottság a következő időszakban egyéb jogsértéseket is felmér.

A mostani 18 pontos levonás a holland labdarúgás történetének messze legsúlyosabb büntetése, korábban a 2010–2011-es kiírásban az AGOVV csapatát, a 2016–2017-es idényben pedig a Fortuna Sittardot sújtották kilencpontos büntetéssel.

A Vitesse mostani szankciójával négy fordulóval a bajnokság vége előtt négy győzelemmel, öt döntetlennel és 21 vereséggel, mínusz egy ponttal áll a tabella utolsó helyén, s biztosan kiesik a holland élvonalból. Sőt, akár az Eredivisie történetének leggyengébb csapata is lehet, a negatív csúcsot ugyanis még az RBC Roosendaal tartja, amely kilenc ponttal zárt 2005–2006-os kiírásban. Az arnhemi csapat már április 19-én tudta, hogy kiesik a másodosztályba, az elmúlt 15 évben pedig csak az RKC Waalwijk esett ki hamarabb az Eredivisie-ből – derült ki a Voetbal International gyűjtéséből. 

A Vitesse egyébként közösségi oldalán furcsa módon reagált a hírre.

„Lehullott a függöny és ezért magunkba nézünk” – írták a videóhoz, melyben arról beszélnek, hogy nyüzsgő otthonuk egy időre elnémul.

„A hozzá nem értés és a rossz gazdálkodás tragédiája szomorú megállapodáshoz vezetett. Majdnem két hosszú évig voltunk reflektorfényben. Oroszok, amerikaiak, bizottságok, kiesési gondok, pénz, millió médiamegjelenés és végtelen nyomozás. A főszereplők illúziókba merültek. Műsort rendeztek, de egyenként elhagyták a színpadot, miközben a színfalak mögött felhalmozódtak a problémák. De még van remény. Többet érdemlünk egy csendes visszavonulásnál. Amely egykor európai előadások (meccsek) színpada volt, ott most forgatókönyvet írnak az új kezdethez” – hangzik el a videóban.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik