Sohasem látott párosításokkal indul a FIFA új sorozata, de azért lesz egy kiemelkedő torna is

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.03.19. 11:47
Természetesen Luka Modric is kapott meghívót a horvát válogatottba az egyiptomi tornára (Fotó: Getty Images)
A márciusi válogatott szünet alkalmat teremt arra, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megrendezze a FIFA Series kísérleti mérkőzéssorozatát. Tétről, pénzdíjról és hagyományos értelemben vett tornáról nem beszélhetünk; a fő cél a sportág globális erejének valamiféle megjelenítése – ez papíron megvalósul azáltal, hogy mind a hat konföderáció képviselteti magát legalább egy csapattal, Európa például Horvátországgal, Afrika az idei ANK-bronzérmes Dél-Afrikával és Egyiptommal. Az öt országban (Algéria, Azerbajdzsán, Egyiptom, Srí Lanka, Szaúd-Arábia) zajló tornán részt vevő 24 válogatott utazási költségeit a FIFA állja.

A nemzetközi szövetség 2022-ben határozott úgy, hogy beindítja a FIFA Seriest azzal a céllal, hogy egy-egy barátságos mérkőzés erejéig összehozzon olyan válogatottakat, amelyeknek a hagyományos versenynaptár szerint gyakorlatilag sohasem lenne alkalmuk egymás ellen játszani. A tervek szerint minden páros év márciusában kerítenek sort az eseményre, amely a torna alapgondolatának megfelelően elsősorban a világbajnoki részvételről álmodni sem merő kiscsapatok számára lehet vonzó.

„Vannak országok, amelyek sohasem játszottak a saját térségükön kívüli válogatottakkal. Számukra ez egyedülálló alkalom, hogy belekóstoljanak a világ futballjába, megmérkőzzenek egészen más stílust képviselő csapatokkal” – írta körül a Series mottóját Elxan Mammadov, a FIFA azeri munkatársa, a szervezet európai tagországainak kapcsolataiért felelős igazgató.

Mammadov arról is beszélt, hogy aki esetleg fakónak érzékeli a mezőnyt, az várja ki a következő, a 2026-os Seriest, mert annak időpontjában várhatóan nem lesz olyan sok nemzetközi tétmérkőzés, mint most, azaz van remény több nagy presztízsű válogatott bekapcsolódására. (A következő napokban Ázsiában és a CONCACAF-zónában vb-selejtezőket, Európában Eb-playoffot, Afrikában és Óceániában kontinentális selejtezőket játszanak – a Series mezőnyébe a ráérők, a már kiesettek és a szabadnaposak érkeznek.)

Az idei, kísérleti sorozatot öt országban rendezik meg – köztük van a 2034-es világbajnokság házigazdája, a sportrendezvények vendégül látására a pénzt mostanában nem sajnáló Szaúd-Arábia, amely két mini tornát is bevállalt (saját válogatottja nem indul, vb-selejtezős kötelezettségei vannak).

Az afrikai konföderáció kilenc, az ázsiai öt, az óceániai három, a közép-amerikai két válogatottal képviselteti magát, és jelen van a két legerősebb tagszövetség, Európa és Dél-Amerika is – ha nem is a legjobbakkal: az öreg kontinensről az Eb-résztvevő, vb-ezüst- és bronzérmes Horvátország mellett Andorra, Azerbajdzsán és Bulgária, a CONMEBOL-zónából Bolívia indul.

És valóban lesz jó néhány olyan párosítás, amilyet korábban még sohasem látott a futballvilág – a Közép-Afrikai Köztársaság és Pápua Új-Guinea sportkapcsolataiban például bizonyosan új fejezet kezdődik a jövő hétfői colombói mérkőzéssel, aztán hogy a világ megy-e előrébb általa, meglátjuk.

Az első kiírás próba jellegét kidomborítja, hogy a „csúcsesemény”, a csupa korábbi vb-résztvevőt (Egyiptom, Horvátország, Tunézia, Új-Zéland) felvonultató torna eredetileg nem volt része a programnak; a Winsunited Cup az Arab Emírségekben zajlott volna, de a terv végül meghiúsult, így lett belőle ACUD International Football Cup Kairó központtal – és a nemzetközi szövetség utolsó pillanatokbeli bekapcsolódása révén FIFA Series-esemény.

Szemben a többi helyszínnel, ahol minden válogatottra előre lekötött két mérkőzés vár, az egyiptomit elődöntő, döntő, bronzmeccs rendszerben bonyolítják le – naná, hogy a kísérletezés jegyében. 

FIFA SERIES: Egyiptom
ELŐDÖNTŐ
Március 22: Egyiptom–Új-Zéland
Március 23.: Tunézia–Horvátország
DÖNTŐ, BRONZMECCS
Március 26.

FIFA SERIES: Algéria
Március 21: Andorra–Dél-Afrika
Március 22.: Algéria–Bolívia
Március 25.: Bolívia–Andorra
Március 26.: Algéria–Dél-Afrika

FIFA SERIES: Azerbajdzsán
Március 22.: Azerbajdzsán–Mongólia
Március 22.: Bulgária–Tanzánia
Március 25.: Azerbajdzsán–Bulgária
Március 25.: Mongólia–Tanzánia

FIFA SERIES: Szaúd-Arábia
Március 21: Zöld-foki-szigetek–Guyana
Március 22.: Kambodzsa–Egyenlítői-Guinea
Március 25.: Zöld-foki-szigetek–Egyenlítői-Guinea
Március 26.: Guyana–Kambodzsa

FIFA SERIES: Szaúd-Arábia
Március 21: Guinea–Vanuatu
Március 22.: Bermuda–Brunei
Március 25.: Guinea–Bermuda
Március 26.: Brunei–Vanuatu

FIFA SERIES: Srí Lanka
Március 22.: Közép-Afrika–Bhután
Március 22.: Srí Lanka–Pápua-Új Guinea
Március 25.: Közép-Afrika–Pápua-Új Guinea
Március 25.: Srí Lanka–Bhután
 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik