Ingoványos talajon született a komáromi futballcsoda

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2024.03.01. 10:11
Épül a komáromi aréna: hat méter mélyre kellett leásni, hogy stabil legyen az alap (Fotó: a szerző felvétele)
A Komáromi FC tíz éve a negyedik osztályban szerepelve a megszűnés szélén állt, jelenleg viszont esélyes a szlovák élvonalba jutásra. A csapat Vágsellyén játssza hazai meccseit, mert épül az új stadionja, a városban mindenki abban bízik, hogy a nyártól már az új, modern, minden igényt kielégítő létesítménybe érkeznek az ellenfelek.

Már messziről látni, nagy munka zajlik a Komáromi FC-nél: két óriási daru, a főépületen sok munkás. A futballpálya körüli beton- és földkaréjok lebontása után a rekonstrukció következik, ott is új lelátók épülnek.

„A főpályánk már elkészült, akár már most is játszhatnánk rajta − fogadta lapunkat ideiglenes irodájában Baráth György, a szlovák másodosztályban nagyszerűen szereplő, a tabella első helyén álló komáromi klub elnöke. − Fűtött, a legújabb technikával ellátott hibrid pályát építettünk, hogy jól bírja a terhelést.”

Baráth György tizenegy éve került az 1900-ban alakult klub élére, és a múltra így emlékezett: „Amatőrök voltunk pénz nélkül. A nulláról indultunk, de sikerült olyan embereket megszólítanom, akik munkájukkal és anyagilag egyaránt segítettek. Szerettünk volna apró lépésekkel fokozatosan visszakerülni a második ligába. Amikor kétezertizenhétben ezt elértük, megváltozott a klub élete. Problémákkal küzdöttünk, például nem tudtunk mivel utazni a meccsekre. Sok gondunk volt, de ma már csak jókat nevetünk ezen. Szponzorokat kerestünk, és szerencsénk volt, hogy Magyarországról jött és a mai napig jön a segítség. Szisztematikusan felépítettük a klubot, akadémiánk van háromszáz gyermekkel, és női csapatokat is versenyeztetünk.”

A komáromi vezetők tudták, hogy az egyik legnagyobb gond a megfelelő infrastruktúra hiánya: „Mindenhol kerestük a támogatókat, például az Egyesült Államokban vagy Spanyolországban, Barcelonában is. Végül a magyar kormány nyújtott segítő kezet, s elkezdhettük tervezni a labdarúgó-komplexum építését. A döntés már kétezertizenhétben megszületett, de a különböző adminisztratív okok miatt csak később kezdődhetett el az építkezés. A klubnak sikerült megegyeznie a várossal, amelynek tulajdonában van a stadion, illetve lezárult a hosszan tartó közbeszerzési folyamat. Kellemetlen, elhúzódó időszak volt, de tavaly év elején végre lezárult az előkészítő folyamat. Májusban lejátszottuk az utolsó meccsünket, és nekivághattunk az építkezésnek. A főépülettel kezdtük. Mivel Komárom ingoványos talajon fekszik, a megfelelő alapok és műszaki megoldás miatt egészen hat méterre kellett letúrni a földbe. Ez volt az építkezés legnehezebb része, de megoldottuk, fokozatosan haladtunk felfelé. Kedvez az időjárás, jól halad az építkezés, tartani tudjuk az időpontot, a nyárra elkészül a komplexum.”

A háromemeletes főépületben több mint húszszobás szálloda- és wellnessrészleg, irodák, valamint rendezvénytér is megtalálható, no meg a gyakorlópályák és az öltözőkhöz tartozó bemelegítőhelyiségek kialakításáról sem feledkeztek meg. A pályát körbevevő, egyszerű fémszerkezetű lelátókat is emelnek a helyiek. Ötezer néző befogadására lesz alkalmas a létesítmény, amely a jövőben könnyen bővíthető, merthogy:„Alkalmazkodtunk az UEFA előírásaihoz, a besorolás alapján háromcsillagos lesz a stadionunk. Természetesen nemcsak stadiont, hanem létesítményt is építünk, több gyakorlópálya, adminisztratív épület is megtalálható majd. Egy helyen lesz a főpályánk, illetve az akadémiánk. A felnőttek kiszolgálása mellett a fiatalabb korosztály fejlődését is segíti a létesítmény. Bízom benne, hogy az átlagos stadionoknál jóval többnek számító komplexum az idegenforgalom felvirágoztatásához is jelentős mértékben hozzájárulhat.”

Komáromban mindenki bízik benne, hogy a nyáron futballünnep lesz a városban, s az új, modern stadionban a következő idénytől élvonalbeli meccseket játszhat az együttes − többek között felvidéki rangadót a DAC-cal.

Korábbi NB I-es játékosok a vezérkarban
 

A komáromi egyesületben Vincze István, a korábbi 44-szeres magyar válogatott csatár sportigazgatóként dolgozik. A szakmai igazgatói posztot Szijjártó István tölti be, és a felnőttcsapat mellett az utánpótlás munkáját is segíti, annak idején ő volt Marco Rossi pályaedzője a Honvédnál.

 

Radványi Miklós: Összetartó erő és elszántság jellemez minket
 

Parádésan szerepelt az ősszel a szlovák másodosztályban a Komáromi FC, a 17 fordulóban lehetséges 51 pontból 44-et megszerezve a tabella élén áll, hét ponttal megelőzve a második helyezett 1. FC Tatran Presovot (Eperjes). A bajnok automatikusan feljut, a második helyezett pedig osztályozón vívhatja ki az élvonalba kerülést.
„Tavaly nyáron sikerült ütőképes együttest kialakítanunk, amelyet összetartó erő, kiváló csapatszellem és elszántság jellemez − mondta lapunknak Radványi Miklós vezetőedző. − Sokan már a feljutásról beszélnek, de tudjuk, hogy tizenhárom kemény meccs vár ránk a tavasszal, néhány forduló után okosabbak leszünk. Most kizárólag a szombati, Liptószentmiklós elleni összecsapásra összpontosítunk, utána pedig következhet a nagy csata legnagyobb riválisunk, az Eperjes ellen. Ha ezeket a meccseket megnyerjük…”
A KFC a télen is figyelmet fordított kerete megerősítésére, s megszerezte többek között a 35 éves Jakub Sylvestrt, a korábbi hatszoros szlovák válogatott csatárt, aki pályafutása során a Slovannal és a Dinamo Zagrebbel is bajnok lett, az Aue játékosaként pedig gólkirályi címet szerzett a német másodosztályban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik