DAC: a klubtörténelem egyik legfontosabb győzelme

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2024.02.19. 11:14
Vitális Milánék előtt fontos napok állnak
Remekül kezdte a 2024-es évet a DAC. Amióta Világi Oszkár a csapat tulajdonosa, az utolsó tíz évben csak másodszor történt meg, hogy két győzelemmel indította az esztendőt a csallóközi csapat. A múlt heti Szakolca elleni egygólos siker után tegnap az örök rivális Nagyszombat (2–1) otthonában zsebelte be a három pontot, ezzel nagyon fontos lépést tett a felsőházba jutásért.

„Megérdemeltük a győzelmet. Remek volt az akarás, a küzdőszellem, jól tartottuk a labdát, stabil volt a védelmünk. Nagyon gyakran használtuk a keresztlabdákat, s vezettünk jó pár remek akciót. A legfontosabb, hogy rúgtunk két gólt” – mondta a Nemzeti Sportnak a találkozó után Vitális Milán, aki az összecsapás előtt lapunknak elárulta, hogy a felkészülés alatt megtalálták azokat a pontokat, ahol meg tudnák lepni a hazaiakat. – ,,Igen, így is mondható. Az első gólt egy nagyon szép, modern, gyors akció előzte meg, csapattársamnak, Raminak a lapos beadást követően csak be kellett rúgnia a labdát az üres kapuba.”

Az utolsó tíz percben az izgalom a tetőfokára hágott. A hazaiak egyenlítettek, a nagyszombatiak ünnepeltek, de a játékvezető nem adta meg a jelet a középkezdésre, jöhetett a videóbírózás. Végül Ivan Kruzliak közel négyperces várakozás után lesállás miatt érvénytelenítette a találatot. „Bevallom, nem gondoltam volna, hogy a hazaiak csatára lesen volt. A kispadunkról azonban visszanézték az esetet, és jelezték, hogy valószínűleg lesről volt szó. Azonban csak akkor nyugodtam meg, amikor a játékvezető kifelé ítélt szabadrúgást” – folytatta a magyar játékos.

A szabadrúgást a vendégek előreívelték, Fernand Gouré megnyerte a fejpárbajt, Christián Herc csapattársának Yhoan Andzouanának pöckölte a labdát, aki egy remek csellel tisztára játszotta magát, és kissé kisodródva a jobb sarokba bombázott. „Mattoltuk a hazaiakat. 1–1-helyett két góllal vezettünk. Igaz, hogy a hétperces ráadásban a Spartak szépített, de biztos voltam benne, hogy meglesz a győzelem, mivel nagyon erős volt a csapatszellem. Tudom, hogy négy éve győzött legutóbb a DAC a Nagyszombat otthonában. Mi ma azért jöttünk, hogy ismét három ponttal kedveskedjünk a remek szurkolóinknak. Tudjuk, hogy mit jelent nekik a győzelem az örök rivális otthonában.”

A tavaszi idény előtt nem volt jó helyzetben a DAC. A nem jól sikerült ősz után a télen sok változás volt a keretben, és a felkészülési mérkőzések sem kecsegtettek sok jóval. Nagyon sokan féltették a csapatot, hogy az alapszakasz végeztével nem lesz az első hat pozíció egyikén, s így a történelme során először nem jut be a felsőházi rájátszásba. A bajnoki meccseken azonban gyökeresen megváltozott a helyzet. A Szakolca elleni kötelező győzelem után ahhoz a Nagyszombathoz utazott a sárga-kék társaság, amelynek az otthonában nagyon nehéz sikeresnek lenni. A DAC azonban győzött, ráadásul a három ponthoz az idény egyik legjobb játéka párosult. A Dunaszerdahely így feljött a negyedik helyre, csupán egy ponttal lemaradva a dobogóról, és egyre közelebb került ahhoz, hogy bejusson a felsőházi rájátszásba. „Igaz, hogy remekül kezdtük az évet, de nincs még vége. Ezt egyértelműen le kell szögeznünk. Nem dőlhetünk hátra, még két nehéz meccs vár ránk, melyeken pontokat kell szereznünk” – zárta szavait Vitális Milán.

Xisco Munoz, a vendégek mestere a múlt heti találkozó után úgy nyilatkozott, hogy a 90 percből nagyjából 10 alakult az elképzelései szerint. „Nagyon örülök, hogy ma már azt mondhatom, hogy az egész első félidővel elégedett vagyok” – jegyezte meg mosolyogva a spanyol mester.

A DAC legközelebb vasárnap a Zólyombrézó otthonában lép pályára.

SZLOVÁK NIKÉ LIGA
20. FORDULÓ
Nagyszombat–DAC 1–2 (0–1)
Nagyszombat, City Aréna, 5247 néző. Vezette: I. Kruzliak
Nagyszombat: Takác – Kostrna, Stetina, Kósa, Sulek (Mikovic, 66.) – Procházka – Bukata (Poznár, 76.), Bainovics (Bernát, a szünetben) – Erik Daniel, M. Duris, Azango (Ofori, 66.). Vezetőedző: Michal Gasparík
DAC: A. Popovics – Gruszkowski, Kacsaraba, Brunetti, Andzouana – Jürgens (Herc, 78.), Dimun, Vitális – Trusa (Gouré, 78.), Moussa Koné (Alex Mendez, 57.), Ramadan (Yapi, 64.). Vezetőedző: Xisco
Gólszerző: Mikovic (90+4.), ill. Ramadan (42.), Andzouana (87.)

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik