Ázsia-kupa: mesterhármas tizenegyesekből, újra Katar a kontinens bajnoka

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.02.10. 18:24
Akram Afif volt a döntő hőse, nyolc góllal a torna gólkirálya lett (Fotó: Getty Images)
A házigazda Katar 3–1-re legyőzte Jordániát a labdarúgó Ázsia-kupa szombati döntőjében, ezzel megvédte címét, és története során másodszor lett a kontinens bajnoka. A katariak mindhárom gólját Akram Afif lőtte tizenegyesből.

 

A katariak a fő gólfelelősük, Akram Afif révén szerezték meg a vezetést a 22. percben: a támadó kiharcolt, majd berúgott egy tizenegyest, 1–0. VIDEÓ ITT!

A döntőt hatalmas meglepetésre elérő jordániaiak egyelőre nem engedték szertefoszlani álmukat, és a második félidő derekán egyenlítettek: a katari védelem hibázott egy nem túl veszélyes beívelésnél, Jazan al-Naimat pedig élt a lehetőséggel, közelről a hálóba bombázott, 1–1. VIDEÓ ITT!

De nem sokáig reménykedhettek a vendégek, hiszen a VAR-szobából érkező információ nyomán Ma Ning játékvezető megállította a játékot a 70. perc táján, kikocogott az oldalvonal mellé, visszanézett egy néhány pillanattal korábbi akciót, és mivel Mahmud al-Mardi valóban szabálytalankodott, újabb tizenegyes következett, Akram Afif pedig azt is berúgta, 2–1. VIDEÓ ITT!

A VAR-szoba a ráadásban is főszerephez jutott: a leshatárról kiugró Akram Afif eltolta a labdát a kimozduló kapus mellett, majd az elkerülhetetlen ütközés következtében elterült. A videózás meggyőzte az elsőre nem ítélkező kínai játékvezetőt, harmadszor is tizenegyes… Akram Afif ezt lőtte be a legmagabiztosabban, 3–1. VIDEÓ ITT!

Katar mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán – közülük egyet, az Üzbegisztán elleni negyeddöntőt tizenegyespárbajban –, és 2019 után másodszor is elhódította a serleget.

A döntőbeli mesterhármasával Akram Afif nyolcgólosra srófolta termését, ennyivel lett a torna gólkirálya a hattal záró iraki Ajmen Husszein előtt. Afif az Ázsia-kupa legjobb játékosának járó MVP-díjat is megkapta, és a torna legjobb kapusát is a katari válogatott adja Mesal Barsam személyében.

A következő Ázsia-kupa 2027 januárjában lesz, a házigazda Szaúd-Arábia.

ÁZSIA-KUPA, KATAR
DÖNTŐ, LUSZAIL
Katar–Jordánia 3–1 (1–0)
Luszail, Luszail Stadion, 86 492 néző. Vezette: Ma Ning (kínai)
Gólszerző: Afif (22., 73., 90+5. – mindhármat 11-esből), ill. Al-Naimat (67.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik