Tükörsima győzelmet aratott a Manchester City a klub-vb döntőjében a Fluminense ellen

Vágólapra másolva!
2023.12.22. 18:50
null
40 másodperc kellett az angolok vezető találatához (Fotó: AFP)
A Szaúd-Arábiában zajló klubvilágbajnokság döntőjében az angol Manchester City 4–0-ra győzte le a brazil Fluminense csapatát.

 

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, SZAÚD-ARÁBIA
DÖNTŐ

MANCHESTER CITY (angol)–FLUMINENSE (brazil) 4–0 (2–0)
Dzsidda,
King Abdullah Sports City. Vezette: Marciniak (lengyel)
CITY: Ederson – Walker, Stones (Gvardiol, 75.), Ruben Días, Aké (Bobb, 81.) – R. Lewis (Kovacic, 61.), Rodri (Akanji, 75.) – Foden (M. Nunes, 81.), Bernardo Silva, Grealish – J. Álvarez. Vezetőedző: Josep Guardiola
FLUMINENSE: Fábio – Samuel Xavier, Nino (Marlon, 74.), Felipe Melo (Diogo Barbosa, 61.), Marcelo (Alexsander, 61.) – André, M. Martinelli – Arias, Ganso (Lima, 61.), Keno (John Kennedy, a szünetben) – Cano. Vezetőedző: Fernando Diniz
Gólszerző: J. Álvarez (1., 88.), Nino (27. – öngól), Foden (72.)

A 3. helyért:
Al-Ahli (egyiptomi)–Urava Red Diamonds (japán) 4–2

ÖSSZEFOGLALÓ

Egy perc sem telt el a klubvilágbajnokság döntőjéből, amikor Marcelo, a Libertadores-kupa-győztes Fluminense veterán balhátvédje (a Real Madrid hívei nem feledik, mennyit hibázott védekezésben annak idején) meghökkentő módon az angolokhoz passzolt, és a Bajnokok Ligája-címvédő Manchester City megköszönte a korai karácsonyi ajándékot: Nathan Aké lövése után a labda a jobb kapufáról még kipattant, de Julián Álvarez mellel az üres kapuba segítette.

Ez meg is teremtette a meccs alaphangulatát, az esélyesebb angol csapat megnyugodott, brazil riválisa alig jutott el Ederson kapujáig, ráadásul Phil Foden beadási kísérlete után a Nino lábán felperdülő labda a kapuba bal oldalába hullott: 2–0. Az ivószünetben Josep Guardiola olyan hevesen gesztikulált, mintha a Flu vezetett volna kettővel, és fenyegette volna a City győzelmét.

A kolumbiai Jhon Arias fejesénél Éderson nagyot védett, éppen egy brazil akadályozta tehát meg, hogy a dél-amerikaiak szépítsenek. A szünet után tényleg eldőlt minden: Julián Álvarez a gólja után gólpasszt adott, Phil Fodennek már nem kellett a védő segítsége, közelről a hálóba helyezett, majd a hajrában Álvarez ismét betalált, 4–0 lett a vége.

Angol csapat negyedszer szerezte meg a klubvilágbajnoki címet, ezzel utolérte Brazíliát, a legtöbb sikert eddig a spanyolok érték el (a Real Madrid ötször, a Barcelona háromszor diadalmaskodott), Josep Guardiola pedig a Barcelona és a Bayern München után a Manchester Cityt is a klubvilág tetejére vezette. 4–0

PECRŐL PERCRE

90. perc: VÉGE! Nincs hosszabbítás, a Manchester City magabiztos győzelmet aratott a klub-vb döntőjében! Köszönjük figyelmüket!

88. perc: GÓÓÓÓL! ÁLVAREZ-DUPLA! Nunes kapott labdát a jobb szélen, majd Álvarezhez passzolt, az argentin egy átvétel és egy csel után 11 méterről lőtt a jobb alsó sarokba. 4–0!

84. perc: Kennedy akasztotta hátulról Nunest, sárga lap.

81. perc: Ismét kettőt cseréltek az angolok, Aké helyére Bobb, Foden helyére Nunes állt be.

79. perc: Kennedy szlalomozott a védők között, majd 23 méterről kapura lőtt, Ederson a léc fölé tolta a labdát.

77. perc: Álvarez passza után Grealish nem találta el a labdát és cselekbe bonyolódott, majd Silva érkezett és az oldalhálóba lőtt.

75. perc: Kettőt cseréltek az angolok, Stones helyére Gvardiol, Rodri helyére Akanjiállt be.

74. perc: Nino nem tudta folytatni, Marlon érkezett a helyére.

72. perc: GÓÓÓÓL! FODEN! Kovacic harcolt meg a labdáért a 16-os előterében, majd Álvarezt ugratta ki, az argentin középre passzolt, az érkező Foden pedig ballal, 5 méterről a kapuba lőtt. 3–0!

Úgy tűnik Rodri nem tudja folytatni a játékot...de aztán mégis visszaáll.

68. perc: Alexsander tartott rá Rodri lábára, sárga lap.

61. perc: Cseréltek az angolok, Kovacic érkezett Lewis helyére.

61. perc: Hármat is cserélt a Fluminense, Marcelo helyére Alexsander, Felipe Melo helyére Diogo Barbosa, Ganso helyére Lima állt be.

57. perc: Marcelo buktatta Lewist, sárga lap.

52. perc: Egy szabadrúgás után Foden az alapvonal közeléből, éles szögből lőtt kapura, Fábiobravúrral védett.

47. perc: Grealish után Foden 17 méteres lövését védte Fábio, majd a brazil kapus az ismétlést is fogta, Bernardo Silva fejelt.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés.

A szünetben cseréltek a brazilok, Kennedy érkezett Keno helyére.

45+3. perc: Vége az első félidőnek. A City korán megszerezte a vezetést, ez sajnos a mérkőzésnek sem tett jót, mivel elég egyoldalú játékot láthattunk.

45. perc: Három perc a hosszabbítás.

42. perc: Foden passzolt Grealishez, az angol 17 méteres lövését Fábio tolta ki a bal alsó saroktól.

Ederson buktatta a lesről induló Canót (Fotó: AFP)
Ederson buktatta a lesről induló Canót (Fotó: AFP)

40. perc: Ederson-bravúr! Jobb oldali szöglet után Arias fejelt kapura 8 méterről, a brazil kapus nagy bravúrral védte a jobb alsóba tartó labdát.

38. perc: Cano a kezdőkörtől próbálta meglepni a kimozduló Edersont, de lövése a kapu mellé szállt.

32. perc: Ivószünet.

27. perc: GÓÓÓÓÓL! Rodri ugratta ki Fodent, akinek a beadásába szerencsétlenül ért bele Nino, a labda a kapu bal alsó sarkában kötött ki. 2–0! Öngól!

16. perc: Ederson buktatta Canót a 16-oson belül, Marciniak előbb a büntetőpontra mutatott, majd kinézett az asszisztensére és lest ítélt.

12. perc: Az első brazil kísérlet Keno neve mellé írodott be, de a 22 méteres lövés magasan a kapu fölé szállt.

1. perc: GÓÓÓÓL! 40 másodperc után!!! Aké 25 méteres lövése a jobb kapufán csattant a kipattanót Álvarez melkassal, 5 méterről juttatta a kapuba. 1–0!

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az angolok indították útjára a labdát.

A francia DJ, David Guetta műsora vezette fel a döntőt (Fotó: AFP)
A francia DJ, David Guetta műsora vezette fel a döntőt (Fotó: AFP)

A Manchester City kék-fehér, a Fluminense zöld-bordó összeállításban játszik majd.

A Manchester City és a Fluminense is az elődöntőben csatlakozott az idei sorozathoz. Az angolok a japán Urava Red Diamonds ellen nyertek, a brazilok az egyiptomi Al-Ahlit múlták felül.

Az első klubvilágbajnokságot 2000-ben rendezték meg Brazíliában, de a következő tornára 2005-ig kellett várni ilyen néven. A FIFA a korábbi Interkontinentális kupa elnevezésű sorozat helyére szánta a tornát, amelyen a kontinensek legjobb klubcsapatai vehetnek részt. 2000-ben a klubvilágbajnokság és az Internkontinentális kupa is megrendezésre került, 2001 és 2004 között csak utóbbi, 2005-től pedig már csak a klubvilágbajnokság.

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a klubvilágbajnokság döntője, a Manchester City–Fluminense összecsapás. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik