Edzősors: Mircea Lucescu lemondott a Dinamo Kijev vezetőedzői posztjáról, majd visszavonult

Vágólapra másolva!
2023.11.04. 14:03
null
Már nem Mircea Lucescu a Dinamo Kijev vezetőedzője (Fotó: Getty Images)
Mircea Lucescu lemondott vezetőedzői tisztségéről, amelyet a Dinamo Kijev futballcsapatánál töltött be – adta hírül az Ukrinform hírügynökség.

A 78 éves román szakember 2020 óta irányította az ukrán együttest. Távozását azután jelentette be, hogy a Dinamo péntek este hazai pályán 1–0-ra kikapott a Sahtar Donecktől, és 10 mérkőzés után a hetedik helyen áll az országos bajnokságban.

Lucescu, aki első kijevi idényében egyaránt megnyerte az ukrán bajnokságot, a kupát és a szuperkupát, 2004 és 2016 között a Sahtar edzője volt, irányításával nyolcszoros ukrán bajnok és hatszoros kupagyőztes lett a csapat, amellyel UEFA-kupát is nyert.

Lucescu korábban szövetségi kapitánya volt Románia és Törökország válogatottjának, mindkét országban több klubcsapatot is irányított, de olasz és orosz együtteseknél is sikerrel dolgozott több mint 44 évnyi edzői pályafutása alatt. Amint azt a Román Labdarúgó-szövetség hivatalos honlapja kiemelte: Mircea Lucescu csak a Sahtarral 22 trófeát gyűjtött, nála többet edzőként csupán Sir Alex Ferguson (49) és Pep Guardiola (36) szerzett.

A román Gazeta Sporturilor arról számolt be, hogy Lucescu a Dinamo Kijevtől való távozásával 44 évvel, nyolc hónappal és hat nappal az edzői bemutatkozása után visszavonul.

„Mindennek vége. Tizenöt évig dolgoztam az ukrán futballban és a Sahtar elleni mérkőzés volt az utolsó a Dinamo edzőjeként. Most nem a játékról akarok beszélni, azt szeretném mondani, hogy tizenöt évig dolgoztam Ukrajnában, de úgy döntöttem, befejezem a pályafutásomat. Ez volt az utolsó meccsem. Elköszöntem a játékosaimtól és a Sahtartól. Köszönök mindent. Szerettem volna másképp befejezni, ám minden véget ér – futballkarrier, szerelem és élet. Ez a Dinamo fényes jövő előtt áll. Ilyen az ukrán futball is, de számomra bonyolult folytatni ezt a háború miatt, nincsenek szurkolók. Nehezen viselem ezt a sok percnyi csendet. Az évek során szentimentálisabb lettem, minden meccs egyre bonyolultabb. Nehéz állandóan arra gondolni, hogy ártatlan emberek halnak meg. Ezt nem tudom kombinálni a labdarúgással. Köszönöm az ukrán futballnak ezt a csodálatos tizenöt évet. Békét, egészséget és boldog jövőt kívánok” – idézte Lucescut a gsp.ro.

A Dinamo Kijev irányítását ideiglenesen Olekszandr Sovkovszkij veszi át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik