Női vb: a spanyolok megszelídítették az angol oroszlánokat – világbajnokok!

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.20. 14:51
null
Spanyolország története során először nyerte meg a női világbajnokságot (Fotó: Twitter/@FIFAWWC)
A spanyol női labdarúgó-válogatott nyerte az ausztrál, új-zélandi közös rendezésű női világbajnokságot, miután a döntőben 1–0-ra legyőzte az Eb-győztes angol csapatot.

Pörgősen kezdődött a női világbajnokság csúcsmeccse, a kapuk felváltva forogtak veszélyben: elsőnek az angolok veszélyeztettek – Hemp döngette meg a keresztlécet , majd spanyol részről Redondo lőtt ordító ziccerben a kapusba.

Az első félóra végén aztán megtört a jég: az angolok eladták a labdát a középpályán, a spanyolok pedig azonnal lerohanták ellenfelüket. Caldentey kiváló ütemben tálalt a nagy sebességgel érkező Olga Carmona elé, a Real Madridban futballozó szárnyvédő pedig futtában, kapásból lőtte ki a bal alsó sarkot. 1–0

 


 

A szünet előtt megduplázhatta volna előnyét az ibériai gárda, de Paralluelo lökete kiszédült a bal oldali kapufáról.

A szünet után az egyenlítésért támadott a regnáló Európa-bajnok, ehhez képest a játékrész derekán a spanyolok végezhettek el egy tizenegyest, miután Walsh kezezett a tizenhatoson belül. Hermoso azonban talán túlzottan ráizgult a büntetőre, nagyon gyengén végezte el, így Earps könnyen tudott védeni. A 76. percben már a spanyol kaput őrző Cata Coll védett nagyot James löketénél.

Olga Carmona gólöröme (Fotó: Getty Images)
Olga Carmona gólöröme (Fotó: Getty Images)

 

A sok ápolás miatt – főleg az angolok vitték a prímet az időnkénti csontzenében, de a spanyolok is törlesztettek – 13 percet hosszabbított a játékvezető, s ez idő alatt a spanyolok végleg eldönthették volna a találkozót, de kihagyták helyzeteiket. Az angol rohamokból az utolsó percekben már hiányzott a koncentráció, így több gól nem született – Spanyolország Sarina Wiegman kapitánysága első vereségét mérte az angol válogatottra, s a férfiak 2010-es, dél-afrikai diadala után a női mezőnyben is felért a csúcsra, története során először.

NŐI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG
DÖNTŐ
Spanyolország–Anglia 1–0
(Carmona 29.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik