Szalai Ádám mostantól főállásban a magyar futballakadémiákért dolgozik

SZÖLLŐSI GYÖRGYSZÖLLŐSI GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2023.07.24. 12:00
null
Szalai Ádám a magyar akadémiákért dolgozik (Fotó: Török Attila)
Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hétfőn bejelentette, hogy a 86-szoros magyar válogatottként és a nemzeti csapat kapitányaként a közelmúltban visszavonuló Szalai Ádám a magyar futballakadémiák munkáját összefogó és segítő Labdarúgó Módszertani Központ szakmai és képzési tanácsadója lett.

„Tíz-húsz éve hülyítjük a népet. Húsz éve nem neveltünk ki egy tehetséget sem! Összehasonlíthatatlanul le vagyunk maradva a focisták képzésében... Abból fog élni a magyar válogatott, hogy hány tehetséget tudunk kinevelni. Nem attól lesz a válogatott világverő, hogy öt napig együtt készülünk, hanem attól, hogy hány olyan fejlődni akaró, elszánt ember van, aki azt mondja, hogy arra kötelezem el magamat, hogy szívből tehetségeket csináljak a magyar focinak és annak kutya kötelessége megtanulni azt, hogy a mai profi fociban mik az elvárások" – fakadt ki emlékezetes nyilatkozatában Szalai Ádám tíz évvel ezelőtt, a hollandok által elszenvedett 8–1-es magyar vereség után.

Azóta sok minden történt a magyar labdarúgásban, a teljes infrastrukturális megújuláson túl kijutottunk két Európa-bajnokságra, Szalai mindkét tornán gólt is szerzett és tavaly 86-szoros válogatottként, csapatkapitányként, egy olyan mérkőzésen búcsúzott a nemzeti csapattól az olaszok ellen a szurkolók ünneplése mellett, amelyre percek alatt fogytak el a jegyek a 67 ezres Puskás Arénába. Szalai Ádám azóta a klubfutballtól is elbúcsúzott és többször beszélt róla, hogy a sportág közelében szeretne maradni, legszívesebben a magyar labdarúgásban dolgozna, ha találna számára vonzó feladatot. Nos, hétfőn jelentette be Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, hogy Szalai Ádám a magyar futballakadémiák munkáját összefogó és segítő Labdarúgó Módszertani Központ szakmai és képzési tanácsadója lett.

A múlt kedden munkába állt volt sportoló kizárólag a Nemzeti Sportnak beszélt új feladatáról és rögtön tíz évvel ezelőtti szavaira utalt vissza: „Miután akkor megfogalmaztam, hogy miben látom a lemaradásunk okát, úgy éreztem, hogy most, amikor huszonkét, külföldön eltöltött év után hazatérek, kötelességem a magyar futball, főleg a fiatalok képzésének a szolgálatába állítani mindazt, amit pályafutásom során tapasztaltam, illetve én magam is tanulni szeretnék még.”

Hozzátette, természetes, hogy Németországból is voltak ajánlatai, a Stuttgart, a Mainz, a Schalke, a Hoffenheim, a Hannover profi játékosaként eltöltött 13 év alatt kialakult kapcsolatrendszere és baráti köre révén olyan lehetősége is volt, amellyel egyből a profik mellett kezdhette volna edzői, vezetői pályafutását.

„Volt olyan ajánlatom is, amit nehéz volt visszautasítani, de nem akartam abba a hibába esni, hogy például az anyagi szempontok szerint döntsek, most fejlődni, tanulni szeretnék, megismerni a magyar futballakadémiák vezető szakembereit, filozófiáját és a futballnak azokat a szintjeit is, amelyeket eddig kevésbé ismertem. Nem akartam fejest ugrani a mély vízbe, fokozatosan szeretném felépíteni magam ebben az új szerepkörben, sokkal jobban vonzott az, hogy itthon dolgozzak, mint hogy újra külföldre menjek. Ezért, miután sokféle ajánlatot meghallgattam és megfontoltam, nagyon örültem annak – Schmidt Ádám államtitkár úrral és Liszkai Dezső igazgató úrral többször egyeztetve –, hogy végül is ezt a rendkívül megtisztelő és izgalmas munkát végezhetem. Már egy hét alatt is tanultam új dolgokat és ahhoz, hogy később magasabb szinten helytálljak. Mindent meg kell tanulnom. Elvégeztem az UEFA B- és A-szintű tanfolyamait, szeretnék ebben is haladni tovább, de nem tudom még megmondani, később pontosan milyen szerepkörben képzelném el magam. Most az a legfontosabb, hogy végigjárjam a magyar futballakadémiákat és minden szakemberrel olyan közeli és őszinte kapcsolatot alakítsak ki, ami a hasznára lehet a képzésünknek.”

Fotó: Sportért felelős államtitkárság
Fotó: Sportért felelős államtitkárság

Szalai Ádám nem rejti véka alá, sőt kifejezetten hangsúlyozza, hogy bár a tárgyi feltételek sokkal jobbak a korábbiaknál, szerinte nem elég tehetséges játékos érkezik a felnőttek közé az akadémiákról.

„Erre kell közösen keresnünk és megtalálnunk a megoldást, hogy a nagyszerű feltételek mellett hogyan integrálhatunk a jelenleginél sokkal több fiatal labdarúgót vagy a hazai profi klubok csapataiba, vagy pedig minél előbb a topbajnokságokba. Máris több akadémiát meglátogatva ki merem jelenteni, hogy a feltételek mindenben adottak ahhoz, hogy sikeresebbek legyünk.”

Kérdésünkre a Bundesligában máig egyetlen magyarként 50 gól fölé jutó, volt népszerű csatár azt is leszögezte, hogy a szerepe semmiképpen sem valamilyen szakfelügyelői, ellenőrző feladat lesz („Az nem én vagyok” – mondta), sokkal inkább szeretne konstruktív párbeszédet kialakítani a magyar utánpótlásképzés résztvevőivel, megismerni a munkájukat és átadni nekik mindazt a tapasztalatot, amit 16 éves koráig itthon nevelkedve, majd pedig a Stuttgart és a Real Madrid klubmodelljében fiatal játékosként átélt, megtanult. Szalai Ádám munkahelye a szervezetileg a Nemzeti Sportügynökséghez tartozó módszertani központnak jelenleg helyet adó Hold utcai épületben lesz, a Sportért Felelős Államtitkárságon. A felcsúti Puskás Akadémiáról ide kerül át a székhelye ennek a központi intézménynek, amelyet továbbra is Liszkai Dezső, a PFLA korábbi igazgatója vezet, immár önálló feladatként, több korábbi és új kollégájával, köztük Szalai Ádámmal, aki egy-két héttel a toszkánai esküvője után már munkába is állt a múlt héten. Mint mondta, hónapok óta Budapesten él a családjával és párja, a bolgár származású, Németországban nevelkedett színésznő-modell, Krista Tcherneva is elfogadja a karrierjére vonatkozó döntését.

„Ismer annyira, hogy tudja, amit a fejembe vettem, azt komolyan is csinálom. A futball volt eddig is az életem, én nem szeretnék ezután sem elszakadni tőle. Később lehet, hogy szeretnék a pályához, a fű illatához megint közelebb dolgozni, de most sem főként irodai munkát végzek majd, hiszen járom a magyar futballakadémiákat, még a külhoni intézményeket is.”

Ami pedig az üzleti tevékenységét illeti, azt mondja, cégeinél kialakított egy olyan struktúrát, amely szükségtelenné teszi számára a napi jelenlétet az irányításban (ismert, hogy Szalai Ádám, illetve családja tulajdonosa egy lézeres technológiájú fémmegmunkálással foglalkozó és egy ingatlan-kereskedő vállalkozásnak is), így teljes erejével tud új feladatára koncentrálni.

Liszkai Dezső csapata 22 műhely munkáját felügyeli
„Küldetésünk és hivatásunk az akadémiák felé: iránymutatás, segítségnyújtás, innováció, fejlesztés, képviselet – határon innen és túl” – foglalta össze a délelőtti bejelentésben munkájuk lényegét Liszkai Dezső.
A fizikailag Felcsútról Budapestre költöző Labdarúgó Módszertani Központ a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, azon belül a Nemzeti Sportügynökség égisze alatt működik, Liszkai Dezső igazgató irányításával, akinek közvetlen felettese Bíró Péter, az NSÜ vezérigazgatója. Amint Liszkai Dezső lapunknak elmondta, legfontosabb feladataik közé tartozik az iránymutatás, szakmai segítségnyújtás, kutatás és az eredmények folyamatos megosztása a hozzájuk tartozó tizenkét magyarországi (köztük két női) és tíz külhoni futballakadémiával, publikációk, szakmai napok, konferenciák segítségével, de részt vesznek a nemzetközi szakmai életben is, látogatnak és szerveznek nemzetközi konferenciákat is és kapcsolatban állnak a legfontosabb külföldi műhelyekkel is. Liszkai Dezső akadémia-igazgatói feladatait a Puskás Akadémián Tóth Balázs veszi át, aki az elmúlt öt évben a felcsúti profi csapat, a PAFC klubigazgatója volt, de immár az utánpótláscsapatok munkáját is ő irányítja.
Az együttműködésben részt vevő akadémiák
Budapest – FTC Labdarúgó Akadémia
Budapest – Honvéd MFA
Budapest – Sándor Károly Labdarúgó Akadémia
Budapest – Vasas Kubala Labdarúgó Akadémia
Csíkszereda – Székelyföld Labdarúgó Akadémia (ROU)
Debrecen – DVSC Labdarúgó Akadémia
Dunaszerdahely – FC DAC 1904 (SVK)
Eszék – NK Osijek (CRO)
Felcsút – Puskás Akadémia
Győr – Fehér Miklós Labdarúgó Akadémia
Kassa – FC Kosice (SVK)
Kisvárda – Várda Labdarúgó Akadémia
Lendva – NK Nafta Lendva (SLO)
Miskolc – DVTK Labdarúgó Sportakadémia
Munkács – Munkács Futball Akadémia (UKR)
Pécs – PMFC Női Akadémia
Révkomárom - KFC Komarno (SVK)
Sepsiszentgyörgy – Sepsi OSK (ROU)
Szatmárnémeti – Partium Labdarúgó Akadémia (ROU)
Szeged – St. Mihály Női Akadémia
Szombathely – Illés Akadémia Szombathely
Topolya – TSC Topolya (SRB)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik