KAMLER JÁNOS
2022.09.21 23:55 Frissítve: 2022.09.22 23:48

Rendületlenül – Kamler János jegyzete

 

 
Szalai Ádám bejelentette, visszavonul a válogatottól – hivatalos
84 (+2?) meccs, 25 gól – így íródott Szalai Ádám története
Ilyen volt Szalai Ádám a nemzeti csapatban – galéria
Amikor Szalai a magyar futball egyik legdrámaibb beszédét tartotta…
„Köszönjük, Kapitány!” – Orbán Viktor is reagált Szalai bejelentésére
Íme, Szalai Ádám öt igazán emlékezetes gólja a válogatottban

Ha jól emlékszem, 2008-ban beszéltünk először. Telefonon. Szalai Ádám még a Real Madrid Castillánál futballozott, s feltűnt, hogy húszévesen milyen választékosan fogalmaz, még ha időnként keresi is a megfelelő szavakat. Real Madrid után Németország, Mainz. Sportszakmailag talán a legjobb döntés volt, mert ott teljesedett ki pályafutása, érdemes megnézni első Bundesliga-gólját, a Dortmundnak lőtte (2010. április 10.). Ünnepelt sztár volt Mainzban, parádés meccsek, gólok, magyar mesterhármas a világ egyik legjobb bajnokságában, mígnem 2011. január 29-én a Kaiserslautern elleni idegenbeli meccsen gyakorlatilag szétszakadt a jobb térde. Gúnyolódtak rajta a hazai szurkolók, miközben vitték le a pályáról.

Egy év múlva térhetett vissza. A téli felkészülés idején, a Mallorca elleni edzőmeccs után elsírta magát a telefon másik végén, csupán annyit tudott mondani, mennyire boldog, hogy újra futballozhat, neki ez az élete. Szerintem itt hozta meg karrierje legfontosabb döntését − mindenáron a Bundesligában maradni. Sikerült neki (egészen idén februárig!), ho­lott meggyőződésem, műtétjét követően már nem ugyanolyan a mozgása a futballpályán. És ezért még nagyobb eredmény tőle a 276 Bundesliga-fellépés és az 54 gól.

Időközben a Schalkét a Bajnokok Ligája-főtáblára lőtte, a válogatottban egyre inkább meghatározó szerepet töltött be, és ki ne emlékezne rá, kiállt (pontosabban ült) a nyilvánosság elé a hollandok elleni 1−8 után 2013 őszén, tökéletes kórképet adva a magyar labdarúgás akkori állapotáról. Megint jól döntött, elvégre valakinek meg kellett tennie.

Kilenc év telt el azóta, megjárt két Európa-bajnokságot (mind a kettőn gólt szerzett), részese a válogatott idei meseszerű szereplésének. Ha a futballnak van Istene, megajándékozza még valami csodával.

A német élvonalban tíz évet töltött el, a válogatottnál tizenháromnál áll meg a számláló, mert szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az olaszok elleni hétfői budapesti Nemzetek Ligája-mérkőzés lesz neki az utolsó a címeres mezben.

Akárhogy is nézzük, pályafutásával − amelyet 34 évesen klubjában még folytat a svájci élvonalbeli FC Baselban − és a labdarúgással kapcsolatban rendre helyes döntést hozott válaszút elé érkezve. Most is.

Folyamatosan jól dönteni vagy tíz év a német Bundesligában? Egyik nehezebb, mint a másik.
Aki ezt tudja, arra nem csupán a sportpályákon figyelnek fel.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.09.26 23:42:43

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A bizalom akkor értékelődik fel igazán, ha a hűségnek tétje van.

2022.09.26 20:28:31

Magyar válogatott nemzetisport.hu

Potya gól, kihagyott ziccerek, zseniális Donnarumma – nem jött össze az iksz sem a Puskás Arénában.

2022.09.25 20:47:50

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Már döntetlen esetén is a mieink a résztvevők az NL-végjátékban.

2022.09.24 22:07:41

Magyar válogatott nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem legyőzni akarta a legyőzhetetlent, hanem meglovagolni.

2022.09.24 21:51:39

Magyar válogatott nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az Aranycsapat mesterhármasa óta semmi. Illetve már háromból kettő. Ha pedig a harmadik sorozat is éppen most szakadna meg, tovább gazdagodna a futball misztériuma. Bár döntetlennel is elsők maradunk, három sportági világhatalom előtt. Hogy ettől mi is mindjárt azzá emelkednénk? Nem. Még nem. És ebben kéretik nem keresni a rációt. Mint Szalai sarkazásában sem.