Rendületlenül – Kamler János jegyzete

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.09.21. 23:55

Ha jól emlékszem, 2008-ban beszéltünk először. Telefonon. Szalai Ádám még a Real Madrid Castillánál futballozott, s feltűnt, hogy húszévesen milyen választékosan fogalmaz, még ha időnként keresi is a megfelelő szavakat. Real Madrid után Németország, Mainz. Sportszakmailag talán a legjobb döntés volt, mert ott teljesedett ki pályafutása, érdemes megnézni első Bundesliga-gólját, a Dortmundnak lőtte (2010. április 10.). Ünnepelt sztár volt Mainzban, parádés meccsek, gólok, magyar mesterhármas a világ egyik legjobb bajnokságában, mígnem 2011. január 29-én a Kaiserslautern elleni idegenbeli meccsen gyakorlatilag szétszakadt a jobb térde. Gúnyolódtak rajta a hazai szurkolók, miközben vitték le a pályáról.

Egy év múlva térhetett vissza. A téli felkészülés idején, a Mallorca elleni edzőmeccs után elsírta magát a telefon másik végén, csupán annyit tudott mondani, mennyire boldog, hogy újra futballozhat, neki ez az élete. Szerintem itt hozta meg karrierje legfontosabb döntését − mindenáron a Bundesligában maradni. Sikerült neki (egészen idén februárig!), ho­lott meggyőződésem, műtétjét követően már nem ugyanolyan a mozgása a futballpályán. És ezért még nagyobb eredmény tőle a 276 Bundesliga-fellépés és az 54 gól.

Időközben a Schalkét a Bajnokok Ligája-főtáblára lőtte, a válogatottban egyre inkább meghatározó szerepet töltött be, és ki ne emlékezne rá, kiállt (pontosabban ült) a nyilvánosság elé a hollandok elleni 1−8 után 2013 őszén, tökéletes kórképet adva a magyar labdarúgás akkori állapotáról. Megint jól döntött, elvégre valakinek meg kellett tennie.

Kilenc év telt el azóta, megjárt két Európa-bajnokságot (mind a kettőn gólt szerzett), részese a válogatott idei meseszerű szereplésének. Ha a futballnak van Istene, megajándékozza még valami csodával.

A német élvonalban tíz évet töltött el, a válogatottnál tizenháromnál áll meg a számláló, mert szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az olaszok elleni hétfői budapesti Nemzetek Ligája-mérkőzés lesz neki az utolsó a címeres mezben.

Akárhogy is nézzük, pályafutásával − amelyet 34 évesen klubjában még folytat a svájci élvonalbeli FC Baselban − és a labdarúgással kapcsolatban rendre helyes döntést hozott válaszút elé érkezve. Most is.

Folyamatosan jól dönteni vagy tíz év a német Bundesligában? Egyik nehezebb, mint a másik.
Aki ezt tudja, arra nem csupán a sportpályákon figyelnek fel.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik