IFAB: megváltozik a lesszabály? – sajtóhír

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.07.04. 09:19
null
Sajtóhírek szerint az egyvonalas játékhelyzetek megszűntetésével módósítanák a lesszabályt, ezzel támadóbbá téve a futballt (Fotó: 433/Twitter)
Sajtóhírek szerint a gólvonal-technológia és a videobíró-rendszer után újabb forradalmi változás jöhet a labdarúgásban, miután a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel (FIFA) együttműködő szabályalkotó testület, az IFAB a Marca beszámolója szerint módosítaná a lesszabályt.

 

Nemrég a labdarúgás szabályalkotó testületének tisztáznia kellett, mi is számít pontosan lesnek, hogy egyértelművé váljanak az olyan játékhelyzetek, mint amikor a védők „szándékosan játsszák meg” a labdát, valamint azt, hogy mit kell tennie a játékvezetőnek, ha a hátvédek a tudatos akcióval helyzetbe hozzák az ellenfél lesen helyezkedő támadóját.

A Marca most arról számolt be, hogy újabb szabályváltozás jöhet a lest illetően.

A lap szerint Gianni Infantino FIFA-elnök arra kérte Arsene Wenger fejlesztési igazgatót, az Arsenal legendás menedzserét, hogy találjon olyan lehetőséget, amely előnyös a támadófutball számára.

A francia szakember pedig úgy véli, hogy megtalálta ennek a módját azzal, hogy változtat a les szabályán.

Wenger elképzelése szerint megszűnnének az egyvonalas játékhelyzetek, azaz csak akkor lenne les, ha a támadó teljes testével előrébb áll, mint az utolsó előtti védő.

A fejlesztési igazgató egy tanulmány alapján úgy véli, a módosítással a lesek száma felére csökkenne.

„Egy bizonyos ponton intézkedéseket kell hozni és meg kell állapítani, hogy öt-hat centiméter nem les” – mondta a Marcának egy, az IFAB-nak dolgozó forrása.

„Tanulmányozási fázisban vagyunk, mert szeretnénk, ha a futball még támadóbb lenne. A 135 éves történelem során kétszer módosították a szabályt. Arsene Wenger megmutatta nekünk a lehetőséget, hogy ha egy támadó valamely testrésze azonos vonalban van a védelemmel, akkor nincs les és gólt szerezhet. Ezen az úton szeretnénk támadóbbá tenni a labdarúgást” – mondta a Marca szerint Infantino a változásról.

A lap úgy tudja, hogy Wenger a szabályalkotó testület elé terjesztette az ötletet és a következő hetekben már Olaszországban és Svédországban is tesztelik az újítást.

A német Bild is írt a lehetséges szabályváltozásról, megemlítve, ha a módosítás már élne, akkor az előző idény végén érvényes lett volna a dortmundi Sébastien Haller Mainz elleni, utolsó fordulóban szerzett (les)gólja, s a Borussia Dortmund nyerhette volna meg a mérkőzést és ezzel együtt a bajnoki címet is a Bayern München előtt.

A lap több labdarúgót és edzőt is megszólaltatott a változtatásról.

„Természetesen ez előnyös lenne nekünk, támadóknak, de szerintem van annyi gól a futballban, hogy ne kelljen mesterségesen erőltetni. A futball virágzik, ha az emberek megértik a szabályokat. Ennek így kell maradnia” – fogalmazott a Bayern München támadója, Thomas Müller.

A német másodosztályba kieső Hertha BSC magyar vezetőedzője, Dárdai Pál azonban bizonytalan a változtatást illetően. „Nem érdekel. Akár egy testrészről, akár az egész testről van szó, vannak videós bizonyítékok és még mindig vannak vitás döntések”– fogalmazott.

A Német Labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságát vezető Lutz Michael Fröhlich szerint ugyanakkor logikus lépés lenne egy ilyen módosítással növelni a gólok számát.

„Ha több gólt szeretnénk, logikus lenne így megváltoztatni a szabályt, de ennek az ifjúsági futballtól a legmagasabb osztályokig érvényesülnie kell” – vélekedett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik