Az NK Osijek háromgólos hátrányból felállva nyert az újonc otthonában

Vágólapra másolva!
2023.07.30. 18:41
null
Őrült meccsen hangolt a csütörtöki Ekl-meccsre az eszéki csapat (Fotó: NK Osijek)
A horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (HNL) második fordulójában az NK Osijek 4–3-ra győzött az újonc Rudes vendégeként.

HORVÁT BAJNOKSÁG (HNL)
2. FORDULÓ
Rudes–NK Osijek 3–4 (3–1)
Zágráb, Kranjceviceva Stadion. V:
Mario Zebec.
Rudes: Maric – Pavlek (Camara,79.), Campos, Matic – Tomecak, Srbljinovic, Vukmanovic, Pasaricek (Plazonja, 79.) – Latkovics, Lazarov – Ljubanovic (Kovacevic, 62.).
Vezetőedző: Robert Prosinecki.
NK Osijek: Malenica – Omerovic, Evangelu, Mkrcsjan (Brlek, a szünetben), Drambajev (Grzan, a szünetben) – Nejasmic, Pusic –Bukvic (Hiros, 79.), Fiolic (Caktas, 70.), Lovric (Fucak, a szünetben) – Miérez.
Vezetőedző: Stjepan Tomas.
Gólszerző: Lazarov 23., Pasaricek 24., 39., ill. Miérez 43., Caktas 76., 83., 88.

ÖSSZEFOGLALÓ

A szakvezetőként a török első osztályba egyaránt belekóstoló vezetőedzők, Robert Prosinecki és Stjepan Tomas csatározását is hozta – a kispadokon – az NK Rudes – NK Osijek horvát bajnoki (SuperSport HNL) mérkőzés, sőt, korábban mindkét szakvezető, még játékosként, 49-49 alkalommal viselhette a horvát válogatott mezt.

Közülük a zágrábi mérkőzés alkalmával Tomas öt helyen is megváltoztatta a kezdő csapata összeállítását a csütörtöki, ZTE FC elleni Ekl-selejtezőhöz képest. Talán ez, talán a kissé elbizakodott hangulatuk okozhatta csapata háza táján, hogy a hazaiak a kezdeti tapogatózó futballt követően kétgólos előnyre tettek szert. (ne feledjük, a szezon első fordulójában az eszékiek 6–1-re győztek a Slaven Belupo ellen, míg a Rudes 4–0-ra kapott ki a Rijeka otthonában.)

A dekoncentráció csak folytatódott vendég oldalon a továbbiakban is, hiszen a vendéglátók már 3–0-ra is vezettek az első félidő hajrájában, igaz, az idény eddigi három tétmeccsén aztán harmadszor is betalált az NK Osijek argentin támadója, Ramón Miérez.

A forgatókönyv akár úgy is alakulhatott volna, hogy az Eszék megnyomja a második játékrészt, cseréket eszközölt is azonnal Tomas, ugyanakkor az újonc NK Rudes még sokáig nem hagyta, hogy ellenfele fogást találjon rajta. Aztán az első igazi kombinatív és látványos akciója után az Eszék Mijo Caktas révén szépített 3–2-re, amely akár kimondottan mozgalmas utolsó negyed órát sejtetett.

A korábbi spliti kedvenc, Caktas nem is állt le, nem sokkal később másodszor is betalált, így a 83. percben már 3–3 volt az eredmény – eszéki szemszögből 0-3-ról... S ilyenkor amilyen a történések lélektana, Stjepan Tomas együttese egy kapitális kapushibát követően negyedszer is beköszönt, s ki más, mint Caktas tette ezt, mellyel klasszikus mesterhármast jegyzett a 31 esztendős középpályás.

A fehér-kékek szemszögéből ennél jobb hangolást a jövő csütörtöki, zalaegerszegi mérkőzésre el sem képzelhettek volna.

PERCRŐL PERCRE

ITT A VÉGE, AZ NK OSIJEK ŐRÜLT MÉRKŐZÉSEN NYERT A RUDES OTTHONÁBAN!

90+4. perc: MALENICA! Itt volt a hazaiak meccslabdája, de Lazarov pont az eszéki kapusba rúgta a ziccert.

Négy perc lesz a ráadás.

88. perc: GÓÓÓÓÓÓL! ÓRIÁSI KAPUSBAKI UTÁN ÁTVESZIK A VEZETÉST A VENDÉGEK!!! Malenica hosszú kirúgásának csúnyán aláfutott Maric, Grzan meg is előzte a hazai kapust, s gólt rúgatott Caktassal, aki így tizenkét perc alatt jutott el a mesterhármasig.

87. perc: Evangelu rántotta le Kovacevicet, sárga lap lett a jutalma.

83. perc: GÓÓÓÓÓL! OTT AZ EGYENLÍTÉS! MEGINT CAKTAS! Jobb oldalról, élesen érkezett a beadás hazai kapu elé, Maric pechjére pont Caktas elé ütötte a labdát, aki köszönte szépen, s a hálóba pöccintett.

82. perc: Kovacevic robogott el megint, de ziccerben Malenicába bikázta a labdát.

80. perc: Camara egy perccel beállása után bekerült a jegyzőkönyvbe, sárga lapot érően szabálytalankodott.

79. perc: Mindkét fél cserélt, hazai oldalon a duplázó Pasariceket Plazonja, míg Pavleket Camara váltja. Az vendégeknél a gólpasszt adó Bukvic helyére érkezett Hiros.

76. perc: GÓÓÓÓÓL! TOVÁBB FARAG HÁTRÁNYÁBÓL AZ OSIJEK! Pusic sarokkal készítette le a labdát a második hullámban érkező Caktasnak, a csereként beálló középpályás pedig állítgatás nélkül kilőtte a bal alsó sarkot.

Az elmúlt félórában kisebb felhőszakadás zúdult Zágrábra, de most megállt az eső, sőt a felhők között egy szivárványt is kiszúrt a meccs közvetítésének rendezője.

70. perc: Itt a negyedik eszéki csere (az első hármat a szünetben lépte meg Stjepan Tomas), Fiolic helyére Caktas állt be.

69. perc: Nem úgy a Rudes kontrája, a kiugró Kovacevic a kapus Malenicát is kicselezte, de ordító helyzetben csúnyán eltörte a labdát.

68. perc: Egy jobb oldalról beívelt szabadrúgás után volt veszélyes az NK Osijek, de Maric kiütötte Miérez fejesét. Az ezt követő két sarokrúgás nem jelentett veszélyt a hazai kapura.

67. perc: Újabb hazai csere, Latkovic helyére Basic érkezett.

62. perc: Egyet cserélt Prosinecki, Ljubanovic helyére Kovacevic érkezett.

Visszatérve a legendákhoz, a Rudes elnöke az a Josip Simunic, akit játékosként 2006-os világbajnokságon három sárga lappal állított ki az így hírhedté vált Graham Poll játékvezető.

57. perc: Ljubanovicot döntötték fel, aki mérgében odarúgott az egyik eszéki játékosnak, sárga lap lett a jutalma.

A horvát futball élő legendái irányítják a Rudes sorsát – a kispadon az a Robert Prosinecki, aki játékosként tagja volt az 1998-as vb-n bronzérmet nyerő horvát csapatnak, míg klubszinten többek között a Real Madridnál, a Barcelonánál és a Sevillánál is megfordult. Edzőként eddig nem sok babér termett neki, egyetlen trófeája a Szerb Kupa, amit 2012-ben nyert meg a Crvena Zvezda mestereként.

52. perc: MARIC! Óriásit védett a hazai kapus, egy szöglet után Miérez földre pattintott fejesét kellett kitornásznia a léc alól. A 26 éves argentin csatár az eszékiek legveszélyesebb fegyvere, mint ismert, a ZTE elleni hazai meccsen is az ő fejese döntött.

50. perc: Hosszú indítással próbálkoztak a hazaiak, Evangelu ezúttal tisztázni tudott.

FOLYTATJUK!

Hármat cserélt a szünetben Stjepan Tomas: Drambajev helyére Grzan, Mkrcsjan helyére Brlek, míg Lovric helyére Fucak állt be.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45+5. perc: Fiolic csatlakozik örmény kollégájához, csúnyán, páros lábbal csúszott oda Lazarovnak.

45+3. perc: Mkrcsjané a meccs első sárga lapja.

45+1. perc: ZICCER! Lazarov járt közel a duplázáshoz, de a tizenegyespont magasságából a kapu mellé gurított.

Öt perc lesz a ráadás.

43. perc: GÓÓÓL! SZÉPÍTENEK A VENDÉGEK – FELTÉVE, HOGY ÉRVÉNYES A GÓL, DE MEGADJA A VAR. Bukvic ívelte a labdát az ötösre, ahonnan Miérez bólintott a kapuba – Maric kapus csak a gólvonal mögül tudta kikanalazni a labdát.

39. perc: MILYEN 2–0-RÓL, 3–0-RÓL! GYAKORLATILAG A KÖZÉPKEZDÉSBŐL SZEREZ GÓLT A HAZAI CSAPAT! Pasaricek rendkívül harcos, ismét elcsípte az eszéki védelem járatta labdát, s némi cselezgetés után kilőtte a hosszú alsót. Érik a szenzáció.

A VAR is megadta a találatot, 2–0-ról folytatjuk!

Percek óta nézi a VAR a gólt, Pasaricek esetleges lesállását vizsgálják.

34. perc: GÓÓÓL, MEGDUPLÁZZA ELŐNYÉT A RUDES! Lebénult a kontránál a hazai védelem, Latkovics centerezés gyanánt kötényt adott Malenicának, a labdát a berobbanó Pasaricek sodorta a hálóba.

28. perc: Ismét Miérezre ívelték fel a labdát a vendégek, de a ZTE ellen győztes gólt szerző argentin csúsztatásai nem okoznak gondot a Rudes védelmének.

23. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A RUDES! A hazaiak erélyesen vették el a labdát az elbambuló Evangelutól, Latkovic indította Lazarovot, aki egy testcsellel lerázott egy védőt, majd az így megnyíló folyosón keresztül a kapu bal oldalába tekert, Malenica nem tudott beleérni a jól helyezett lövésbe.

22. perc: Mkrcsjan hosszan felívelt labdáját Miérez csúsztatta meg, de csupán a a hazai kapus érkezett az átadásra.

A vendégeknél van többet a labda, de egyelőre nem tudták érvényesíteni a labdabirtoklási – és tudásbeli – fölényüket.

Az NK Rudes egy alapvetően az alsóbb osztályokban való szerepléshez szokott kiscsapat, a jelenlegi évad a fővárosi klub történetének harmadik élvonalbeli idénye. Korábban 2017–19 között szerepeltek a legmagasabb osztályban.

15. perc: Bukvic sodort el egy védőt, aki eljátszotta a nagyhalált... Szabadrúgás kifelé. Fél perccel később Evangelu „fenyítette be” ellenfelét.

12. perc: Meglett az első hazai szöglet.... legalábbis úgy tűnt, de végül kirúgást ítélt a játékvezető – ígéretes kontrát szórakoztak el a hazaiak.

9. perc: Továbbra is nyomás alatt a Rudes kapuja, az egyik védő suta mozdulattal vágta ki szögletre a labdát.

Nincsenek túl sokan a mérkőzésen, az alaphangról a vendégek keménymagja, a Kohorta gondoskodik.

5. perc: Miérez tört be a tizenhatoson belülre, s az alapvonalnál kiharcolt egy szögletet. A sarokrúgást üggyel-bajjal kivágta a hazai védelem.

3. perc: Mkrcsjan szórta el rossz helyen a labdát, az ebből következő ellentámadás, majd szöglet azonban veszélytelen volt.

1. perc: Máris támadást vezettek a bal oldalon a hazaiak, de Ljubanovic fejese messzire elkerülte a kaput.

Elkezdődött a mérkőzés!

Érkeznek a csapatok, tiszta kékben a hazaiak, vízszintes kék-fehér csíkos szerelésben az NK Osijek.

Itt látható az eszékiek kezdőcsapata.


Köszöntjük olvasóinkat a Rudes–NK Osijek találkozó élő, szöveges közvetítésében. A mérkőzés hamarosan elkezdődik.

ELŐZMÉNYEK

Valódi erődemonstrációval indította a bajnoki évadot az NK Osijek, miután 6–1-re győzött a Ricardo Moniz által irányított Slaven Belupo vendégeként. Az eszéki együttes ezután egy minimális különbségű győzelmet aratott a ZTE elleni Ekl-selejtezőn, így a zalaegerszegi visszavágóra is gondolnia kell Stjepan Tomas vezetőedzőnek a Rudes elleni meccsterv megalkotásakor.

Az előző évad végén a másodosztály bajnokaként feljutó, Zágráb külvárosában székelő csapat egy 4–0-s pofonnak kezdte élvonalbeli kalandjait (az ellenfél a Rijeka volt), most pedig a saját közönsége előtt javíthat – igaz, az előző idény bronzérmese nem ígérkezik könnyű fogásnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik