Hollandia: Koeman aláírt a válogatottnál, hivatalosan is bemutatták

Vágólapra másolva!
2023.01.23. 16:14
null
Ronald Koeman hivatalosan is visszatért a holland válogatott élére (Fotó: KNVB/Facebook)
Aláírta szerződését a holland labdarúgó-válogatott régi-új szövetségi kapitánya, Ronald Koeman. A tréner érkezése már tavaly áprilisban biztossá vált, Louis van Gaalt váltotta a kispadon.

Ronald Koeman 2026 augusztusáig kapott megbízatást a Holland Királyi Labdarúgó-szövetségtől (KNVB).

Az 59 esztendős tréner 2018 februárja és 2020 nyara között már irányította a holland válogatottat, ebben az időszakban csapata ezüstérmes lett a Nemzetek Ligája első (2019-ben rendezett) döntőjében, illetve kijutott az Európa-bajnokságra is.

Koeman legutóbb az FC Barcelonát irányította, a katalánok 2021 októberében menesztették.

Koeman hétfői sajtótájékoztatóján kifejtette: azokhoz az értékekhez szeretne visszatérni, amelyek első kapitányi időszakában már jellemezték a holland válogatottat: egy fiatal és tehetséges kerettel 2019 júniusában döntőt játszott a Nemzetek Ligájában, illetve kijutott a 2020-as Európa-bajnokságra, amelyet a pandémia miatt egy évvel elhalasztottak.

„Nagyon szeretném, ha meg tudnánk ismételni az eredményeket és azok elérésének módját is” – nyilatkozta.

A holland sportsajtó bírálta Van Gaal védekezőbb felfogását a katari vb-n, amelyen a válogatott a negyeddöntőben a későbbi győztes Argentínával szemben bukott el tizenegyespárbajban. Koeman ezzel kapcsolatban úgy vélte, voltak a holland csapat vb-mérkőzésein olyan időszakok, amikor benne is megfogalmazódott az, hogy "ezt lehetne másként, sőt, ennek másként is kellene lennie", de Van Gaal veretlenségi sorozatát ezek ellenére lenyűgözőnek tartja.

„Húsz meccs a válogatottnál vereség nélkül, hihetetlen lenne, ha ez nekem is összejönne. Szerintem viszont másként is el lehet ezt érni, és én másként is akarom megcsinálni. A holland válogatottal igyekszünk jó, közönségvonzó, támadóbb szellemű futballt játszani, még akkor is, ha gyakran ez a legnehezebb út” – mondta.

Koeman első időszakában olyan együttest vett át, amely nem jutott ki a 2016-os Eb-re, majd a 2018-as vb-re sem. A válogatott sikeres hónapjai után Barcelonába nagy reményekkel érkezett, miként hozzá is nagy reményeket fűztek, az eredményekkel és a játékkal azonban adós maradt, így második szezonjának elején távoznia kellett. Koeman most hangsúlyozta: edzőként is bizonyítani akarja, hogy sikeres tud lenni egy csapat élén, akár még egy nagy tornán is.

„Az első lépés ehhez az Európa-bajnokság márciusban kezdődő selejtezője” – közölte.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik