Vb 2010: Eriksson állítja, Észak-Korea csalni akart a sorsolásnál

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.02.24. 11:04
null
Az ázsiaiak azt akarták elérni Sven-Göran Eriksson „segítségével”, hogy könnyű csoportba kerüljenek (Fotó: AFP)
Észak-Korea manipulálni akarta a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság sorsolását, állítja az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a 74 éves Sven-Göran Eriksson. A svéd szakember a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egyik bizottsági tagjaként került az észak-koreaiak látószögébe.

 

Az edzősködéstől azóta már visszavonult Sven-Göran Eriksson akkoriban a Notts Countynál dolgozott, és most a BBC-nek elmondta, a klubnak jelentős érdeke fűződött ahhoz, hogy egy „fontos ügy” érdekében Észak-Koreába utazzon.

A svéd persze vonakodott, de a vezetőség kedvéért beadta a derekát, így elutazott a hajdanán Kim Dzsong Il, mára már örököse, Kim Dzsong Un által vezetett országba, ahol botrányos kéréssel fordultak hozzá.

„Észak-Korea képviselői tudták, hogy a nemzetközi szövetség tagja vagyok. Megkérdezték, »tudnék-e nekik segíteni«. Azt válaszoltam, ha tudok, persze, segítek. Akkor még azt hittem, hogy sporteszközökre van szükségük” – kezdte hajmeresztő történetet Eriksson.

„Úgy folytatták, »könnyű csoportban szeretnénk szerepelni a világbajnokságon« – azt szerették volna, hogy segítsek nekik a sorsolásnál. Természetesen úgy feleltem, hogy»tényleg arra céloztok, amire gondolok«? Ezt nem tehetem meg, ezt senki sem teheti meg. Ez bűncselekmény. De nem hittek nekem. Elképesztő, de azt gondolták, hogy csak nem akarok segíteni. És csak ezért akarták, hogy odamenjek.”

Nem kedvezett Fortuna a hoppon maradt, a 2010-es világbajnokságon 44 év után szereplő észak-koreaiaknak, akik a „halálcsoportba” kerültek, s valamennyi ellenfelüktől kikaptak: Brazíliával ugyan szoros meccset játszottak, de a bravúr nem jött össze nekik (1–2), Elefántcsontparttól 3–0-s vereséget szenvedtek, Portugália pedig 7–0-ra kiütötte őket.

A „kudarcnak” – bár valószínűleg több hasonló szintű csapat is elfogadna egy egygólos fiaskót a braziloktól – meg is lett a következménye: a válogatott edzőjét és játékosait nyilvánosan megalázták és felelősségre vonták, miután hazatértek a dél-afrikai világbajnokságról.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik