NK Osijek: Időközben Eszék-szurkoló is lettem – Orbán Viktor

POLGÁR LÁSZLÓPOLGÁR LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.11.28. 11:25
null
Orbán Viktor (balra) és Ivan Mestrovic (Fotók: nk-osijek.hr)
Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a szerda esti órákban látogatást tett a horvátországi Eszéken, az NK Osijeknél, ahol Ivan Mestroviccsal, az eszéki egyesület elnökével, egyben társtulajdonosával is találkozott – írja vezető hírében a jelenleg a horvát bajnokság harmadik helyén álló NK Osijek hivatalos honlapja. A találkozón jelen voltak a csapat játékosai, a szakmai stáb, valamint a klub másodosztályban szereplő második csapatának labdarúgói is. Orbán Viktor elégedetten beszélt arról, amit a klubnál tapasztalt.

 

„Örömmel vettem, hogy így fogadtak egy ilyen patinás klubnál, mint amilyen az önöké – jegyezte meg Orbán Viktor az eszéki stadion sajtótermében a beszámoló szerint. – Tíz esztendeje már jártam itt a Puskás Akadémia utánpótláscsapataival, s már akkor megismerkedhettem az itteni edzőkkel, klubvezetőkkel. Akkor még jóval kisebb egyesületről beszélhettünk a mai viszonyokhoz képest, úgy tűnt, mintha nem igazán lenne jövőképük. Megismertem az akkori nehéz helyzetet és ahhoz képest mára a közös munkának köszönhetően teljesen más szintre emeltük a város futballját, olyanra, amilyet Eszék megérdemel.”

Az eszéki honlap hosszabban idézi a magyar kormányfő szavait az NK Osijek talpra állításáról.

„Gyors sikerre nem számítottam, de néhány fontos és biztató dologra hamar felfigyeltem. Horvátországban a labdarúgó-utánpótlásban sokkal hamarabb beérnek a fiatalok és sokkal korábban mutatkozhatnak be az első csapatban. Ezért is kértünk fel két edzőt önöktől, hogy a Puskás Akadémián is megmutathassák, hogyan kell dolgozni az utánpótlásban. Kiderült, hogy ennek az együttműködésnek van jövője, és az is, hogy a horvátok sokkal nyitottabbak a közös munkára, mint azt korábban gondoltuk. Fontos volt persze azt is bizonyítanunk, hogy nem kisajátítani szeretnénk a klubjukat, sokkal inkább segíteni. Nem volt persze könnyű mindennek a módját megtalálni, ezért is szeretném mindenkinek megköszönni, aki ebben részt vett és valamilyen formában segített, külön is Mestrovic úrnak, aki horvát részről ennek a munkának az élére állt.”

Orbán Viktor külön is kitért arra, hogy annak idején az eszéki labdarúgó projektet támogathatónak ítélte, és ahogy azt tapasztalja, az ügy jó irányba halad.

„Elkezdhettük ezt a munkát, és azt mondhatom, hogy azóta az NK Osijek szurkolójává is váltam – mondta a találkozón Orbán Viktor a klubhonlap beszámolója szerint. – Különösképpen érdekel az itteni utánpótlás helyzete, és azt mondhatom, a horvátok született tehetségek a futballban, ezért is a legfontosabb az itteni labdarúgó-akadémia helyzete. Vagyis az új utánpótlásközpontot gondoltuk a legfontosabbnak az önök számára, de később aztán Ivan Mestrovic felvetette egy új stadion tervét is. Ez sokkal nehezebb ügynek tűnt, de úgy látom, itt mindennél fontosabb, hogy igazi nagy klubot hozzanak létre.”

 

A magyar miniszterelnök kitért az NK Osijek jövőjére, lehetőségeire is – írja az nk-osijek.hr.

„Azokkal az anyagi forrásokkal, amelyekkel a klub most gazdálkodhat, nem reális azt feltételezni, hogy horvát bajnoki címet szerezzen az egyesület, de Ivannal beszéltünk a jövőről is. Először is meg kell teremteni a feltételeket, azután gondolkodhatunk a bajnoki címről. Az együttműködés, amelyben a szurkolótábor és Eszék városa is részt vesz, elhozhatja az áhított sikert, ami hab lenne a tortán és nagy öröm. Az bizonyos, hogy a klubnál keményen dolgoznak mindezen, és két-három év alatt meg is erősödhet annyira a keret és a költségvetés. Biztos vagyok abban, hogy az eszéki labdarúgásra még nagy sikerek várnak, és abban is, hogy a következő idényben Európában is újra eredményes lehet az NK Osijek” – idézi Orbán Viktort a klub honlapja.

Orbán Viktor szavai után Ivan Mestrovic is szólt a közös munkáról, amelynek apropóján nem felejtette el megjegyezni: az eszéki stadion, a Gradski büszke lehet arra, hogy ilyen rangos személyt fogadhatott, áll a cikkben.

„Hálás vagyok Viktornak azért, hogy klubunk legismertebb szurkolója. Egyben szeretném azt is megköszönni, hogy Eszéket érdemesnek tartotta a fiatalok és a sport fejlődése végett egy ilyen projekt kivitelezésére. Egyben jó barátomnak, Mészáros Lőrincnek is kifejezném hálámat, aki szintén elhivatottan dolgozik a klubért. Biztos vagyok abban, hogy Eszék még a mostaninál is sikeresebb lehet, nemcsak a labdarúgásban, de más sportágakban is. Még egyszer szeretném megköszönni, hogy ilyen baráti, a sporton is túlmutató kapcsolatban végezhetjük a feladatunkat.”

Mindehhez Orbán Viktor még az alábbiakat tette hozzá a horvát nyelvű beszámoló alapján: „Horvátország és Magyarország együttműködése a sportban egyben ajtó a további területekhez is, ezért is tekintek az eszéki projektre nem csupán sportfejlesztésként. Ezért is örültem például annak, hogy a horvát futballválogatott budapesti vendégjátéka alkalmával a horvát himnusz taktusai alatt nem hallottunk füttyszót, mint ahogy Splitben sem a magyar himnusz közben, jóllehet mindenféle hangot lehetett hallani a mérkőzés előtt. A sportban persze egymásnak feszülhetünk a pályán, de tiszteljük egymást, míg az eszékihez hasonló ügyekben közösen dolgozunk, ami, biztos vagyok benne, mind Horvátországnak, mind Magyarországnak fontos és hasznos.”

Ivan Mestrovic végezetül hangsúlyozta: Eszék Európa egy olyan szeglete lehet, ahol valóban eltűnhetnek a határok.

Az NK Osijek magyar többségi tulajdonosa Mészáros Lőrinc üzletember, a Puskás Akadémia elnöke. A klub egy magyar játékost is foglalkoztat: Kleinheisler László épp a minap kezdte újra a teljes értékű edzéseket sérülése után.

Az eszékiek 2017 nyara óta minden évben szerepeltek az Európa-liga selejtezőjében, két évvel ezelőtt a Luzernt és az eindhoveni PSV-t is felülmúlták. Tavaly a Rangers, idén a CSZKA Szófia állította meg a csapatot a második számú európai kupasorozat második selejtezőkörében. A skót alakulat 2018 nyarán két játékost is vásárolt Eszékről, Borna Barisicet és Eros Grezdát – a Transfermarkt adatai szerint – összesen 4.45 millió euróért vette meg. Ugyanebben az átigazolási időszakban Robert Mudrazijáért a dán Köbenhavn 2.7, Haris Hajradinovicért a török Kasimpasa 2.5 millió eurót fizetett.

Az eszéki egyesület játékosaként kezdte egykor a pályafutását Davor Suker, a horvátok vb-gólkirálya is, aki manapság a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke, és gyakran jelen van az NK Osijek mérkőzésein.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik