Határok nélkül: kékbetyáros futball – a topolyai sikersztori

TŐKE JÁNOS (Zenta)TŐKE JÁNOS (Zenta)
Vágólapra másolva!
2019.05.06. 13:10
null
Szenzációs teljesítményt nyújtott a másodosztályú bajnokságban a topolyai együttes, amely az ősztől már a két szerb óriás ellen is készülhet (Fotó: TSC)
Győzelemmel ünnepelte másodosztályú bajnoki címét és a szerb Szuperligába feljutását a topolyai TSC, valamint a csapat legendás szurkolócsoportja.

Másfél évvel ezelőtt az egyik, Zentán megrendezett sajtótájékoztatón hangzott el először: a Topolyai SC célja, hogy ebben a városban harcolja ki a szerb Szuperligába jutást, valamint a bajnoki címet is itt ünnepelje meg.

Nos, a bajnokság nem éppen úgy indult, hogy erre esélye lesz a topolyai csapatnak, ugyanis döntetlenekkel és vereségekkel kezdte a sorozatot.

A 6. fordulóban az Indjija elleni 4–0-s vereség után azonban minden megváltozott, s a TSC 31 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatot produkálva jutott be a szerb Szuperligába: a Prva Liga rájátszásának utolsó fordulójában Zentán 1–0-ra nyert a Gornji Milanovac-i Metalac ellen.

A TSC vezetői igazi népünnepélyt rendeztek a zentai stadionban, amelyben a TSC az egész idény során vendéglátó volt, mivel a tervek szerint a topolyai stadion 2020-ra készül el. A vasárnap délutáni mérkőzésre – a meccs ideje alatt folyamatosan lógott az eső lába – ezer néző volt kíváncsi a helyszínen, s hogy valóban megérte kimenni a stadionba, arról a vajdasági származású Dér Heni (is) gondoskodott, aki a találkozó előtt elénekelte a határon túli magyarok focihimnuszát, a Nélküled című dalt. Szerbiában a (foci)ünnepség egyik elmaradhatatlan mozzanata az ökörsütés: a finom falatokhoz a nézők ingyen juthattak hozzá a félidőben.

A TSC játékosai az eső által feláztatott pályán sem kímélték magukat, igyekeztek mindenkinek megmutatni, hogy profikból álló csapatról van szó, amely az utolsó fordulóban is a legjobbat igyekszik nyújtani. A TSC Szilágyi Vladimir gyönyörű találatával szerezte meg a vezetést mindjárt a mérkőzés elején, az előnyt a korábban a Szolnokot, a Balmazújvárost és a Paksot is megjáró Pintér Norbert növelhette volna, de lövését a kapufa megállította.

Tömött lelátó Zentán (Fotó: TSC)
Tömött lelátó Zentán (Fotó: TSC)

JÖN MAJD A PARTIZAN ÉS A CRVENA ZVEZDA IS

A TSC képviselőitől a szünetben megtudtuk, hogy a Szerb Labdarúgó-szövetség bizottsága már járt Zentán, mivel a topolyai klub ebben a stadionban kívánja fogadni a 2019–2020-as kiírásban a szuperligás ellenfeleket. A stadiont rendben találták, s a hírek szerint már csak a Crvena zvezda és a Partizan elleni mérkőzésre kell a biztonsági előírásoknak megfelelnie. Mivel a zentai stadiont folyamatosan újítják fel, a szerb szövetség aligha emel kifogást, a következő két hónapban megvalósuló fejlesztésekkel a zentai stadion minden kritériumnak eleget tesz.

A bajnokcsapat (Fotó: TSC)
A bajnokcsapat (Fotó: TSC)

A tervek szerint egy év múlva már a topolyai új stadion is felépül: Zsemberi János nemrég bemutatta a látványterveket, s elmondta, a magyar kormány segítségével, a Magyar Labdarúgó-szövetségen keresztül egy éven belül felépülhet a mintegy négyezer néző befogadására alkalmas stadion, amely mellett szálloda is épül.

VÖRÖS SZŐNYEG ÉS VASTAPS A GYŐZTESNEK

Az állás a mérkőzés végéig nem változott, így a TSC 1–0-ra nyerte meg utolsó mérkőzését a Prva Ligában. Amíg a labdarúgók átöltöztek a bajnokavatóra, a közönséget ismét Dér Heni szórakoztatta, majd vörös szőnyegen érkeztek a pályára az észak-bácskai labdarúgás hősei. Valamennyien vastapsot kaptak a nézőktől.

A kabalaoroszlán mellett…
A kabalaoroszlán mellett…

Az érmeket Ilija Petkovics, a szerb szövetség vég­rehajtó bizottságának tagja adta át, a serleget Nenad Bjekovicstól, a labdarúgó-szövetség alelnökétől Szasa Tomanovics csapatkapitány vette át.

Konfettiesővel, tűzijátékkal és a játékosok tiszteletkörével zárult az ünnep, amelyet a topolyaiak szurkolótábora, a Kék Betyárok tettek még hangulatosabbá.

…a Blue Betyárs szurkolói csoport garantálja a hangulatot
…a Blue Betyárs szurkolói csoport garantálja a hangulatot

FONTOS A BENNMARADÁS ÉS A FIATALOK BEÉPÍTÉSE

Palágyi Szabolcs, a TSC vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta, olyan együttest szeretnének kialakítani, amely bent marad a Szuperligában, valamint azt is célul tűzték ki, hogy a korosztályos csapataik felfejlődjenek a felnőttegyüttesük szintjére, s idővel majd az akadémiáról kikerülő játékosok is pályára léphessenek.

„A hatodik fordulóban elszenvedett vereség után sikerült a harmadik játéknap után kinevezett Szabó Zoltán edzőnek olyan hangulatot teremteni, amely hozzájárult ahhoz, hogy a labdarúgók elfogadják azokat a módszereket, amelyeket ő kiválasztott, hogy elérjük a célt, a feljutást. Az edző és a csapat közti bizalom eredménye a veretlenségi sorozat” – mondta Palágyi Szabolcs, hozzátéve, a sorozatos terhelésben a játékosok elfáradtak, de a rájátszásban mindig sikerült annyit kiadni magukból, amennyi elég volt a klub történelmének legnagyobb sikeréhez.

SZÖLLŐSI GYÖRGY AZ ÜNNEPSÉGEN DUSAN TADICS ÉDESAPJÁVAL IS ÖSSZEFUTOTT

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik