Ötven ligát hálóz be a fogadási maffia

Vágólapra másolva!
2013.01.17. 08:47
null
Ralf Mutschke szerint a szervezett bűnözőknek egyre kedveltebb terepe a sportfogadás (Fotó: Reuters)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség biztonsági főnöke, a német rendőrség kötelékében 33 évet szolgáló Ralf Mutschke a Reuters hírügynökségnek elmondta: a rendelkezésre álló adatok alapján ötven ligát hálóz be a nemzetközi fogadási maffia, és egyre több szervezett bűnözői csoport dönt úgy, hogy pénzét a viszonylag biztonságos, alacsony kockázattal és magas profittal kecsegtető fogadási csalásba „fekteti be”.

„Zürichben találkoztam egy elítélt fogadási csalóval, ő mondta, hogy egyre több bűnszervezet száll be a fogadási bizniszbe, mert alacsony a kockázat és magas a profit. Azt mondanám, körülbelül ötven labdarúgóliga van, amelyet a fogadási maffia megcéloz” – mondta Mutschke.

MI KEDVEZ A CSALÓKNAK?
alacsony meccslátogatottság
alacsony (és sokszor „szürke” bevételi forrásokat is kihasználó) játékosfizetések
alacsony médiamegjelenés
rossz anyagi helyzetben levő klubok
a labdarúgóélet nem megfelelő jogi szabályzata
nyári labdarúgóidény (amikor a legtöbb európai bajnokságban szünet van)

„Láttunk már példát rá, hogy a fogadási maffia megpróbált átvenni és működtetni egy klubot [Mutschke alighanem a Tampere United esetére célzott, amelyről itt olvashatnak bővebben – a szerk.], és azt felhasználni mérkőzések manipulálására. Ők fizetik a játékosokat és irányítják az átigazolásokat. Szövetségi és nemzetközi szövetségi szinten is megpróbálnak beépülni. A játékvezetőknek a szövetségi kapcsolataik felhasználásával előrelépési esélyt kínálnak a manipuláció segítéséért cserébe” – magyarázta.

Mutschke hozzátette: véleménye szerint minden ország egyformán veszélyeztetett a fogadási csalások tekintetében. A biztonsági igazgató szerint a megkereséseknél „ötven százalék esély” van a beleegyezésre a megkörnyékezettek részéről.

„Ami felháborít, az az, hogy nem félnek, mivel senki sem jelenti a megkereséseket. A csalók sokszor hosszabb ideig figyelik a célpontokat, utánanéznek, hogy a kiszemelt fogad-e, esetleg fizetési nehézségekkel küzd-e. A csalók bejutnak a stadionokba, nemegyszer még a játékoskijáróba is, amely finoman fogalmazva is különös.”

Rendszeresen alkalmazott taktika a felkészülési mérkőzések játékvezetőinek irányított lecserélése az utolsó pillanatban. Mutschke elmondása szerint volt, hogy az eredetileg kijelölt színes bőrű játékvezető helyett fehér bőrű bíró fújta a meccset – ezzel ugyan lebuktak a csalók, viszont nem minden mérkőzésről áll rendelkezésre Youtube-videó…

A biztonsági igazgató szerint az igazán kiemelt mérkőzéseket – mint például a vb-selejtezők – nem próbálják meg befolyásolni, hisz a maffia érdekében az áll, hogy minél kevesebb felvétel kerüljön nyilvánosságra. Minél érdektelenebb egy találkozó, annál jobb a fogadási csalóknak.

„Az egész futballközösséget meg kell támogatni a korrupció és fogadási csalás elleni harcban. Sajnos nem tudunk tanúvédelmet felajánlani, és a játékosokra kiszabott FIFA-büntetések súlyosabbak, mint a bírósági ítéletek. Sok esetben egy-két évre vagy pénzbírságra ítélik a csalókat. Egy maffiózónak pénzbírságot?” – zárta mondandóját a furcsa felvetéssel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik