Svájc: 125 év után elköltözik Zürichből a legnagyobb múltú klub

Vágólapra másolva!
2011.02.15. 16:30
null
A szurkolók üzenete a városatyáknak: a Grasshoppers dicsőséget hozott Zürichnek, de csak üres ígéreteket kapott cserébe (Fotó: Reuters)
Elköltözik zürichi otthonából a Grasshoppers, Svájc legeredményesebb (27-szeres bajnok, 18-szoros kupagyőztes) és legnagyobb múltú labdarúgócsapata.

A történelmi krízisben levő, pénzügyi gondokkal küszködő és a kiesés ellen harcoló, 1886-ban alapított svájci nagycsapat jelenleg a városi rivális FC Zürichhel közösen bérli és használja a Letzigrund Stadiont. 1929 és 2007 között a Grasshoppers saját arénáját, a Hardturmot használta – itt nyert BL-csoportmérkőzésen a Ferencváros 1995 őszén –, de a korszerűtlenné váló stadiont 2008-ban lebontották.

A Grasshoppersnek a Hardturm helyett új stadiont ígértek, de a Zürich Stadion építése jogi, valamint építészeti gondok miatt meghiúsult. A klub közleménye szerint a zürichi városvezetés nem hajlandó engedni az évi 870 ezer svájci frankos stadionbérleti árból, a Grasshoppers pedig ezt nem tudja kifizetni.

A „szöcskék" vagy Aarauba költöznek – ebben az esetben az elavult és a svájci Szuperliga vezetősége által gyakran kritizált Brügglifeldet kellene használniuk –, vagy Emmenbe, ahol a 8700-as befogadóképességű Gersag Stadiont osztanák meg az FC Emmenbrückével és a Luzernnel.

„A város vezetősége egyszerűen nem hagy számunkra más választást, Zürichben tragikus a stadionhelyzet. Megoldás nem látszik, a Hardturm helyére megígért aréna építése csúszik, többet vártunk a várostól. Végtére is egy 125 éves, 4500 sportolót foglalkoztató egyesületről van szó, mely számtalan alkalommal hozott dicsőséget a városnak, és fiatalok ezreinek nyújt lehetőséget a sportolásra" – nyilatkozta Anders Iten, a Grasshoppers központi bizottságának elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik