Hazavágyik a lelőtt kapus, de nem engedik

Vágólapra másolva!
2010.02.25. 17:32
null
Angola egyelőre nem adott pénzt arra, hogy a sebesült kapust újra mentőrepülőre tegyék (Fotó: Action Images)
Kodjovi Obilalé, a togói labdarúgó-válogatottat januárban Angolában ért terrortámadásban súlyosan megsebesült kapus segélykiáltással fordult a világhoz, mert az angolai illetékesek – korábbi ígéretük ellenére – egyelőre nem hajlandók állni hazaszállítása költségeit.

„Elegem van mindenből! Rám lőttek, most meg nem tudnak hazavinni… Az angolai kormánytól idejöttek, hoztak nekem és az élettársamnak parfümöket meg virágot, de fogalmam sincs, mihez kezdjek velük… Nekem ilyesmire nincs szükségem, egyszerűen haza akarok menni, látni akarom a gyerekeimet, semmi más nem érdekel!" – hadarta kétségbeesetten a francia RTL rádió mikrofonjába Kodjovi Obilalé, kérve a Francia Labdarúgó-szövetség és a francia kormány közbenjárását.

Mint arról korábban részletesen beszámoltunk, az Afrikai Nemzetek Kupáját megelőző napokban, január 8-án terroristák megtámadták a togói válogatott két autóbuszát. Hárman meghaltak, többen megsebesültek, köztük Obilalé, akit – bár csapattársai először azt hitték, meghalt – súlyos lőtt sebekkel repülőgépen Dél-Afrikába szállítottak intenzív kezelésre.

A 25 esztendős kapus fizikai állapota sokat javult, ám a lelke megtört; Obilalé úgy érzi, elfelejtették, pontosabban a kezdeti ígéretek ellenére senki sem gondoskodik arról, hogy hazatérhessen.

„Borzasztóak az éjszakáim, egyfolytában katonákkal álmodom, látom magam az Afrika-kupára utazni, mintha háborúba indulnék… Másfél hónapja ágyhoz vagyok kötve, most már el kellene dőlnie, hogyan tovább. Az angolaiak azt mondják, az orvosok engedélyére várnak, a doktor viszont, aki operált, azt állítja, hogy rendben vagyok" – adott hangot értetlenségének a kapus.

Philippe Le Mestre, az Obilalét foglalkoztató francia negyedosztályú Pontivy elnöke beszámolója szerint úgy volt, hogy a héten a bretagne-i Kerpape rehabilitációs központba viszik a kapust, ám mivel sem a togói labdarúgó-szövetség, sem az erre korábban ígéretet tevő angolai kormány nem fizette ki a speciális repülőgépes szállítás 65 ezer eurós költségét, az utazás meghiúsult.

Obilalénak – az életét megmentő egészségügyieken túl – egyedül válogatottbeli csapattársa, Emmanuel Adebayor nyújtott érdemi anyagi segítséget; a kapus „világvégi" betegágyánál tartózkodó élettársa és testvére utazási költségeit a Manchester City támadója állja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik