Tizenegyessel jutott a négy közé Honduras és az Egyesült Államok is

Vágólapra másolva!
2009.07.19. 07:36
Egyesült Államok–Honduras elődöntőre kerül sor az egyik ágon a labdarúgó Arany-kupán. A negyeddöntő szombati meccsein a címvédő és házigazda amerikaiak hosszabbítás után, egy tizenegyesből szerzett góllal győztek 2–1-re Panama ellen, míg a hondurasiak ugyancsak egy büntetőnek köszönhetően jutottak a négy közé, miután 1–0-ra megverték Kanadát.
A panamai Felipe Baloy figyeli, ahogy Kenny Cooper elvégzi a sorsdöntő büntetőt
Fotó: Reuters
A panamai Felipe Baloy figyeli, ahogy Kenny Cooper elvégzi a sorsdöntő büntetőt
A panamai Felipe Baloy figyeli, ahogy Kenny Cooper elvégzi a sorsdöntő büntetőt
Fotó: Reuters
A panamai Felipe Baloy figyeli, ahogy Kenny Cooper elvégzi a sorsdöntő büntetőt

Az már a negyeddöntő első felvonása után eldőlt, hogy nem rendeznek tiszta észak-amerikai elődöntőt, mivel a csoportjából két győzelemmel és egy döntetlennel továbbjutó Kanada kikapott Hondurastól, amely így 2005 után játszhat ismét a fináléba kerülésért.

A mindent eldöntő gól egy – a kanadaiak által igencsak vitatott – büntetőből született meg. A 36. percben Paul Stalteri a játékvezető szerint szabálytalanul akadályozta a lövéshez készülő Walter Martínezt, a sértett pedig gólra váltotta a tizenegyest.

A második félidőben Kanada mindent megtett az egyenlítésért, azonban nem járt sikerrel – öt perccel a vége előtt Kevin McKenna a lécet találta el, a kipattanót pedig Ali Gerba fölé-mellé lőtte –, így az első veresége egyúttal a tornától való búcsúját is jelentette.

Az Egyesült Államok sem állt messze attól, hogy szégyenszemre már a nyolc között elvérezzen, de végül sikerült túljutnia Panamán. A közép-amerikai válogatott az első félidő hosszabbításában Blas Pérez góljával szerzett vezetést, az amerikaiak pedig négy perccel a szünet után egalizáltak Kyle Beckerman révén.

Több találat már nem esett a rendes játékidőben, így hosszabbítás következett. A sorsdöntő pillanat a 106. percben jött el, amikor Kenny Cooper értékesítette a saját maga által kiharcolt tizenegyest.

Az Egyesült Államok és Honduras egymás ellen játszik majd a jövő csütörtöki chicagói elődöntőben. A csoportkörben már találkoztak egymással, akkor 2–0-ra az amerikaiak nyertek.

A másik ágon a vasárnap sorra kerülő Costa Rica–Guadeloupe és Mexikó–Haiti mérkőzés győztese fog csatázni a döntőbe jutásért.

LABDARÚGÓ ARANY-KUPA

NEGYEDDÖNTŐ
Egyesült Államok–Panama 2–1 – h. u. (Beckerman 49., Cooper 106. – 11-esből, ill. B. Pérez 45+1.)
Kanada–Honduras 0–1 (W. Martínez 36. – 11-esből)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik